URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2022, 07:53

Uite drumul, nu e drumul! Cum a clasat Parchetul din Aleșd dosarul drumului amenajat ilegal pe malul Crișului Repede (FOTO)

Uite drumul, nu e drumul! Cum a clasat Parchetul din Aleșd dosarul drumului amenajat ilegal pe malul Crișului Repede (FOTO) NU AJUTĂ, NU ÎNCURCĂ. Cu o lungime de aproape 400 de metri, drumul realizat de ABA Crișuri, la comanda Primăriei Vadu Crișului, pe malul stâng al Crișului Repede, este pentru Parchetul Aleșd doar un terasament care n-a provocat nicio distrugere. Asta deși comisarii de mediu afirmă că, dimpotrivă, natura a fost agresată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezastru ecologic! Aşa au descris ecologiştii bihoreni, în urmă cu un an, şantierul răsărit în defileul Crişului Repede, o zonă protejată de lege, unde Primăria Vadu Crişului şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri n-au ţinut cont de nicio restricţie impusă de lege şi au excavat în albia râului ca să improvizeze un drum. 

Deşi autorităţile de mediu au descins rapid la faţa locului, au oprit orice lucrare şi au făcut o sesizare penală, reclamând distrugerea naturii, procurorii n-au dat importanţă faptelor. BIHOREANUL vă arată cum, superficiali, slujbaşii statului nici măcar nu s-au străduit să înţeleagă dacă natura a fost sau nu afectată...

Cu buldozerul în rezervaţie

În septembrie 2021, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), o ONG ecologistă din Bihor, care derulează de ani de zile proiecte pentru conservarea naturii şi promovarea ecoturismului, a reclamat public o distrugere masivă într-o importantă arie protejată din judeţ. În defileul Crişului Repede, mai sus de podul de acces spre peştera Vadu Crişului, ecologiştii au găsit utilaje grele care excavau în albia râului. 

Drumul ilegal în Defileul Crișului Repede

Balastul scos de pe fundul Crişului a fost folosit pentru amenajarea, pe malul stâng, a unui drum. Mai mulţi arbori nemarcaţi au fost tăiaţi, iar cioatele mascate cu noroi. Pentru ca dezastrul să fie complet, printre pietrele din râu pluteau mai multe exemplare de peşti morţi, din specia protejată zglăvoacă.

Ecologiştii au alertat autorităţile de mediu, cerând pedepsirea vinovaţilor. Comisari ai Gărzii de Mediu Bihor au descins la faţa locului şi au confirmat: aria protejată a fost distrusă prin lucrări neautorizate. Au oprit orice lucrare şi au făcut o plângere la Parchetul Aleşd, ţinând cont că, potrivit OUG 57/2007, activităţile care generează poluarea sau deteriorarea habitatelor sunt infracţiuni, pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Drumul lui Bolojan

După cum au scris şi în sesizare, comisarii de mediu "au constatat existenţa unei lucrări cu aspect de drum, ce se întinde pe o lungime de circa 400 de metri, având şi o lăţime de 4 metri, iar locul identificat se suprapune integral peste ariile naturale protejate situl Natura 2000 ROSCI 0062 şi rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede". Comisarii n-au mai găsit exemplarele de peşti morţi, dar au confirmat că Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) nu a eliberat nicio autorizaţie pentru intervenţii în zonă, aşadar lucrările s-au făcut complet ilegal. 

Ilie Bolojan și Dorel Cosma

La locul cu pricina s-au dus şi comisarii Gărzii Forestiere Oradea, care de asemenea au confirmat că "au fost identificaţi 16 arbori tăiaţi fără drept", 11 pe malul stâng şi 5 pe cel drept. 

Dorel Cosma, primarul comunei Vadu CrişuluiÎn faţa comisarilor de mediu, primarul din Vadu Crişului, PNL-istul Dorel Cosma (foto), a confirmat că a cerut ABA Crişuri să decolmateze râul, dar n-a lămurit de ce a apărut şi drumul. Ulterior, în discuţia cu BIHOREANUL, chiar s-a dezis de acesta! "Balastul ăsta ABA l-a pus, eu n-am nicio treabă cu el", a susţinut edilul.

De fapt, primarul nu era atât de străin de subiectul unui drum pe malul Crişului. Aşa cum BIHOREANUL arăta atunci, în campania electorală din 2020, Dorel Cosma şi şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, care candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, au promis împreună, chiar de pe podul rutier, că în zonă va fi creat un drum de acces la peştera şi cascada Vadu Crişului. "Un angajament pe care l-am luat în comun, din partea Primăriei Vadu Crişului şi a Consiliului Judeţean Bihor, este amenajarea unui drum de acces la peşteră şi, de asemenea, reabilitarea şi punerea în funcţiune a cabanei", a promis Bolojan, fără a preciza dacă viitorul drum ar urma să fie pietonal sau rutier. 

Anul trecut, când BIHOREANUL i-a întrebat dacă drumul promis de ei este cel pe care ABA a început să-l amenajeze ilegal, amândoi au fugit de răspundere. "Recunosc că visez la un drum pietonal aici, o promenadă, dar vom face totul legal", a promis primarul, în timp ce preşedintele CJ Bihor a refuzat orice discuţie pe temă.

Fără explicaţii

Reclamaţiile ecologiştilor şi Gărzii de Mediu Bihor n-au avut trecere la procurori. În luna august a acestui an, Parchetul Aleşd a închis dosarul, clasând plângerea penală. 

Actele asumate de procurorul Daiana Banc demonstrează, însă, că ancheta a fost una superficială. De pildă, singurii audiaţi au fost comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, şi primarul din Vadu Crişului. Nimeni nu l-a întrebat pe şeful ABA Crişuri, Pásztor Sándor, ori pe angajaţii din subordinea acestuia ce au făcut în rezervaţie, dar nici pe ecologişti ce au văzut ori pe angajaţii Agenţiei pentru Arii Naturale Protejate despre paguba adusă naturii. 

Mai mult, Parchetul a stabilit, fără să explice de ce, că Garda de Mediu trebuia să încadreze fapta ca o banală lucrare de excavare, ilegalitate pentru care OUG 57 prevede doar amendă, şi a ignorat că excavarea a dus la amenajarea unui drum, pe care se rezumă să-l descrie drept "terasament".

Nici arborii tăiaţi ilegal nu i-au impresionat pe poliţiştii şi procurorii care au făcut ancheta: deşi au consemnat că au văzut adresa Gărzii Forestiere, au concluzionat că fapta nu există, pentru că, atunci când au ieşit ei pe teren, pe 12 ianuarie 2022 - adică la patru luni după ce a fost făcută plângerea! - "nu au fost identificate cioate sau arbori proaspăt tăiaţi proveniţi în urma lucrărilor". Cum mai putea fi o cioată proaspătă, după o iarnă, asta nu mai lămuresc...

"Agresorii pot continua"

Parchetul Aleşd a clasat dosarul fără să găsească vreo ilegalitate penală ori vreun vinovat, ceea ce i-a nemulţumit pe ecologişti, care au cerut să fie parte în dosar. CAPDD Bihor a făcut deja plângere împotriva soluţiei de clasare, acuzându-i pe procurori că nu şi-au motivat decizia nici cu fapte descoperite, nici cu argumente juridice, că nu au explicat de ce au transformat infracţiunea depistată de comisarii de mediu în contravenţie şi au ignorat dovezi evidente, cum era adresa Gărzii Forestiere privind arborii tăiaţi ilegal. Ecologiştii au criticat şi faptul că solicitarea lor de a fi audiat directorul ABA Crişuri şi de a fi realizată o expertiză tehnică la locul şantierului, care să arate daunele aduse naturii, au fost ignorate.

"Soluţia de clasare dispusă de Parchet arată dispreţul faţă de litera şi spiritul legii şi faţă de interesele legitime ale cPaul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihoretăţenilor pentru un mediu curat. De asemenea, este un mesaj către toţi cei care agresează natura că îşi pot continua liniştiţi treaba, că autorităţile închid ochii sau muşamalizează infracţiunile. Iar pentru zecile de mii de iubitori ai naturii, îndrăgostiţi de defileul Crişului Repede, acest gest reprezintă o palmă peste obraz", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele CAPDD Bihor. 

Într-o lume în care oamenii sunt tot mai atenţi la ocrotirea naturii, cei plătiţi să apere legea o ignoră...


MAI PRESUS DE LEGE
Bâjbâielile ABA

Pásztor Sándor, director ABA CrişuriDeşi protagonistă în scandal, ABA Crişuri nu a fost deranjată de Parchetul Aleşd nici măcar cu o întrebare. Anul trecut, însă, după ce ecologiştii au acuzat public dezastrul ecologic de la Vadu Crişului, instituţia condusă de Pásztor Sándor (foto) a reacţionat cu un comunicat de presă în care a pretins că face decolmatarea în râu pentru că aluviunile depuse în Crişul Repede provoacă eroziune în malul drept, ceea ce pune în pericol trenurile care circulă în apropiere.

Ulterior, într-o discuţie cu BIHOREANUL, Pásztor a avut altă versiune: a susţinut că, fără decolmatare, satul Vadu Crişului va fi inundat. "Asta e, facerea de bine aduce o plângere penală", s-a văitat directorul. El a pretins şi că instituţia pe care o conduce n-are nevoie de aviz de mediu când lucrează în ape, ceea ce, însă, este un fals dovedit de Garda de Mediu cu altă ocazie, când i-a mai prins pe muncitori excavând fără autorizaţie, la Girişu de Criş. Atunci, povestea a ajuns şi în faţa judecătorilor, care le-au dat dreptate comisarilor de mediu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Uite bolovanul, nu e bolovanul...
Auzi la nebun: refuza orice comentariu.. cata incredere poate sa inspire acest politician? O data ca ia dezamagit pe cei carora le-a promis drumul dar mai important: pus in fata faptului implinit face pe prostu'/mutu'.. si legea nu se poate atinge de el.. Ia sa mearga un muritor de rand cu o sapaliga in rezervatie.. oare scapa de lege in caz ca e prins sapand in albia Crisului?
Postat 21 Octombrie 2022, 07:09 de oradeanbihor
Hop si pupincurista bolnavă
A terminat totul cum trebuie, ca tu nu știi prea multe si faci propagandă, aste e inca o dovadă ce esti bolnav mintal si trădător de țară. Mai dă-te-n PLM de ordinar. In capul tău nimic nu face bine Bolojan. Tu nu ai facut bine nimic in viață, ești prea slab sa recunoști esecurile tale si te razbuni pe Bolojan .
Postat 20 Octombrie 2022, 14:06 de Sandu2100
Hop și pupincuristul de serviciu al "neterminatului" din Birtin.
Că nimic nu a terminat cum trebuie, de până nici tolomacii lui de bugetari ai redacției Bihoreanului nu știu că lucrarea a fost comandată și finanțată de CJ Bihor, fără niciun aviz de la ABA. Că acesta a fost subiectul, nu trăznăile din capul slugilor plecate la fundul lui Bolo.
Postat 20 Octombrie 2022, 13:44 de KP
KP aka mama Omida
Pasztor e vinovat acolo, dar tu îl iubesti pe Bolojan, in capul tău senil
Postat 20 Octombrie 2022, 11:09 de Sandu2100
Doar nu erau să-l găsească vinovat pe decidentul Bolojan ...
... chiar niște aleșdani de la el din sat?
Postat 20 Octombrie 2022, 10:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON