URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2020, 17:35

Tot mai multe oraşe şi comune din Bihor, "în scenariul roşu". În Oradea, incidenţa cazurilor Covid-19 a urcat la 8,67 la mia de locuitori

Tot mai multe oraşe şi comune din Bihor, 'în scenariul roşu'. În Oradea, incidenţa cazurilor Covid-19 a urcat la 8,67 la mia de locuitori (foto: generic, sursa: EPA-EFE)

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a reunit, joi, pentru a actualiza, în baza celor mai recente date de la DSP, lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Astfel, numărul oraşelor şi comunelor din Bihor aflate în aşa numitul "scenariu roşu" - cu o incidenţă a cazurilor Covid-19 de peste 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile - a crescut la 58. 

Potrivit unui comunicat transmis joi după amiaza de CJSU Bihor, cea mai mare incidenţă a cazurilor Covid-19 se înregistrează în comuna Sântandrei (9,93 cazuri la mia de locuitori). În topul răspândirii virusului urmează municipiul Oradea, cu o rată de incidenţă de 8,67 cazuri la mia de locuitori. Următoarele UAT-uri sunt Boianu Mare (8,63), Nojorid (7,85) şi Salonta (6,81). 

Cele 58 de UAT-uri în "scenariul roşu" sunt: Sântandrei, Oradea, Boianu Mare, Nojorid, Salonta, Câmpani, Tarcea, Cărpinet, Sânmartin, Ceica, Abrămuț, Oșorhei, Biharia, Beiuș, Borș, Sâmbăta, Paleu, Bulz, Hidișelu de Sus, Pietroasa, Girișu de Criș, Copăcel , Vadu Crișului, Sârbi, Șuncuiuș, Ștei, Săcădat, Aleșd, Mădăras, Nucet, Aștileu, Tinca, Abram, Batăr, Marghita, Brusturi, Sânnicolau Român, Derna, Sălard, Buduslău, Popești, Lugașu de Jos, Aușeu, Vașcău, Valea lui Mihai, Tulca, Borod, Suplacu de Barcău, Buntești, Pocola, Finiș, Spinuș, Rieni, Toboliu, Avram Iancu, Bratca, Viișoara și Măgești.

Cele mai importante măsuri de sănătate publică care se aplică în localitățile unde incidența este mai mare decât 3 cazuri/1.000 locuitori:
- Este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, dar este permisă funcționarea teraselor deschise și livrarea la domiciliu;
- Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
- Sunt interzise activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. 

Lista actualizată de CJSU Bihor cuprinde și 32 de localități în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Acestea sunt: Ciumeghiu, Cociuba Mare, Lunca, Olcea, Budureasa, Tămășeu, Tileagd, Săcueni, Gepiu, Sâniob, Cefa, Lazuri de Beiuș, Cetariu, Curtuișeni, Lăzăreni, Tăuteu, Chișlaz, Balc, Remetea, Curățele, Vârciorog, Roșiori, Șimian, Drăgănești, Uileacu de Beiuș, Șoimi, Ineu,  Diosig, Cherechiu, Dobrești,  Căbești și Husasău de Tinca.

Dintre măsurile care se aplică în aceste localități:
- Activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și este limitată la intervalul orar 06.00-21.00;
- Activitatea cu publicul a cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;
- Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

Cele mai recente măsuri de limitare a activităților în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment adoptate joi de CJSU Bihor se aplică începând cu data 13 noiembrie, ora 00.00. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce faci, birtinezule?! Sau mai corect, stii ce sa faci?!
Ai prefectul, ai consiliul judetean, ai trei sferturi din primarii, inclusiv a Oradiei si tu, in loc sa te ocupi de bolesnita (si de pulanari, ca nu-i vede nimeni pe strazi!), ai treaba cu drumurile! Paveaza-le, frate, sa nu-i zdruncine dricurile pe bihoreni pe ultimul drum!
Postat 13 Noiembrie 2020, 18:31 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON