URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2019, 19:48

Testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân şi a problemelor cu inima, în mai multe sate din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorencele care locuiesc în zonele rurale din județ sunt chemate la testări gratuite pentru depistarea cancerului la sân, dar și a altor boli. Testările vor fi făcute de medici și studenți la Medicină care se vor plimba cu caravana „Nu am făcut destul” prin mai multe sate, începând de sâmbătă, 26 octombrie, până pe 10 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de organizatori, campania "Nu am făcut destul" a început în 5 octombrie în judeţele Timiş şi Hunedoara şi se află la cea de-a şasea ediţie.

"Medicii şi studenţii care călătoresc cu caravana oferă testări pentru depistarea cancerului la sân (examinare clinică, ecografie, mamară şi mamografie), fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru verificarea respiraţiei, calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi măsurarea glicemiei", se arată în comunicat.

În Bihor, primele localităţi în care va ajunge caravana sunt Brusturi, în 26 octombrie, şi Telechiu, în 27 octombrie. În 2 noiembrie, medicii vor ajunge în Ghiorac, în următoarea zi în Dobreşti, iar ultimele opriri vor fi în Hinchiriş (9 noiembrie) şi Coleşti (10 noiembrie), caravana plecând apoi în judeţul Arad.

"Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe, adică ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil", a transmis preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, potrivit comunicatului.

În anii trecuţi, în urma caravanei s-a descoperit că o femeie din şapte are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la doctor, fie de frică, fie de ruşine. Anul trecut, la testările făcute în judeţele din vestul ţării au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană înregistrată la un număr similar de testări.

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 3.000 de femei în fiecare an, pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program naţional de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

Campania "Nu am făcut destul" este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON