URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2022, 19:11

Tu știi ce respiri?

Tu știi ce respiri? Imagine generică de Ralf Vetterle de la Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un sfert dintre accidentele vasculare cerebrale, o treime din decesele cauzate de cancerul pulmonar şi 29.000 de morţi premature din fiecare an sunt provocate de poluarea aerului. 

Un studiu publicat în urmă cu un an arăta că Oradea este pe locul 160 în topul celor mai poluate localităţi din Europa şi că aici 107 decese ar putea fi evitate anual, dacă aerul ar conţine mai puţine pulberi în suspensie (particule de praf, noxe, particule de deşeuri etc.). 

Cui îi pasă, însă, de cât de murdar este aerul pe care îl respiră orădenii? Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor monitorizează calitatea aerului prin staţii amplasate pe Bulevardul Dacia, în zona industrială din Episcopia şi în cartierul Nufărul, dar adesea cel puţin una dintre staţii este defectă. 

Specialiştii APM nu au transmis niciodată publicului vreo avertizare privind poluanţii din aer, rezumându-se să publice pe site-ul instituţiei (unul învechit şi complet neprietenos) rapoarte zilnice privind monitorizările. Cine le găseşte e liber să le citească.

Interpretează cineva aceste rapoarte? Sigur nu Primăria, care n-a invocat vreodată informaţiile privind calitatea aerului din oraş - cu adevărat îngrijorătoare, mai ales în zilele ceţoase de toamnă şi de iarnă - pentru promovarea unor soluţii. Orădenii sunt pe cont propriu, dacă vor să inspire "curat".

Aşadar, e bine de ştiut că mai multe informaţii despre poluanţii din atmosferă se pot obţine de pe site-ul calitateaer.ro, unde se regăsesc date tehnice înregistrate de staţiile de monitorizare. Despre problemele medicale pe care le generează poluarea se poate citi pe platforma Aer Curat (curat.aerlive.ro), recent lansată ca un manifest pentru protejarea aerului din România. 

Iar cei care vor să se ferească de poluarea din atmosferă pot urma sfaturile specialiştilor: să evite să facă sport în aer liber la orele de vârf ale traficului şi să închidă ferestrele atunci când senzorii de monitorizare a aerului indică o calitate proastă. Şi, fireşte, pe cât posibil, să nu mai contribuie ei înşişi la poluarea aerului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cea mai mare sursa de poluare e praful.
Mai ales in vecinatatea numeroaselor santiere. Asta pentru ca nu se respecta absolut nici o masura de preventie. La capitolul organizare de santier e mult de lucrat, si parerea mea nu se va ajunge niciodata la un nivel occidental. La ei, in interiorul oraselor, centrelor, pana si bratul excavatoarelor pulverizeaza jet de apa sa previna praful. Evident la noi, merge si asa. Nu mai vorbesc de spalatul carosabilului, trotuarelor…
Postat 02 Decembrie 2022, 06:08 de User anonimizat
e bine sa aerisesti, aerul din casa e de multe ori chiar mai poluat decat cel de afara
dar logic, nu la orele de varf de trafic, intervalul de cateva ore dupa trafic ridicat, sau chiar inainte de ploaie or primele 30 minute de ploaie, ci aerisesti dupa ploaie, sau dimineata inainte de a incepe traficul. Dar e important sa aerisesti, precum e important si sa ai plante de interior in casa. Adevarul ca in Oradea dupa ce ai trecut de la carbunele plin de cenusa si microparticule la gazul curat, poluarea a scazut semnificativ. Cu siguranta inca avem probleme de la trafic, masini non-euro si multe, de la incalzire pe lemne si alte cele, dar lucram incet si facem progrese si cu astea.
Postat 02 Decembrie 2022, 05:09 de unu
ROMANIA PRODUCE, ROMANIA E MARE, ROMANIA E TARE
https://www.sistemulenergetic.ro/
Postat 01 Decembrie 2022, 23:01 de excalibur
excalibur
La mulți ani România, ai uitat de asta??
Postat 01 Decembrie 2022, 22:17 de Sandu2100
Interesant, mmdaniel
[ https://aqicn.org/station/romania/o%C8%99orhei ] e pe rosu/ unhealthy in timp ce oradea e pe galben/verde [ https://aqicn.org/station/romania/oradea/strada-f%C4%83g%C4%83ra%C8%99ului ]. Sa fie de la incalzirea cu lemne? Iar statia din nufaru nu raporteaza PM2.5 si PM10 [ https://aqicn.org/city/romania/bihor/oradea/str.-nufarului ]
Postat 01 Decembrie 2022, 21:59 de excalibur
Daniel
Intrati pe calitateaer.ro sa vedeti cum au dezactivat senzori de PM10 de la toate statiile de monitorizare poluarea aerului din Oradea, e clar ca se stie, intrati apoi pe https://aqicn.org, cautati locatie Velenta si vedeti cum senzorii sunt pe rosu Unhealthy - Toată lumea poate începe să experimenteze efecte asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății.
Postat 01 Decembrie 2022, 20:07 de mmdaniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON