URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2022, 18:01

Ucraineni în Bihor: Aproape 400 de cetățeni din țara vecină au rămas în județul nostru, în goana din calea războiului

Ucraineni în Bihor: Aproape 400 de cetățeni din țara vecină au rămas în județul nostru, în goana din calea războiului Pompierii din Bihor merg cu schimbul în vămile tranzitate de refugiați din Ucraina (foto: ISU Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au trecut 89 de zile de când Ucraina este invadată de soldații ruși, iar oameni nevinovați fug din calea bombelor.

Până acum, în județul Bihor au fost cazați 3.430 de cetățeni ucraineni, iar aproape 400 sunt în continuare aici, se arată într-un comunicat transmis luni de Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Bihor.

Refugiații ucraineni găsesc sprijin la Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, care funcționează în Oradea, în complexul comercial Oradea Shopping City.

„De la deschiderea Centrului, până în data de 23 mai a.c., 1671 de refugiați ucraineni, din care 933 de adulți și 738 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Bihor, ai organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre aceștia fiind chiar refugiați ucraineni”, a transmis CJCCI Bihor.

Persoanele refugiate ajunse la Centru au solicitat informații cu privire la cazare, transport, la modul de obținere a permisului de ședere temporară, la servicii medicale, la posibilitățile de angajare, la măsurile de asistență socială etc., fiecare dintre acestea beneficiind de consiliere specializată și de serviciile de care aveau nevoie. De asemenea, refugiaților veniți la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărți potrivite vârstei, în limba ucraineană.

Centrul, operaționalizat pe 21 martie, în urma deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, funcționează sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) și în colaborare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Totodată, pe lângă activitățile desfășurate la nivelul județului Bihor în sprijinul cetățenilor ucraineni, din 1 martie și până acum, peste 200 de pompieri bihoreni au fost mobilizați în serii, în fiecare săptămână, în Sighetu Marmației și Siret, unde au desfășurat misiuni de triaj, transport și ajutorare a cetățenilor ucraineni care au intrat în România. Duminică, un nou schimb de pompieri bihoreni a ajuns în Siret.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON