URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2020, 19:10

Colonie în carantină: 500 de romi din Vadu Crișului vor fi izolați sub paza jandarmilor, după ce au refuzat testarea anticoronavirus (FOTO)

Colonie în carantină: 500 de romi din Vadu Crișului vor fi izolați sub paza jandarmilor, după ce au refuzat testarea anticoronavirus (FOTO) Echipa de medici trimisă pentru recoltarea de probe în Vadu Crişului (fotografii transmise de primarul comunei, Dorel Cosma)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce majoritatea românilor vor să fie testaţi pentru a afla dacă au sau nu coronavirus, minoritatea căreia i se oferă această posibilitate, gratuit, refuză să fie diagnosticată şi tratată la timp.

Aproape 500 de romi din colonia de la Vadu Crişului au refuzat să li se recolteze salivă şi secreţii nazale, în prima acţiune de testare comunitară din ţară, decisă de autorităţile din Bihor.

Pentru că unii s-au dovedit infectaţi şi au fost internaţi la Municipal, colonia va fi carantinată integral, sub paza jandarmilor.

Efort degeaba

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi a Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat joi în Vadu Crişului, pentru a recolta probe biologice de la cei aproape 500 de locuitori ai coloniei de romi, dar a muncit degeaba.

"De două zile a fost pregătită acţiunea. Vadu Crişului a fost desemnată prima localitate din Bihor unde să se facă testare comunitară, datorită numărului mare de ţigani din colonie, 476 în total, din care patru, inclusiv bulibaşa, sunt internaţi în Spitalul Municipal din Oradea", a declarat BIHOREANULUI primarul comunei, Dorel Cosma.

"Am pregătit în colonie două corturi ca puncte de recoltare, au venit din Oradea de la DSP şi de la spitalul din Aleşd, cu Jandarmerie, pregătiţi să recolteze salivă şi secreţii nazale. La ora 9.30, s-au adunat toţi ţiganii la corturi şi li s-a explicat că nu o să-i doară nimic, că este gratuit, că este spre binele lor. Le-au vorbit şi doi capi de-ai lor, dar degeaba. Numai vreo 20-30 au fost de acord, restul au spus că nu vor să fie testaţi, că ei sunt sănătoşi şi nu vor", a explicat primarul.

În carantină, sub pază

"N-a fost chip să-i convingem, nici noi, nici capii lor, că-i spre binele lor", a mai spus Cosma. Potrivit edilului, din acest motiv, cu acordul autorităţilor judeţene, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis punerea în carantină a întregii colonii de romi. "Asta este! Nu vor? Atunci o să rămână aici, păziţi de jandarmi", a afirmat primarul.

"Nu avem ce face, nu îi putem obliga dacă nu vor, binele nu-l poţi face nici cu forţa. O să-i ţinem izolaţi, chiar dacă va trebui să cheltuim o grămadă de bani ca să le asigurăm de mâncare", a spus edilul comunei, adăugând că "poate o să se răzgândească".

"N-au fost violenţi, poate mâine sau poimâine ne vor cere ei să fie testaţi", spune edilul.

Instructaj pentru extinderea testărilor

Prima acţiune de testare comunitară a fost programată pentru joi la Vadu Crişului, după ce, cu o zi înainte, la Oradea au fost instruiţi medici şi asistente de la toate spitalele din Bihor, pentru a participa la prelevarea de probe biologice în localităţile cele mai expuse riscului de infectare.

"Cadrele medicale de la spitalele din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta au fost instruite de specialişti ai DSP, cum să folosească echipamentele de protecţie şi cum să preleveze probele biologice. Tot ieri (n.r. – miercuri) au făcut şi practică la hotelul Ceres, centrul de carantină cu cel mai mare procentaj de infectaţi", a spus una dintre sursele BIHOREANULUI.

Testarea comunitară a fost programată pentru joi întrucât în această dimineaţă a fost instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean al doilea analizor PCR, care permite dublarea capacităţii de testare a Oradiei. Cele aproape 500 de probe biologice urmau, de altfel, să fie procesate la ambele analizoare din Oradea.

Cheltuielile pentru testarea comunitară, în tot judeţul, nu sunt decontate de Ministerul Sănătăţii, dar au fost asumate de Primăria Oradea împreună cu conducerea Spitalului Judeţean.

Pentru a preveni răspândirea

Testarea comunitară, decisă numai în Bihor de către Prefectură şi DSP, are menirea de a depista cât mai repede persoanele cu coronavirus, pentru a preveni infectarea altora, cu care acestea intră în contact, deci crearea de focare şi răspândirea intracomunitară a Covid.

Până la această oră, autorităţile judeţene nu au luat încă o decizie privind eventuala repetare a tentativei eşuate de joi în colonia de romi din Vadu Crişului, dar sursele BIHOREANULUI afirmă că aceasta este prima opţiune.

În prezent, alţi 1.207 bihoreni, marea majoritate de etnie romă, sunt în carantină în centre amenajate în hoteluri din apropierea Oradiei, cheltuielile de cazare şi hrănire a acestora apropiindu-se de suma de 2 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: Prevenția și (ne)Sănătatea publică. Alt episod
I. ''Un sistem de sănătate sustenabil are în centru prevenția, iar când e vorba de bolile infecțioase prevenția înseamnă imunizare, acesta este elementul cheie, este piatra de temelie.'' Consilier prezidențial Diana Păun. 1. Oare câte controale/inspecții eficiente și cu (pronunțat) caracter preventiv, s-au făcut în ”Epoca portocalie”, sau cât au lucrat la DSP Bihor, bravele inspectoare: tova Zoe (fost Cabinet ”2” la DSP) și Luci Daina? II. ”"De două zile a fost pregătită acţiunea. Vadu Crişului a fost desemnată prima localitate din Bihor unde să se facă testare comunitară, datorită numărului mare de ţigani din colonie, 476 în total, din care patru, inclusiv bulibaşa, sunt internați în Spitalul Municipal din Oradea", a declarat BIHOREANULUI primarul comunei, Dorel Cosma. ”Am pregătit în colonie două corturi ca puncte de recoltare, au venit din Oradea de la DSP și de la spitalul din Aleşd, cu Jandarmerie, pregătiți să recolteze salivă și secreții nazale. La ora 9.30, s-au adunat toţi ţiganii la corturi şi li s-a explicat că nu o să-i doară nimic, că este gratuit, că este spre binele lor. Le-au vorbit şi doi capi de-ai lor, dar degeaba. Numai vreo 20-30 au fost de acord, restul au spus că nu vor să fie testați, că ei sunt sănătoși și nu vor", a explicat primarul.” 1.”România (ne)educată”. Alt rezultat al analfabetizării accentuate, respectiv al lipsei implementării unui program de educație sanitară conform, în cazul acestor comunități defavorizate; 2. Asemenea acțiuni preventive ale DSP trebuie să continue. Dacă este cazul și repetate, periodic/de câte ori este cazul; 3. Oare câte acțiuni concrete/eficiente de educație sanitară (inclusiv sexuală), a desfășurat fostul ”Cabinet nr. 2” - DSP Bihor, evident și cadru didactic la FMF-UO, și echipa sa de inspectori, în comunitățile de ţigani/rromi din Bihor, inclusiv în școlile cu (mulți) copii ţigani/rromi. Tot atâtea în câte documentații HACCP a fost implicat personal DSP Bihor? PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca”-Oana Zamfir [Antena 3]. Și de: ”Petrovii”/”acoperiții”, (ajutor) spărgătorii de familie și ”Elenele Ceaușescu” din ograda lui Hippocrates, nu de puține ori și mari ”căpușe” la buzunarul: a) cetățeanului român de bună credință; b) agentului economic IA/AP (de regulă, tot român); c) ...studentului străin/român. Și preacu()vioasa Gabi de Cucuceni, știe de ce!
Postat 25 Aprilie 2020, 13:59 de stefan
pusi la lucru pt ceea ce au primit
astia trebuie fotografiati si sa li se ia amprentele intai. Apoi facute liste de catre primar si vazut ce locuri de munca disponibile sunt, ca sa se angajeze. clar nu mai trebuie sa beneficieze de ajutoare sociale, ci din contra - ca sa fie asigurati, tre sa munceasca. si cu 4 ore/zi e un inceput, pana se obisnuiesc. trebuie facut ordine cu ei, altfel isi bat joc mai departe de orice lege, ca pana acum. la cat au cheltuit statul cu ei cu tinutul in hoteluri si mancare in 14 zile, ar fi corect sa fie pusi la lucru minim 28 de zile!
Postat 24 Aprilie 2020, 17:06 de roger
Școală NU , muncă NU , dorința de schimbare și integrare NU, de suferit suferim toți!!! Romania încotro!??? Tot oameni sunt și țiganii!!!
OM, om în societate și în viața de zi cu zi! Pentru acest ideal ar trebui sa lupte toți cei care se falesc azi că lupta pentru drepturile romilor.Faptul că acești oameni refuza testarea , este un grav semnal de alarmă care ne prezintă concret nivelul de educație al romilor din aceste colonii.Mai grav este că între aceștia cu siguranță vor fi și cazuri asimptomatice care nedepistate vor rămâne o bombă cu ceas.Stingerea acestor posibile focare de infecție este prioritara in acest moment deși este supărător pentru opinia publică să realizeze acum acest lucru.Faptul că această categorie socială este mereu vulnerabilă ne face și pe noi vulnerabili,până când se va acționa în tandem autorități și persoane direct implicate ( rromi) , aceasta problema nu se va rezolva.Solutiile ar trebui sa vina de la militanții pentru drepturile rromilor și autorități deopotrivă ,pentru a găsi o cale de echilibru pentru ca aceasta minoritate să își găseasca locul.
Postat 23 Aprilie 2020, 22:52 de User anonimizat
Bulibasa, bulibaseala
Astia sunt ca racul. Merg tot inapoi.
Postat 23 Aprilie 2020, 19:17 de Oradea2020
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON