URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2022, 11:48

Tragedie de Halloween: 151 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă, în Seul

Tragedie de Halloween: 151 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă, în Seul foto: CNN
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

151 de persoane şi-au pierdut viaţa şi nu mai puțin de 2.900 au fost date dispărute, conform presei centrale, în urma unei busculade care a avut loc sâmbătă seară în Itaewon, un cartier de restaurante din Seul. Printre victime se numără şi 19 cetăţeni străini.

"Nimeni nu înţelegea ce se întâmplă"

Potrivit BBC, mulţimea, formată în mare parte din tineri de 20 de ani, a ieşit să se distreze de Halloween după 3 ani de restricţii impuse pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Autorităţile fac cercetări pentru a afla ce a anume a dus la declanşarea tragediei. Majoritatea victimelor au murit strivite după ce valurile de oameni s-au îmbulzit pe străzi călcându-se în picioare.

"Erau zeci de mii de oameni - cei mai mulţi pe care i-am văzut vreodată. Atât de mulţi oameni - până la punctul în care eram striviţi, nu mai aveam loc pe trotuar, a trebuit să ne împrăştiem pe şosea, unde erau maşini", le-a povestit un martor ocular jurnaliştilor.

(foto: CNN)

Intervenţia autorităţilor nu a reuşit să ţină în frâu mulţimea dezlănţuită.

"Am auzit maşini de pompieri, ambulanţe şi poliţie care încercau să treacă prin mulţime. Nimeni nu înţelegea cu adevărat ce se întâmpla, dar erau deja mai multe maşini de poliţie în faţa gării Itaewon şi poliţişti care se urcaseră pe maşinile lor încercând cu disperare să le spună oamenilor să părăsească zona cât mai repede posibil", a declarat acesta.

Doliu naţional

Potrivit imaginilor de la faţa locului, străzile din Itaewon s-au umplut de saci cu cadavre, paramedici care efectuau manevre de resuscitare victimelor şi salvatori care încercau să scoată supravieţuitori prinşi sub alte trupuri.

"Foarte mulţi oameni veniseră la petrecere şi la club, purtând costume de Halloween, şi acum sunt văd o mulţime de oameni tulburaţi şi trişti, sunt scene haotice", a transmis BBC.

Conform autorităţilor sud-coreene, la faţa locului au fost mobilizaţi 1.700 de salvatori, din care 517 pompieri, 1.100 poliţişti şi circa 70 de funcţionari guvernamentali.

(foto: New York Post)

Preşedintele sud-corean Yoon Suk Yeol a declarat duminică dimineaţă stare de doliu national "până când se va încheia gestionarea accidentului" şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

Busculada de Halloweend de la Itaewon se numără printre cele mai mari tragedii din Coreea de Sud după naufragiul unui feribot care a provocat în 2014 un număr de 304 victime, majoritatea elevi de liceu.

(foto Reuters)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru <sss>
tu stii asta din proprie experienta nu??
Postat 30 Octombrie 2022, 19:23 de TanarSiNelinistit
Son of.......
Așa se întâmplă când diavolul îți ia mințile.....
Postat 30 Octombrie 2022, 12:02 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON