URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2016, 17:53

DNA Oradea a trimis în judecată al doilea "cabinet" de expertiză de la Casa de Pensii Bihor: doctoriţa Anca Grigorescu, acuzată de 158 de șpăgi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctoriţa Anca Grigorescu (foto) şi asistentul ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, anchetate pentru că percepeau mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală, au fost trimişi în judecată, marţi, de procurorii DNA Oradea.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DNA, Anca Grigorescu a fost inculpată pentru luare de mită în formă continuată (158 acte materiale), în timp ce asistentului ei i se impută luare de mită (10 acte materiale) complicitate la luare de mită (24 acte materiale) dar şi dare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 11 mai - 11 iunie 2015, Grigorescu Anca Domnica a primit în mod direct şi repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical sume de bani totalizând 27.036 lei.

"Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru emiterea deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă sau prelungirea concediului medical peste 90 de zile", se precizează în comunicatul DNA.

Asistentul ei, Pelle Johannes e acuzat că, în aceeaşi perioadă, a primit procent din banii încasaţi de şefa sa, dar, totodată, ar fi preluat de la pacienţi acte medicale şi sume de bani, pe care ulterior le-a remis doctoriţei Grigorescu.

"În acelaşi context, inculpatul a primit în mod repetat, de la o parte din persoanele care s-au prezentat la cabinetul medical Grigorescu Anca Domnica, în scopul menţionat mai sus, sume de bani din a căror valoare s-a putut stabili în mod cert doar suma totală de 1.122 lei", spun procurorii.

Lui Pelle i se impută şi că, în datele de 12 mai 2015, respectiv 3 şi 11 iunie 2015, i-a predat unui alt medic mai multe sume de bani "în legătură cu îndeplinirea unor acte care priveau aceleaşi aspecte".

Pentru confiscarea mitei, procurorii au dispus măsuri asigurătorii pe proprietăţile doctoriţei şi a asistentului ei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, acolo unde se derulează şi procesul doctorului Ovidiu Pleşa şi a asistentei sale, Monica Ignat, primul cabinet de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor trimis în judecată în ianuarie 2016, pentru fapte de corupţie. În urma anchetei, medicul Ovidiu Pleşa a fost inculpat pentru luare de mită în formă continuată, iar asistenta lui pentru complicitate. 

Procurorii DNA continuă, însă, certcetările, în cazul celorlalte şase cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor incupate tot pentru corupţie: Vasile Sălăjan, şeful Serviciului Expertiză Medicală, colegii săi Emilia Mariana Cun, Ana Guţ, respectiv asistenţii Ioana Precup, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan.

Casa de pensii a şpăgarilor

După cum se ştie, cei zece medici şi asistenţi au fost arestaţi pe 18 iunie anul trecut, pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Cele 10 persoane sunt acuzate că au condiţionat emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi pe care le percepeau atât de la bolnavii închipuiţi, care astfel au obţinut venituri injuste, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale şi deci îndreptăţiţi să beneficieze de pensii. Mita - echivalentul unei pensii lunare - se oferea atât la evaluarea iniţială, cât şi ulterior, la reevaluările periodice.

Ulterior, pe 20 iulie, cei 10 inculpaţi au fost trimişi în arest la domiciliu, iar apoi au fost plasaţi sub control judiciar, ancheta fiind preluată de procurorii DNA Oradea. Pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, procurorii au decis să "rupă" dosarul în 5 părţi, câte una pentru fiecare cuplu medic-asistent.

Cazul nu s-a terminat, însă, aici, căci după câteva luni de la preluarea cercetărilor de către procurorii DNA Oradea, anchetatorii l-au "săltat" şi pe directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle care a fost inculpat şi trimis în judecată, pe 1 iulie în acest an, pentru că, în schimbul unor "taxe de protecţie" care îi erau livrate periodic, ar fi tolerat faptele de corupţie de la Serviciul de Expertiză Medicală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tot pensionarii
Vor plătii această porcărie
Postat 17 Noiembrie 2016, 10:01 de vocilebihoreanului29
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON