URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2020, 18:38

Trei tineri orădeni au lansat aplicaţia BlooDoChallenge, pentru a promova donarea de sânge (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două tinere orădence, împreună cu mentorul lor, Alex Oancea, au lansat, miercuri, la Centrul de Transfuzie din Oradea, aplicaţia BlooDoChallenge, care oferă informaţii despre cum se poate dona sânge şi ce campanii de donare există în Oradea, dar oferă donatorilor înscriși și acces la reduceri sau promoții comerciale.

Idee mai veche

Ideea proiectului a apărut încă din anul 2018, când Alex Oancea, mentor la clubul Coder Dojo din Oradea, a susţinut mai multe cursuri de programare pe calculator la Edubiz, iar printre participanţi s-au numărat şi patru liceence: Paula Gal, Irina Maria, Cosmina Gal şi Alexandra Mazăre (primele trei la Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi cea din urmă la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu). Acestea şi-au dorit să creeze o aplicaţie pentru a stimula donarea de sânge, motiv pentru care i-au cerut ajutorul lui Oancea.

Între timp, în echipă au mai rămas doar două tinere, Paula Gal, care din toamnă va fi studentă la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, la Informatică, şi Cosmina Gal, care va fi clasa XI-a, tot la Mihai Eminescu.

"De atunci proiectul s-a schimbat foarte mult, aproape că l-am rescris în întregime. Am lucrat la design-ul aplicaţiei, am încercat să o facem cât mai prietenoasă şi am căutat metode prin care să putem atrage bihorenii să meargă la centrul de transfuzii", a spus coordonatorul fetelor.

În prezent, aplicaţia poate fi descărcată gratuit din Magazin Play, iar în câteva luni va fi disponibilă şi în App Store.

Puncte pentru donatori

"Odată ce aplicația a fost descărcată, donatorul trebuie să se înregistreze, iar apoi va putea accesa toate informaţiile legate de modul în care se face o donare și va primi notificări dacă centrul are nevoie urgentă de sânge pentru o persoană. După ce a donat sânge la centru, donatorul trebuie să scaneze un cod QR, amplasat la recepție, iar apoi va primi puncte, între 40 și 50", a explicat Oancea.

Cu punctele acumulate, utilizatorul va putea să beneficieze de oferte sau reduceri din partea partenerilor. "Deocamdată avem un parteneriat cu ONO Despachetărie, care oferă 10% reducere pentru cei care donează", a mai spus coordonatorul.

La evenimentul de lansare a aplicaţiei a fost prezentă şi Olivia Ligia Burtă, şefa Centrului de Transfuzii din Oradea, care i-a ajutat pe tineri să îmbunătăţească aplicaţia. "Proiectul se va adresa în curând nu numai orădenilor şi bihorenilor, ci şi donatorilor de la nivel naţional, și sper că va fi un succes", a spus medicul orădean.

Joi, 29 de bihoreni își înregistraseră deja donarea de sânge în aplicație. 

În următoarele luni, tinerii vor încerca să atragă cât mai mulți parteneri, dar şi să adauge alte centre de transfuzii din ţară, pentru ca aplicația să poată fi folosită şi de persoane care locuiesc în alte județe. 

Vezi cum se folosește aplicația la Centrul de Transfuzii din Oradea și evenimentul de lansare: 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON