URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2018, 17:55

Ioan Mang susţine că directorul DGASPC, mutat disciplinar, nu discuta cu şefii CJ, spunând că aceştia sunt "infractori"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din Consiliul Judeţean s-au contrat, marţi, în şedinţă pe tema Centrului pentru persoane cu dizabilităţi de la Rîpa, de unde beneficiarii au trebuit mutaţi cu ambulanţele căci asociaţia care-i îngrijea n-a vrut să-şi prelungească contractul. PNL-iştii au reproşat conducerii că n-a rezvoltat în timp util situaţia.

În replică, şefii CJ au spus că directorul pedepsit al DGASPC, Călin Puia, nu a comunicat cu ei, spunând că sunt "infractori". În plus, au susţinut aceştia, Puia a propus acceptarea unei organigrame supradimensionate şi nerealiste.

Prea mulţi angajaţi

Subiectul sensibil privind Centrul de la Rîpa a fost deschis de consilierul PNL Călin Gal, în momentul în care pe ordinea de zi s-a propus preluarea în organigrama DGASPC Bihor (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) a Centrului de Plasament nr. 2 Oradea, casa mai multor minori din sistemul de protecţie.

Gal a spus că grupul PNL este de acord cu preluarea CP 2, unde contractul cu fundaţia care asigură servicii sociale expiră la începutul lunii octombrie, însă a întrebat de ce nu s-a putut lua aceeaşi decizie şi în cazul Centrului de la Rîpa, de unde bătrânii au fost transportaţi provizoriu în centre private, fiindcă nu mai aveau cine să-i îngrijească.

Liberalul n-a primit însă un răspuns direct. În schimb, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, i-a spus acestuia că directorul DGASPC a propus o organigramă supradimensionată. "S-a încercat să ni se dicteze o organigramă unde ni se cere câte un om la fiecare persoană îngrijită. Ni s-au cerut 60 şi ceva de persoane. Nu avem de unde să plătim atâtea. Nu voi accepta şantajul şi presiunea", a spus şeful CJ.

Înapoi din 1 octombrie

Călin Gal a insistat şi a întrebat din ce motive nu s-au angajat mai puţini oameni, dar totuşi destui câţi să-i îngrijească pe beneficiarii de la Rîpa (despre care, însă, a spus că ar fi copii, când, de fapt, este vorba de adulţi şi persoane vârstnice). Şefii Consiliului Judeţean n-au putut furniza un răspuns concis şi la subiect.

Pe de altă parte, prezentă la şedinţă, noua directoare adjunctă a DGASPC, Camelia Indrei, a precizat în plen că Centrul de la Rîpa va fi redeschis, căci s-a finalizat cu succes o procedură nouă de externalizare a serviciilor sociale. "De la 1 octombrie avem contract cu fundaţia care a câştigat. Şi e vorba despre persoane vârstnice, nu de copii", l-a corectat aceasta pe PNL-istul Gal.

Bani târzii

În context, Pásztor a spus că de la bugetul central nu au fost primiţi toţi banii prevăzuţi pentru anul 2018. "De două luni suntem 18 judeţe care facem demersuri către Guvern pentru a reuşi să avem finanţările pentru DGASPC. Multe judeţe nu mai au bani din august, noi avem până în noiembrie, căci n-am exagerat", a spus şeful CJ.

Tot el a anunţat că, luni, s-au aprobat alocări de aproape 9 milioane lei de la bugetul central către DGASPC Bihor. "Din aceşti bani rezolvăm toate problemele, dar cu simţ. Nu vom angaja 80 de persoane şi apoi iar să cerşim bani. Sunt deja 1.200 de angajaţi la DGASPC", a mai spus acesta, referindu-se inclusiv la plata serviciilor sociale la Rîpa şi la Centrul de Plasament nr. 2, care va funcţiona în subordinea DGASPC până la o nouă externalizare.

Fără dialog

Pe final, în discuţie a intervenit vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, care l-a criticat pe directorul DGASPC Bihor, Călin Puia. Amintim că acesta din urmă a fost mutat pe o funcţie de consilier superior la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, căci este cercetat din nou disciplinar. Puia susţine că mutarea s-a făcut "abuziv şi ilegal".

"Lucrurile se pot rezolva prin dialog. Din păcate, DGASPC a avut un director - pot să spun a avut, căci deocamdată nu este acolo - care n-a vrut să discute cu Consiliul Judeţean. De doi ani de zile, probabil la comandă politică (n.r. – Călin Puia este membru PNL), în loc să discutăm, dânsul ţinea şedinţe la DGASPC în care spunea că el nu discută cu infractorii de la Consilul Judeţean, pentru că sunt ilegal aici", a spus Mang.

În ceea ce priveşte situaţia Centrului de la Rîpa, Mang a spus că şeful DGASPC nu s-a dus la Consiliul Judeţean să expună problema, ci doar "ne-a trimis o organigramă fără explicaţie şi a mai cerut 60 de posturi".

Cât timp Călin Puia va rămâne consilier la Evidenţa Persoanelor, DGASPC Bihor este condusă de Eliana Cosman, director adjunct economic. 

Citeşte pe aceeaşi temă: 

Călin Gal, consilier PNL: Conducerea "inconştientă" a CJ s-a concentrat pe mazilirea şefului DGASPC şi au ignorat copiii şi persoanele cu dizabilităţi

Şeful DGASPC Bihor, Călin Puia, va fi mutat la o altă instituţie, pe o funcţie de consilier

Sancţionat abuziv printr-o "mutare temporară", directorul DGASPC Călin Puia anunţă că dă în judecată conducerea Consiliului Judeţean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nelutu, despre copiii familiilor distruse de tine , ce zici?!
Satana mai voteaza cu voi! O sa te plimbi si gur pe strazi...O sa o simti asta din plin! O sa ne rugam si pentru tine si familia ta!
Postat 25 Septembrie 2018, 20:05 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON