URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Degeaba ne-am străduit să facem noi un Untold mai mare, e imposibil. Nici de o Gărână mai deșteaptă nu cred că suntem în stare. În schimb, la ce mândrețe de Cetate avem, nu cred că există localitate în România să poată rivaliza cu noi când este vorba de un Festival Medieval.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
29 Martie 2010, 15:12

De marţi începe sacrificarea mieilor în Piaţa Ioşia şi în cea din Beiuş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Ioşia din Oradea, Piaţa Obor din Beiuş şi abatorul Tavi Bogdan din comuna Roşia sunt singurele locuri unde, anul acesta, vor putea fi sacrificaţi în condiţii legale miei şi iezi de Paşti, a anunţat luni şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, care a specificat că doar primăriile din Oradea şi din Beiuş au fost interesate să obţină autorizarea instituţiei pe care o conduce.

Activitatea de sacrificare va începe, în ambele pieţe indicate, marţi, 30 aprilie, şi urmează să se deruleze după un program zilnic cuprins între orele 7.00 şi 19.00 până sâmbătă, inclusiv.

În ceea ce priveşte Piaţa Ioşia, unde a şi explicat care va fi procedura de lucru, Budău a precizat că sunt aşteptaţi crescători de animale din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, la fel ca anul trecut, cu toţii având nevoie de aprobarea DSVSA din judeţele de provenienţă şi fiind obligaţi ca la sosirea în piaţă să aibă asupra lor certificatul sanitar-veterinar de la medicul veterinar din localitatea de origine şi formularele de mişcare a animalelor.

În prezenţa conducerii Regiei Autonome Pieţe, Agrement, Ştranduri (RAPAS) Oradea, şeful DSVSA a descris modul în care se vor putea cumpăra, sacrifica şi prelucra mieii şi iezii în Piaţa Ioşia.

_DSC2697.JPG"Clientul îşi va alege mielul sau iedul şi se va prezenta la mese, unde îl va preda unui măcelar, de la care va primi un ecuson, cu numele acestuia. Măcelarul duce animalul în incinta halei, şi nimic din activitatea de sacrificare şi curăţare nu se va vedea din afară, căci totul se va petrece în hală, unde cumpărătorul nu are acces", a spus Budău (foto).

Şeful DSVSA a spus că săptămâna aceasta, activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor va fi asigurată în Ioşia de 60 de măcelari, care au la dispoziţie 40 de posturi de lucru, fiecare fiind obligat să poarte echipament de protecţie, adică pantaloni, bluză, şorţ şi bonetă, plus un ecuson în dublu exemplar - unul purtat la vedere, iar celălalt pentru a fi dat clientului care îi predă animalul spre sacrificare. Totodată, a mai spus el, fiecare măcelar va fi obligat să aibă şi câte trei cuţite, deoarece unul va fi în permanenţă la sterilizare.

Budău a arătat că, în incinta halei, animalele vor fi asomate electric, de către doi electricieni angajaţi ai RAPAS, după care vor fi atârnate în cârlige, pentru a li se scurge sângele. Următoarea operaţiune este jupuirea şi eviscerarea. "O noutate este că, în acest an, nu se mai colectează pielile, astfel că dacă un cumpărător doreşte, şi le poate prelua acasă", a precizat Budău.

După eviscerare, măcelarii vor colecta splina şi conţinutul intestinelor animalelor, care sunt "subproduse" şi trebuie distruse. "O problemă poate fi cu aceste subproduse, pentru că în anii trecuţi hoarde întregi, venite din Mongolia sau de unde or fi venit, vin la tomberoanele din marginea pieţei să fure această masă gastro-intestinală, ca să facă tocană din ea", a spus Budău, referindu-se la romii care îşi "rezolvă" masa de Paşti din ceea ce restul creştinilor aruncă. "Din acest motiv, tomberoanele astea vor trebui păzite cu jandarmi", a continuat şeful DSVSA.

În ce priveşte taxele percepute în acest an, crescătorii de miei şi iezi vor trebui să achite conducerii Pieţei Ioşia câte 10 lei pentru fiecare animal adus la vânzare, măcelarii câte 60 de lei pentru fiecare zi de lucru, iar cumpărătorii câte 20 de lei fiecărui măcelar care le va sacrifica, jupui şi eviscera mielul sau iedul. Cât despre preţ, nici reprezentantul DSVSA şi nici cei ai RAPAS nu au vrut să spună cât vor costa anul acesta animalele aduse pentru Paşti, motivând că acesta va fi stabilit "numai de vânzători".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
  • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
  • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
  • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
  • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
  • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
  • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
  • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
  • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
  • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON