URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2012, 18:41

Ţîrle vrea o parte din tancodrom, ca să facă un cargo la Aeroport

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a anunţat că face demersuri la Ministerul Apărării şi va iniţia o hotărâre de Guvern, pentru ca o parte din terenul fostului tancodrom, aflat în vecinătatea aeroportului, să intre în proprietatea CJ Bihor, pentru ca pe viitor să fie construit aici un cargo, adică terminal pentru transport mărfuri.

Potrivit acestuia, este vorba de o porţiune cuprinsă între "gardul" aeroportului şi un teren pe care Centrul NATO vrea să îşi construiască o bază sportivă. "Consiliului Judeţean îi vor reveni aproximativ 63 de hectare. Eu acum mă lupt să îl obţin, pentru că e în apropierea aeroportului. Cred că e legal şi drept să îl preluăm noi, mai ales că e gard în gard cu aeroportul şi vrem să construim aici, într-o fază ulterioară, un cargo. Eu sper că săptămâna viitoare, voi înainta un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens", a spus Ţîrle.

Şeful CJ a adăugat că încă de la început administrator unic al acestui teren va fi aeroportul orădean, pentru ca pe viitor destinaţia lui să nu poată fi schimbată. Ţîrle a mai spus că înfiinţarea unui cargo ar fi benefică atât pentru oraş cât şi pentru centrul NATO, dar şi mediul de afaceri.

Pe de altă parte, Ţîrle a amintit că proiectul de renovare a pistei a trecut de trei comisii de evaluare ale Ministerului Transporturilor şi urmează ca în curând să treacă de o patra, care analizează indicatorii tehnici şi economici ai proiectului.

Prezent la conferinţa de presă, Viorel Băican, şeful Biroului de investiţii al Aeroportului Oradea, a precizat că în cursul zilei de vineri vor fi reglementate mai multe detalii de către comisia de evaluare a fazei tehnico-economice, iar în acest context, dacă toate actele vor fi completate, săptămâna următoare CJ ar putea să lanseze pe SEAP anunţul de licitaţie.

"Eu cred că lucrările vor începe anul acesta", a subliniat Ţîrle. "Avem susţinere foarte mare din partea Guvernului pentru alocarea acestor sume. În câteva zile, după aprobarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, vom pune documentaţia pe SEAP, astfel încât să câştigăm timp în aşteptarea banilor", a completat preşedintele CJ.

Proiectul pentru renovarea şi modernizarea Aeroportului a fost depus de Consiliul Judeţean la Ministerul Transporturilor pentru finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 şi a trecut, deja, de verificarea eligibilităţii, urmând ca cererea de finanţare să intre în etapa evaluării tehnico-economice.

După cum se ştie, lucrările de modernizare a pistei aeroportului se ridică la 31,988 milioane de euro, dintre care 17,879 milioane de euro, adică 69,25% reprezintă contribuţia CE, prin Dondul European de Dezvoltare Regională, iar 7,422 milioane de euro, adică 28,75%, vor fi daţi de la bugetul de stat. Contribuţia Consiliului Judeţean Bihor este de 516.366 de euro, adică doar 2%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
alta gogorita de-a lui tirle
Oare de ce sta gol terminalul cargo facut de 10 ani cu bani europeni la Arad ? Care o fi de fapt destinatia reala a terenului in final, dupa ce se va "descoperi" ca nu-si are rost terminalul cargo ? alte povesti tirlesti...
Postat 18 Februarie 2012, 12:04 de tudor
nashpa
sa ne raspunda oficialitatile daca acest aeroport pe viitor va gazdui si avioane NATO pt instructie etc. - cred ca oradenii nu cunosc impactul unui aeroport international/de instructaj in zona, aici ma refer la poluarea fonica - si in acest caz, s-a realizat un studiu de impact asupra celor ce locuiesc in jurul aeroportului (in special cart Grigorescu,Nojorid etc.) zona de decolare/aterizare? care este rezultatul acestui studiu si cind au fost informati oradenii? (din moment ce aeroportul Oradea nu este situat la o distanta foarte mare de oras, la fel ca si in cazul Cluj ,Bucuresti etc.)
Postat 17 Februarie 2012, 18:47 de laczi
Miopie bihoreana.
Cu siguranta, terenul va fi luat de CJ, dar lucrarile promise nu se vor realiza niciodata. Orb este cel care nu vrea sa vada, iar in judetul orbilor Tirle mai poate castiga un mandat. Greseste el cu ceva? Nu, smecherii sunt cei care incaseaza, iar fraierii cei care platesc.
Postat 17 Februarie 2012, 16:01 de SAFE
Care aeroport ?
Sustin fiecare investitie care se face pentru oradeni, dar un terminal cargo este legat de un aeroport, de un trafic de curse aeriene, de niste conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un aeroport (in primul rand pistele pe care sa poata ateriza avioane mai mari), poate cineva sa ne spuna care vor fi clientii, care firme ar dorii sa utilizeze aeroportul oradea, cargo, eu cred ca acum toata lumea vrea sa faca investitii de toate felurile (parcuri industriale 3,4,5.., sosele expres, CET-uri ultramoderne, etc...), de acord cu ele cu o conditie, sa stim la ce pret se vor face, ca sa putem vedea costurile reale, fara spaga, sunt convins ca daca eliminam spaga atunci nu vor fi asa de grabiti cu proiectele. La toate aceste investitii este deranjant pretul la care se fac, de obicei de 2,3 ori mai mare decat pretul real, spaga este prea mare si se plateste din bani publici intotdeauna.
Postat 17 Februarie 2012, 14:59 de petru
e la fel
Nu va amagiti crezand ca un om cu vicii majore in timpul liber, nu este grav influentat in toate domeniile de activitate. Influentabil...santajabil...dependent....asta inseamna vicii!
Postat 17 Februarie 2012, 11:57 de anonymus
hy
Nu cred k intereseaza pe cineva ce face D-nu Baican in timpu sau liber! Nu trebuie judecat asa fiecare face ce vrea! Spor la treaba.
Postat 17 Februarie 2012, 08:16 de bebelusha
aeropoer
Asteptam sa vedem aeroportul modernizat. Spor la treaba!
Postat 17 Februarie 2012, 07:47 de tom
drept la replica
Nu stiam ca daca esti sef, nu ai voie sa bei si sa futzi in timpul tau liber. Da poate tu esti un futalau si de aia stii multe.
Postat 17 Februarie 2012, 07:28 de Caca maca
io baican hac hac
asta e baican de la airoport ie sef la investitii si e colegul de beutura al celor de la coco bar ristorant din rogeriusioai ce uniforma ariiiiiiiiiiiii oare nu o fi mirosind a ceva............................lui tarle nu ii pute nimica.........?
Postat 16 Februarie 2012, 18:57 de coco
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON