URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 17:33

Turnul de apă de la fosta fabrică Avântul din Oradea va fi demolat cu explozii

Turnul de apă de la fosta fabrică Avântul din Oradea va fi demolat cu explozii sursa imaginii: Google Street View
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turnul de apă de pe terenurile fostei fabrici Avântul din Oradea va fi demolat cu explozii, pe 20 aprilie. Acțiunea va fi făcută de firme specializate, sub supravegherea pompierilor ISU Crișana, iar circulația pe strada Panait Cerna va fi închisă. 

Nu vă apropiați!

Anunțul privind „demolarea controlată” a turnului de apă a fost făcut miercuri de Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă despre mai multe restricții de circulație. 

„Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier a aprobat restricționarea circulației pe strada Panait Cerna în data de 20 aprilie, în intervalul orar 9.30-14.30, pentru demolarea controlată a turnului de apă din incinta fostei fabrici Avântul, amplasamentul fiind destinat unei viitoare dezvoltări imobiliare”, se arată în informarea trimisă de Primărie în urma unei ședințe a Comisiei tehnice pe probleme de circulație și trafic rutier din Oradea, coordonată de viceprimarul Marcel Dragoș. 

Demolarea propriu zisă ar urma să aibă loc în jurul orei 13.30, când circulația va fi blocată complet pe acea stradă. 

Cu explozii

Solicitarea pentru închiderea traficului, în scopul operațiunii de demolare controlată a turnului de apă, a fost făcută de SC Pirotehnic New Art SRL, o firmă din Hunedoara, care s-a ocupat de proiectare și va superviza lucrarea. 

„Va fi o demolare controlată prin lucrări mixte mecanizate și cu material exploziv”, a precizat, pentru BIHOREANUL, Viorel Filip, proiectant în cadrul firmei menționate. Nu va fi vorba despre o implozie, ci despre prăbușirea turnului într-o direcție stabilită de experți, în funcție de mai multe date și măsurători, a mai precizat acesta. 

Firma care se va ocupa de demolarea propriu zisă este STL Dynamics.

Turnul de apă se află pe o proprietate a firmei Tibea Imob, controlată de dezvoltatorul imobiliar orădean Tibor Tincău. În 2022, au fost demolate și alte foste clădiri ale fostei fabrici Avântul, în zona aceea urmând să fie ridicate blocuri de locuințe.

Operațiunea de punere la pământ a turnului de apă se va desfășura sub supravegherea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana. „Am fost anunțați despre această demolare. Colegii mei au fost în teren, în misiune de recunoaștere, și vor fi prezenți la fața locului în momenul desfășurării acțiunii, pentru asigurarea măsurilor de securitate”, a precizat pentru BIHOREANUL lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt. 

Alte restricții de circulație

Pe de altă parte, Comisia tehnică pe probleme de circulație și trafic rutier din Oradea și-a dat avizul pentru prelungirea restricționării traficului rutier pe străzile Arany Janos și I. L. Caragiale până la data de 18 mai 2023, pentru lucrări din cadrul proiectului de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră.

Totodată, s-a dat aviz favorabil pentru închiderea circulației rutiere pe strada Ștefan Zweig, în perioada 18-22 aprilie, pe tronsonul cuprins între strada Bistriței și Piața Țăranilor, cu ocolire pe strada Bistriței și N. Paganini. „Solicitarea aparține constructorului ce execută lucrarea de înlocuire și extindere a rețelei de apă și canalizare menajeră, respectiv pluvială”, transmite Primăria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Vai săracul oraș,,,
Demolăm, înlocuim cu ceva mult mai oribil decât prevede legea.
Postat 20 Aprilie 2023, 01:25 de Morometul
sandu paranoicul
Iar te apuca crizele Ciucle? Iar vezi personalitati multiple?
Postat 15 Aprilie 2023, 10:37 de adi13
Nici o valoare/intrebuintare nu mai avea turnul.
Sa nu ne agatam de orice, in timp ce dispar case de valoare pentru a face loc unor constructii noi. Dupa “Bruselizare”, (un urbanism liber ce a dus la aparitia unor constructii noi in detrimentul unora vechi de valoare), vom vorbi in curand de “Oradizare”.
Postat 14 Aprilie 2023, 15:08 de User anonimizat
Petre93 aka adi13 aka Maikeltroll
Mai fă-ți 20 de conturi sa fi mai credibil.
Postat 14 Aprilie 2023, 09:42 de Sandu2100
Cafele la înălțime
Da ma gâștelor, a-ți avut cafele la înălțime cu Ryanair, sa nu spuneți ca va oprit BOLOJAN sa nu va luați si voi un bilet ::::))) ca va lăudați pe aici ca sunteți bogați. Va trebuie vouă cafele in turnul de apă infect, de parcă numa acolo o sa mergeți la cafele sa fiți la înălțime ::::)))))) Ai centrul renovat, frumos taxat cu 500% pt nesimțiți si voi vreți cafele selecte la dracu in praz, voi sunteți normali mă.
Postat 14 Aprilie 2023, 00:32 de Sandu2100
Pinonel
De mult ne întrebi pe cine votăm! Dupa cum ai văzut votăm Birta-Bolojan, de 12 ani PROPAGANDISTII ca tine cu mai multe conturi încearcă sa ne prostească, dar nu se prinde de noi. O sa ne mai spui asta si dupa 2024. Asa ca o paranteza Bolojan 80% Birta 72%, apoi propaganda se poate baga cu capul in pământ ca struțul.
Postat 13 Aprilie 2023, 19:59 de Sandu2100
@lisa
Cu tot respectul, decat sa pierzi vremea scriind ceva ce destinatarii nu vor citi niciodata, mai bine meditai zece minute si te intrebai ,,eu cu cine votez?" Ca 2024 vine, e aici!
Postat 13 Aprilie 2023, 13:58 de pinonel
KP aka mama Omida
Iar ți-ai facut un cont??
Postat 13 Aprilie 2023, 13:30 de Sandu2100
Opriți-vă și ascultați orădenii!
Dragi edili și cei de la Tibea Imob, Vă rugăm să nu mai luați decizii pe fugă, mai ales cele legate de schimbarea la față a orașului în care trăim! Dorim ca doleanțele și părerile noastre să fie măcar ascultate. Suntem mulțumitori și apreciem dorința de a schimba și a face, iar Oradea este un exemplu în acest sens. Dar vă rugăm, cooptați în echipa dumneavoastră oameni competenți și cu gust pentru artă și frumos. Din nefericire, prea puține dintre amenajările centrale( și nu numai) ale orașului lasă să se vadă aceste lucruri: restaurări și proiecte făcute cu un spirit pragmatic, dar cărora le lipsește acel touch de bun gust și frumos. Cereți părerile celor care sunt competenți, cu educație artistică și fler pentru frumos. Prea mulți orădeni ( și vizitatori care au un cuvânt de spus în domeniul arhitecturii sau al restaurării și construcțiilor) se plâng de această lipsă de bun gust și viziune. Vă rugăm reveniți asupra deciziei și faceți o ședință publică, concurs de idei etc, dar ASCULTAȚI-NE! Oradea cu care ne mândrim azi este cea a clădirilor construite în sec.XIX și XX, în cea mai mare parte, iar multe reminiscențe din perioadele anterioare, fie ele și comuniste pot fi păstrate spre amintire/educație/turism... Subscriu celor menționate de către KP în rândurile de mai jos. Turnul ar fi extrem de binevenit pentru un punct turistic de observație, în care după o tură prin fosta zonă industrială a orașului, vizitatorii pot repera de sus obiectivele văzute și admira orașul și din alte părți. O cafenea de asemenea ar fi binevenită! Vă rugăm să vă mai gândiți, nu lăsați banul să dicteze!!!
Postat 13 Aprilie 2023, 13:19 de lisa
Sandu mincinosu
Sandu el rade. Asa fac si nebunii de la 6, ei rad ,se leagana si si-o freaca.
Postat 13 Aprilie 2023, 12:14 de adi13
Sandu mincinosu
Vai da mare retardat poti fi Sandu2100, pt un preot esti penibil.
Postat 13 Aprilie 2023, 12:12 de adi13
Asta e
Bolojan a bagat apa in toată Oradea, pompe moderne, statie de epurare modernă, conducte noi, turnurile au avut un rol in epoca de bronz. Unii ne spun ca poate fi un turn turistic ::::)))) ma Chiș pi mini di râs uai ::::)))) adevaru ca e si frumos turnul, are o istorie ::::)))) vai siamar ce poti auzi. In SUA se folosesc adevărat, dar in locurile unde nu există râuri si se extrage apa de la adâncime, se folosesc pt gravitație, nu pt stocarea apei , sau poate unii ar face crescătorie de broaște :::::))))) într-adevăr un turnu istoric concuret cu cel al primăriei :::::))))
Postat 13 Aprilie 2023, 11:35 de Sandu2100
(i)logica romaneasca
apa va fi o resursa tot mai pretioasa in viitorul foarte foarte apropiat.. deci ii normal sa darimam toate turnurile de apa din orase.. se inscrie perfect in (i)logica romaneasca
Postat 13 Aprilie 2023, 11:18 de TanarSiNelinistit
Cu prostii nu te pui
Retardatii de la coada vacii care conduc orasil se gsndesc doar la buxunar, demolam distrugem tot. Doar sa aiba firmele de casa de castigat. Nu mai are rost sa ne batem capul, cu prostii nu te pui. Is curios cand se vor demola casele de pe Panait Cerna pt "dezvoltare"
Postat 13 Aprilie 2023, 10:55 de adi13
Greșeală după greșeală la edilii oradeni.
Toate aceste turnuri au avut un rol elementar ... de a asigura stocarea și echilibrul hidraulic al rețelelor de apă. În lipsa lor se utilizează pompe ... bazate pe furnizarea energiei electrice. Astfel de lucrări nu se demolează în lumile cu mintea la ele acasă ... ci se pun în conservare, se întrețin din când în când, ba chiar pot deveni lucrări de artă și/sau publicitate, așa cum se face în unele țări europene. În SUA se folosesc în continuare de către ferme, companii industriale sau orașe ... multe aflate pe trasee circulate ajungând să fie vândute sau concesionate pentru a fi transformate în puncte turistice de interes, cafenele sau chiar spații locative ori de observație. Aceeași greșeală a făcut administrația anterioară din Oradea când a demolat turnul de pe Ostașilor, după care terenul aferent l-a betonat în loc să-l dea controversatului McDrive din capătul opus al canalului, ca să realizeze un local public potrivit scopului dorit. Ușor de demolat ... greu de construit.
Postat 13 Aprilie 2023, 08:27 de KP
blocati tot sa stim o treaba
Prima data deviezi tot traficul de pe bulevardul cantemir pe stefan sweig, apoi spargi str stefan zweig si il deviezi prin alta parte, oare orasul asta va mai reveni la normal ?
Postat 13 Aprilie 2023, 07:29 de Traian
De ce?
De ce trebuie demolat? In articolul precedent cel cu Uzina de apa scrie ca e nevoie de cateva bazine de apa in oras. Pai nu se putea folosi turnul acesta, mai bine il demolam apoi construim alt bazin? Ca in Parcul Magnoliei era acel zid de piatra naturala care arata foarte bine, si l-au demolat sa faca un parapet de beton oribil.
Postat 13 Aprilie 2023, 06:35 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON