URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2018, 17:51

Călin Gal, consilier PNL: Conducerea "inconştientă" a CJ s-a concentrat pe mazilirea şefului DGASPC şi au ignorat copiii şi persoanele cu dizabilităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Consiliului Judeţean Bihor, formată din Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, este "inconştientă" când vine vorba de nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor din sistemul de protecţie.

Asta a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, consilierul judeţean al PNL, Călin Gal, care-i acuză triada din fruntea CJ Bihor că s-a concentrat pe "mazilierea de factură comunistă" a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), ignorând problemele reale din sistem.

Mutaţi cu ambulanţele

În intervenţia sa, consilierul PNL a vorbit despre situaţia de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Rîpa, precum şi despre cea de la Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, casa mai multor minori din sistemul de protecţie.

În primul caz, aşa cum BIHOREANUL a semnalat, Fundaţia Biruitorii, cea care asigura serviciile sociale în urma externalizării la Centrul din Rîpa, n-a dorit să îşi mai prelungească, prin act adiţional, contractul, aşadar cele 50 de persoane cu dizabilităţi urmau să rămână fără îngrijitori începând din luna august.

În conferinţa de luni, Călin Gal a prezentat documente care arată că, în iulie, conducerea DGASPC Bihor a cerut în zadar Consilului Judeţean modificarea organigramei instituţiei şi organizarea concursurilor pentru posturile vacante, astfel încât la termenul limită, persoanele cu dizabilităţi să nu rămână ale nimănui.

"Deşi toate aceste măsuri erau urgente, conducerea Consiliului Judeţean le-a ignorat. Puteau să convoace o şedinţă extraordinară pentru această decizie, dar conducerea inconştientă a instituţiei nu a făcut asta. Au convocat, însă, o grămadă de şedinţe extraordinare şi de îndată pentru non-urgenţe şi probleme de partid", a spus Călin Gal.

Până la urmă, persoanele cu dizabilităţi au fost mutate, multe dintre ele duse cu ambulanţele, în centre private. "Conducerea CJ a ignorat această problemă reală pentru că problema şi principala preocupare era schimbarea domnului Călin Puia. Pentru acest deziderat s-au călcat în picioare interesele şi drepturile acestor persoane cu dizabilităţi", a afirmat Gal.

Copii, pe locul doi

La fel, Consiliul Judeţean a ignorat din luna aprilie încoace solicitarea DGASPC de a prelua în structura proprie Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea, care găzduieşte 55 de copii şi tineri. Şi în acest caz, asociaţia căreia îi fuseseră externalizate serviciile sociale – Asociaţia Curcubeul Copiilor – n-a mai dorit să prelungească contractul prin act adiţional, aşadar copiii riscau să nu mai aibă cine să-i îngrijească.

Dacă iniţial solicitările lui Puia au fost ignorate, liderii CJ Bihor au ajuns să propună, până la urmă, după mazilirea directorului, acelaşi lucru. "Am văzut pe ordinea de zi că se doreşte preluarea centrului. Adică exact ceea ce a propus domnul Puia şi la Rîpa", a precizat Călin Gal.

In intervenţia sa, consilierul PNL a afirmat că în mai multe rânduri, încă din 2016, directorul DGASPC Bihor, Călin Puia, a adus în atenţia conducerii CJ Bihor nevoia de a face angajări. "Şi instituţiile de control au trasat în mod imperativ, în urma verificărilor, ca măsuri urgente modificarea şi completarea organigramei DGASPC. Aceste solicitări nu au fost luate în considerare".

De asemenea, Gal a arătat că directorul DGASPC Bihor a sesizat şi Instituţia Prefectului referitor la nevoia urgentă de angajare a personalului pentru centrele din Rîpa şi Oradea, fără a primi sprijin sau măcar un răspuns. Ba mai mult, furnizorii de servicii sociale s-au trezit cu controale din partea Prefecturii. "Aceste controale s-au suprapus prea vizibil exact cu perioada în care se urmărea un singur lucru - destituirea directorului Călin Puia din funcţia de director", a subliniat liberalul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
UMDR, magyar PSD!!!
atat stiu astia. si udmr si psd. sa fure. de la batrani. de la copii. de la persoane cu dizabilitati. rusine ma golanilor! rusine sa va fie!!!
Postat 25 Septembrie 2018, 23:58 de crzy
mutarea salvatoare
Tare ciudat cum l-au mutat pe Szarka la pensii fix când a izbucnit scandalul ăsta. Fix el era responsabil direct de fata respectivă. Și când a vîzut ce tâmpenii a făcut a fugit una-două la pensii. Pe funcție chiar mai mare. Și a rămas Puia care nu avea nici o treabă să suporte consecințele...
Postat 25 Septembrie 2018, 21:40 de Smiley
Puia demis, Szarka promovat
Pentru aceste probleme Puia a fost trimis in judecata, dar cel responsabil, Szarka a fost promovat director executiv la pensii. Cumva nu mi se pare echitabil... Poate totusi se sesizeaza cineva si ii verifica la bani marunti...
Postat 25 Septembrie 2018, 17:23 de Clauditza
Au invatat de la Dragnea
Pe modelul Dragnea, luam bani de la copiii saraci sau cu dizabilitati, ca sa umplem buzunarele ong-urilor de casa... Rusine!
Postat 25 Septembrie 2018, 17:16 de andyC
Alo, Gal ... ești dus cu pluta?
Cine a condus direcția asta și nu s-a lăsat nicicum dus de acolo ani și ani? Nu liberalul vostru de frunte, Puia? Da, de el e vorba ... acel Puia care mergea lunar la sediul PNL cu geanta plină de "cotizații" adunate de pe unde apuca !?!
Postat 24 Septembrie 2018, 21:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON