URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2021, 11:06

Termoficare ca-n comunism

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre principiile definitorii ale comunismului postula că toate bunurile aparţin "întregului popor" şi toţi membrii societăţii trebuie să beneficieze de acelaşi statut social şi economic. "De la fiecare după capacităţi, fiecăruia după necesităţi" însemna că statul ia de la toţi cetăţenii în mod egal şi redistribuie tot în mod egal.

Mă îndoiesc că asemenea teorii sunt cunoscute de puţin şcoliţii membri ai Guvernului de acum (şi ca din ultimele decenii, de fapt), însă cu toate astea le aplică.

O recentă dovadă este decizia de vinerea trecută a guvernanţilor de a împărţi prin Ministerul Dezvoltării suma de 476 milioane lei, din Fondul de Rezervă al Guvernului, în mod egal, consiliilor judeţene şi municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru a acoperi din costurile serviciilor de asistenţă socială şi pentru protecţia copilului, respectiv datorii ale serviciilor de termoficare.

Potrivit algoritmului egalitarist, Consiliului Judeţean Bihor (judeţ cu circa 605.000 locuitori) i-au revenit 6,5 milioane lei, la fel cât instituţiilor similare din Cluj (judeţ cu peste 702.000 locuitori), Ilfov (sub 400.000 locuitori), Botoşani (mai puţin de 415.000 locuitori) ori Timiş (peste 760.000). La fel, Primăriei Oradea (225.000 locuitori) i-au fost date 5 milioane lei, cât municipalităţilor din Braşov (275.000 locuitori), Alexandria (45.000 locuitori), Sfântu Gheorghe (56.000) ori Baia Mare (123.000 locuitori) şi aşa mai departe.

Altfel spus, indiferent de demografie, dar mai ales de numărul persoanelor care beneficiază de servicii sociale, sumele alocate judeţelor sunt egale, aşa cum şi cele date municipiilor reşedinţă de judeţ, indiferent de populaţie şi în special de problemele sistemelor de termoficare, sunt tot egale. Asta chit că unele dintre municipii (de pildă Alba Iulia, Sibiu, Bistriţa, Baia Mare etc) nici măcar nu mai au sisteme de termoficare centralizate, iar cetăţenii îşi plătesc singuri încălzirea, la preţuri peste cele din oraşele unde sistemele centralizate nu au fost abandonate.

De fapt, guvernanţii împart sărăcia (476 milioane lei înseamnă sub 100 milioane euro) în mod egal, să ajungă la toată lumea, fără a ţine cont dacă vreun judeţ şi municipiu au făcut ceva ca să iasă din sărăcie. De pildă, dacă au cernut corect numărul aşa-numiţilor "asistaţi social", dacă au aplicat politici publice menite să faciliteze traiul acestora, respectiv dacă au luat măsuri pentru a moderniza sistemele de termoficare, de a le mări randamentele energetice şi de a le reduce pierderile de pe reţele.

Bineînţeles că asemenea tratamente egalitariste nu vor stimula nici politicile sociale sănătoase, nici pe cele de investiţii în termoficare rentabile, pentru că fiecare baron de judeţ ori primar de municipiu va şti că la începutul fiecărei ierni guvernele vor "sări" cu bani cât să peticească nevoile de moment. Cerc vicios în care locuitorii sunt captivi ca hamsterul pe roată, care aleargă întruna şi nu ajunge nicăieri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ferma animalelor - Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele.
"chit că unele dintre municipii (de pildă Alba Iulia, Sibiu, Bistriţa, Baia Mare etc) nici măcar nu mai au sisteme de termoficare centralizate, iar cetăţenii îşi plătesc singuri încălzirea, la preţuri peste cele din oraşele unde sistemele centralizate nu au fost abandonate." Mai mult? De calculat...Mai departe, doar lamentari ca favoritii nostri, birta&bolojan, nu au fost apreciati cu sume proportionale cu valoarea lor. Faptul ca oradeanul captiv termoficarii,in 65.000 de apartamente neracordate la gaz, care da 85 de lei pe o butelie ca sa gateasca o luna, este, si mai ales, va fi impovarat ,fara vreo alternativa...paleste in fata egalitarismului unui guvern care are alte preocupari stringente, de exemplu sa cumpere avioane F16 second hand. Dar ce putem astepta de la fostul ministru al apararii guvernului orban,actual premier, a carui misiune de lupta a fost,evident, achizitii de tehnica militara expirata, probabil plantat de johanis cu scopul de a mai pradui nitel bugetul romaniei... [ https://www.national.ro/dezvaluiri/s-a-facut-plata-227-milioane-costa-executia-lui-orban-728601.html ]. Mergem inainte, cu PNL in frunte...
Postat 14 Decembrie 2021, 16:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON