URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2010, 13:14

Teatrul de păpuşi, fără păpuşi

Teatrul de păpuşi, fără păpuşi (R)EVOLUŢIE. Directorul Teatrului Arcadia spune că a studiat îndelung reacţia copiilor şi a ajuns la concluzia că aceştia preferă să vadă pe scenă nu marionete, ci actori care să interpreteze în carne şi oase personajele de poveste
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cât de multe poate spune o păpuşă numai cei mici ştiu, căci "oamenii mari" nu le mai ascultă de mult. Îşi amintesc doar de vremea când vedeau spectacole în care ele prindeau viaţă.

Copiii de acum, însă, nu vor mai avea nici măcar amintirile, pentru că, pur şi simplu, păpuşarii din Oradea au dat bir cu fugiţii...

Dor de păpuşi

13 petrica.jpgNu există educatoare care să nu-şi ducă picii la Teatrul Arcadia măcar o dată pe an. Mai ales că instituţia le pune la dispoziţie un autocar, scăpându-le de grija transportului. "Copiii adoră să meargă la teatru. Socializează cu alţi copii, învaţă să se comporte într-o sală de spectacol", explică educatoarea Lidia Petrica (foto), directoarea Grădiniţei 36 din Oradea.

Numai că, oricât de apreciabilă e grija Teatrului Arcadia pentru transport, din oferta instituţiei lipseşte taman ceea ce ar aştepta copiii: spectacolele cu marionete. Aşa că în ultimii ani, ceva din farmecul ieşirilor la teatru s-a pierdut: "Ne e dor de teatrul de păpuşi"...

De ani buni, precizează educatoarea, n-a mai avut unde să-i ducă pe copii pentru un spectacol cu păpuşi, din simplul motiv că ele nu se mai fac în Oradea. Din când în când, educatoarele încearcă să suplinească această lipsă, improvizând spectacole cu păpuşi chiar la grădiniţă, sau primind trupele de păpuşari din Galaţi sau din Capitală, care vin să ţină spectacolele tot în grădiniţe.

Teatru de acţiune

13 aron.jpgDeşi ştie că alţi colegi de breaslă vin în Oradea de la sute de kilometri şi au priză printre copii, directorul Teatrului Arcadia, Marius Aron (foto), susţine că tocmai dezinteresul micuţilor a "omorât" teatrul de păpuşi, fapt care a şi determinat, spune el, schimbarea denumirii instituţiei, care cândva era chiar asta: Teatrul de Păpuşi.

"Ani la rând i-am studiat pe copii şi am văzut că păpuşile pe scenă îi plictisesc, mai ales pe cei de vârstă şcolară. Iar preşcolarii din grădiniţe preferă piese în care să interacţioneze cu actorii", zice Aron, spunând că păpuşile trase de sfori nu pot coborî în public, între copii.

Ultimele spectacole de păpuşi, îşi aminteşte directorul, s-au ţinut în Arcadia în urmă cu mai bine de 5 ani, când s-au jucat două piese apreciate: "Tigrişorul Petre" şi "Ursuleţul Rim-Cin-Cin". "Le-am scos pentru că autorii pieselor sunt polonezi şi trebuia să umblu după ei pentru reînnoirea drepturilor de autor", zice comodul Aron.

Păpuşari la pensie

13 papusi.jpgExistă, ce-i drept, şi un motiv obiectiv pentru care Teatrul Arcadia a renunţat la piesele cu marionete: păpuşarii sunt tot mai greu de găsit. Instruire în domeniu se face doar la Bucureşti şi puţini absolvenţi vin în provincie. "De mulţi ani nu a venit un păpuşar nou în Oradea", zice Aron. Aşa că păpuşarii cu experienţă de aici mai ţin cursuri în teatru, pentru a-i instrui pe cei tineri. Dar şi mânuitorii pricepuţi sunt puţini: la secţia română doar cinci. La secţia maghiară sunt ceva mai mulţi, iar acolo se mai ţin, însă tot rar, spectacole exclusiv cu păpuşi.

Cert e că toţi păpuşarii, români şi maghiari, s-au reprofilat şi urcă acum pe scenă ca actori, iar păpuşile sunt scoase din depozit doar la spectacolele mixte, în care apar şi actorii, şi câte o marionetă.

13 spectacol.jpgÎn prim-planul scenei e păpuşa, care de obicei întruchipează un singur personaj, iar în spatele ei actorii joacă celelalte personaje. "Aşa e spectacolul Scufiţa Roşie, unde Scufiţa e păpuşă", zice Marius Aron. Aceste piese sunt pe placul copiilor, argumentează el, tocmai pentru că sunt complexe şi dinamice: "Sala e plină la ele, de aceea pregătim o nouă premieră mixtă, Cheiţa de Aur".

Directorul speră să prindă bine noua piesă, pentru că, în fond, e manager şi trebuie să scoată profit. "Eu trebuie să vând piesele...", zice cu o oarecare resemnare. Ştie că în ziua în care teatrul nu va mai rupe bilete, atât el cât şi colegii lui, actori sau păpuşari, vor trage cortina, definitiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
marionete !?!?!?
Teatrul Arcadia n-a fost NICIODATA teatru de marionete!
Postat 06 Martie 2010, 18:54 de Papusar pensionar
Pacat
Copiii mei nu stiu ce inseamna teatru de papusi dar au cunoscut dezamagirea unor spectacole proaste si inadecvate.Jenant d-le manager!
Postat 01 Martie 2010, 19:36 de Educatoare si mama
Groaznic
Am fost cu copilul la piesa Greierele si furnica. Este o piesa groaznica. Daca nu stateam chiar la mijloc plecam inainte de a se termina. Copilul nu a inteles nimic. A fost un cosmar. Unde sunt piesele clasice de teatru de papusi?????????
Postat 28 Februarie 2010, 23:20 de Parinte nemultumit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON