URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2020, 12:45

Teatrul Arcadia a anunţat surprizele noii stagiuni: o producţie de teatru-umbre şi un spectacol cu video mapping

Teatrul Arcadia a anunţat surprizele noii stagiuni: o producţie de teatru-umbre şi un spectacol cu video mapping (Foto: generic, sursa: Odoras.md)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Arcadia a anunţat, joi, primele spectacole din stagiunea 2020/2021, între care se numără un spectacol de teatru-umbre, primul de acest gen din repertoriul instituției, şi un spectacol cu video mapping.

Pe de altă parte, vineri seara, micuții orădeni sunt așteptați în Parcul Libertății unde își va face apariția un dinozaur uriaș. 

În oraşul de hârtie

Potrivit unui comunicat transmis de instituția culturală, surprizele încep de vineri, de la ora 18, când în Parcul Libertăţii, va avea loc inaugurarea oraşului de hârtie, realizat din cutii tăiate şi pictate de copii orădeni în cadrul unor ateliere gratuite coordonate de scenografi, butafori şi actori ai trupei Arcadia. Proiectul "Bune maniere în oraşul de hârtie" este realizat prin "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi", finanţat de Lidl România şi implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea.

"La inaugurare va veni şi un dinozaur, de peste 4 metri, destul de năzdrăvan şi greu de strunit. El va învăţa, alături de spectatori, care sunt bunele maniere la teatru, iar lecţia va fi predată de actriţele Armanca Serac şi Consuela Egyed, care vor folosi în show-ul lor păpuşi realizate de copii. Reptila uriaşă va mai avea şi alte lecţii de învăţat, şi-şi va da întâlnire cu copiii weekend de weekend în parc, în următoarele trei săptămâni. Programul show-urilor va fi mediatizat de organizatori săptămânal, fiind condiţionat de starea vremii", se arată în comunicat.

Noiel spectacole

Tot vineri, de la 20, la Cetate va avea loc premiera spectacolului "Visul unei nopţi de vară – Scenele Meşteţugarilor", o montare modernă şi comică dedicată întregii familii, care are şi dublă distribuţie Fundulea: Andrei Fazecaş/Zentania Lupşe; Gutuie: Daniela Purcărea/Consuela Egyed; Flămându; Botişor: Armanca Serac/Carina Bunea; Blându: Florin Stan/Armanca Serac; Fluieraş: Alexandru Pop/ Igor Lungu. Interpretarea muzicală îi aparţine Caliţei Nantu.

Apoi săptămâna viitoare, vineri, în 2 octombrie, de la ora 19 şi în următoarea zi, sâmbătă, de la 11, va avea loc premiera spectacolului "Mult aer pentru nimic", după un scenariu de Anca Cucu Popescu, în regia Deliei Gavliţchi. Spectacolul este pentru toată familia, este non-verbal şi beneficiază de video mapping realizat de artista Ioana Bodale.

Din distribuţie fac parte actorii: Florian Silaghi, Andrei Fazecaş, David Constantinescu, Daniela Purcărea, Caliţa Nantu, Alexandru Pop, Giorgiana Coman şi Carina Bunea.

Cea de a treia premieră a stagiunii este o producţie de teatru-umbre "1+1=1" , prima de acest fel din repertoriul teatrului. Creatoarele şi protagonistele sunt actriţele Consuela Egyed şi Carina Bunea, iar spectacolul abordează teme de actualitate şi va avea video mapping. Producţia este dedicată copiilor mari, cu vârste de peste 12 ani, adolescenţilor, tinerilor dar şi adulţilor. 

Premiera va avea loc în 11 octombrie, de la ora 11 şi de la ora 19.

Pentru cei mai mici, trupa Arcadia a pregătit "Punguţa cu doi bani", în regia lui Szőke Kavinszki András, premiera fiind programată în luna noiembrie.

Spectacolele "Mult aer pentru nimic" şi "1+1=1" se vor juca la sala Arcadia, unde vor putea intra maxim 60 de persoane, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

Bilete la spectacole pot fi achiziţionate de pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol, la faţa locului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON