URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2021, 20:58

Teqball în Oradea: Două mese de joc au fost donate orașului. Vezi unde și cum se poate practica noul sport! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două mese de teqball, un sport nou, patentat în 2012 de Ungaria, au fost donate Oradiei de Federaţia Internaţională de Teqball (FITEQ), sâmbătă, în cadrul unui eveniment care a avut loc în Parcul Salca, unde doi sportivi profesionişti maghiari au făcut şi câteva demonstraţii.

Una dintre mese va putea fi folosită la liber, urmând să fie amplasată într-unul din parcurile oraşului, în timp ce cealaltă a fost oferită Liceului Romano-Catolic Szent László, urmând să fie folosită de elevi. 

La eveniment au participat directoarea Liceului Szent László, Konrád Katalin Erzsébet, câţiva profesori de la liceu, care au mulţumit pentru donaţie, şi István Iglói-Nagy, şeful departmanetului de diplomaţie sportivă din Ministerul Afacerilor de Externe din Ungaria, care, îmbrăcat într-un tricou portocaliu, a şi demonstrat calităţi de jucător la masa amplasată pe terenul de fotbal. Singurii absenţi au fost reprezentanţii Primăriei Oradea, cei mai mulţi dintre oficialii municipalităţii fiind implicaţi în Conferinţa judeţeană a PNL.

Donaţia a fost făcută la iniţiativa lui Marius Vizer jr., secretar general al FITEQ, fiul preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, orădean de origine. Acesta nu a putut fi prezent, însă, la eveniment, fiind plecat în Kenya, unde promovează tocmai acest sport. 

Federaţia a fost reprezentată de Gergely Murányi (stânga), directorul de relaţii externe, care a explicat jurnaliştilor prezenţi, în faţa meselor de joc, ce este teqball şi care sunt regulile jocului.

"Jocul se poate practica oriunde. La teqball se folosesc mingi de fotbal şi se pot juca 2 sportivi, adică un joc simplu, sau 4, un joc de dublu. La confuntarea unul contra unu, fiecare jucător are la dispoziţie 2 încercări pentru a reuşi un serviciu corect, iar în timpul partidei jucătorii nu au voie să atingă mingea consecutiv cu aceeaşi parte a corpului. La jocul de dublu sunt permise 3 atingeri ale mingii, dar una trebuie să fie o pasă între coechipieri. Câştigă cel mai bun din trei seturi", a explicat oficialul.

În plus, spre deosebire de tenisul de masa, dacă mingea atinge marginea mesei (edgeball), punctul va fi rejucat. "Teqball nu e despre noroc. Vrem să punem accent pe tehnica sportivilor", a mai adăugat Murányi.

În timp ce acesta oferea detalii, pe terenul din parcul Salca doi sportivi profesionişti din Ungaria făceau primele demonstraţii în faţa invitaţilor (foto). 

Curios şi energic, Kristof, un băiat de 9 ani, însoţit de tată, s-a alăturat şi el jocului. "Abia aştept să mă joc la şcoală", i-a spus el reporterului BIHOREANULUI.

Masa de joc donată oraşului - care va fi amplasată după toate probabilităţile în Pacul Brătianu - va fi una fixă, în timp ce cealaltă, una cu roţi, mobilă şi pliabilă (foto stânga), care poate fi mutată uşor în sala de sport, va ajunge la Liceului Szent László.

Inventat în urmă cu 9 ani în Ungaria, teqball-ul a devenit un sport cunoscut în scurt timp, fiind practicat de jucători precum Leo Messi sau Neymar. Au fost organizate deja competiţii internaţionale, Cupe Mondiale, turnee indoor, masters, dar şi pe plajă, dar federaţia ţineteşte şi mai sus: recunoaşterea teqball ca sport olimpic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON