URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 DECEMBRIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iohannis nu-l poate suporta pe Ilie Bolojan pentru că este un exemplu negativ. Adică tu să vii și sâmbăta la lucru, când alții abia miercuri ajung la serviciu de la ski, dar și asta numai pentru a avea de unde pleca joi la golf? Pentru președintele României se potrivește perfect bancul acela cu ardeleni care spune că de-aia mănâncă ei ciorba cu dumicați de pâine ca să nu deschidă gura de două ori.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Aflat recent în Capitală, discutam la un moment dat cu colegi de breaslă din diferite colțuri de țară, la o cafea, pe terasa hotelului ultracentral ce ne găzduia. Sub ochii noștri se etalau mărcile a trei epoci. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că persoanele cu funcții publice ar trebui să fie obligate să-și declare, fără ocolișuri, apartenența la masonerie?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La începutul acestui an, arătam că în data de 27 ianuarie 2022 Înalta Curte de Casație și Justiție „a pronunțat două decizii obligatorii absolut hilare, care aruncă în derizoriu unele dintre principiile fundamentale ale dreptului”. Prin una dintre ele s-a stabilit că o persoană care poartă mască în timp ce comite un furt într-un spațiu în care masca este obligatorie săvârșește forma calificată (deci agravată) a infracțiunii de furt.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afectează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
19 Februarie 2019, 08:07

Ţeapă între VIP-uri: Un Porsche Panamera „mânărit”, doi cunoscuţi afacerişti orădeni la cuţite şi un notar urmărit penal

Ţeapă între VIP-uri: Un Porsche Panamera „mânărit”, doi cunoscuţi afacerişti orădeni la cuţite şi un notar urmărit penal VAI, PANA(MERA) MEA!  Florin Derecichei (foto) a rămas doar cu fotografiile maşinii pe care se jură că a plătit aproape 140.000 euro. Căci după ce i-a „furat-o”, Cornel Hoble (medalion) a vândut-o la jumătate de preţ. „A spus că nu i-o mai trebuie, că vrea bani. Aşa că am dat-o”, spune Hoble
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Notarul Laurenţiu Tomulescu este urmărit penal pentru fals intelectual în scandalul dintre doi cunoscuţi afacerişti orădeni: Florin Derecichei şi Cornel Hoble. Odinioară amici, cei doi patroni au devenit duşmani de moarte din pricina unui bolid pe care Derecichei l-a cumpărat prin firma lui Hoble, dar pe care l-ar fi plătit de două ori pentru ca, în final, să-i fie furat de vânzător.

Cum ajung doi prieteni la cuţite? Din cauza banilor. S-a întâmplat cu doi afacerişti orădeni, Florin Derecichei, patronul Gym Palace, şi Cornel Hoble, proprietarul Fitness Center, care se acuză reciproc de impostură. Motivul? Un bolid de 70.000 euro pe care primul l-a cumpărat prin firma celui de-al doilea, ca să fenteze plata TVA-ului, dar a ajuns el însuşi fentat, căci l-ar fi plătit de două ori, pentru ca, în final, să rămână şi fără maşină, şi fără bani. Afacerea cu cântec a făcut şi o „victimă colaterală”: cunoscutul notar orădean Laurenţiu Tomulescu, intrat acum în atenţia procurorilor pentru fals intelectual, după ce ar fi legalizat documente măsluite.

Porsche pentru iubi

Povestea a început în urmă cu 7 ani, când Florin Derecichei, cunoscut samsar de drepturi litigioase, a decis să-i cumpere o maşină prietenei sale, Georgiana Muntean. Derecichei şi Muntean, care administrează sala de sport Gym Palace din Piaţa Independenţei, au apelat la Cornel Hoble (foto), şi el personaj cunoscut, proprietarul Fitness Center din Pasajul Vulturul Negru şi al unei firme „rent a car”, dar şi cel care a deschis, în 2000, Heat, printre primele cluburi din oraş.

Cornel Hoble, patron Heat și Fitness Center OradeaHoble, spune Derecichei, putea să cumpere maşina pe firmă şi să-l scutească, astfel, de plata  TVA. O mică evaziune fiscală... nevinovată. „I-am spus că mă interesează un Porsche Panamera. Mi-a găsit unul la 67.500 euro şi mi-a spus să-i mai plătesc 4.000 euro, comision”, s-a destăinuit bărbatul BIHOREANULUI.

Cei doi au bătut palma, iar pe 9 iunie 2012 s-au dus împreună cu Georgiana Muntean, cea care devenea în acte proprietara maşinii, la notarul Laurenţiu Tomulescu. Aici, spune Derecichei, a achitat integral maşina şi comisionul, solicitând, însă, să se consemneze acest lucru în documentul încheiat, o promisiune de vânzare-cumpărare, plus o menţiune că în termen de 5 zile după ce autoturismul ajunge în ţară, Hoble va face transcrierea pe numele femeii.

Ţeapă între amici

Hoble şi Derecichei au plecat apoi în Germania, unde - surpriză! - patronul firmei germane care urma să le vândă autoturismul a solicitat să i se facă plata prin transfer bancar. „Hoble a zis să ne întoarcem în ţară, să facă tranzacţia şi să revenim ulterior după maşină. Eu n-am vrut. Am sunat-o pe Georgiana să-i facă, din nou, o plată, urmând să reglăm situaţia acasă. I-a şi transferat, din nou, aproape întreaga contravaloare, mai puţin cu vreo 1.400 euro”.

Derecichei susţine că, de fapt, Hoble ar fi manipulat întreaga situație și l-ar fi păcălit să-i achite de două ori maşina, căci transferul de proprietate între firma lui Hoble şi Georgiana Muntean nu s-a mai făcut niciodată, şi nici banii plătiţi în plus, adică cei 66.000 euro transferaţi prin bancă, nu i-a mai văzut. „Trei ani m-a tot dus cu zăhărelul, că îmi dă banii şi că îmi transcrie maşina. Înainte cu o săptămână de a se împlini cei trei ani şi, astfel, să se prescrie datoria, l-am dat în judecată”.

Atunci a descoperit Derecichei, la Tomulescu, că pe 15 iunie 2012 Hoble ar fi revenit la notar fără ştirea lui şi ar fi fabricat trei acte: unul privea rezilierea contractului iniţial din 9 iunie 2012, un altul cum că Hoble le-a returnat cei 67.500 euro plătiţi, iar un al treilea era un nou act de vânzare-cumpărare, conform căruia Georgiana Muntean i-ar fi dat 67.750 euro pentru bolid, dar că i-ar fi rămas datoare cu TVA. „Pe toate documentele apărea semnătura în fals a prietenei mele. N-am zis nimic. Le-am luat de la notar şi am plecat”, susţine Derecichei.

Uite furtul, nu e furtul

Aflând de procesul civil, Hoble s-a supărat şi, pe 16 octombrie 2015, în timp ce Derecichei era la sala de sport, i-a urcat bolidul parcat în faţa acesteia pe un trailer şi a plecat cu el! „Pur şi simplu mi-a furat-o. Mi-a zis că nu o voi primi înapoi decât dacă îi plătesc TVA şi daune interese”.

Derecichei a reclamat furtul la Poliţie, indicându-l ca autor pe Hoble, dar poliţistul care a preluat cazul nu l-a luat în serios, căci Hoble a adus documentele care atestau că maşina e proprietatea firmei sale. Derecichei a depus şi el acte: atât cel care dovedea că o plătise, cât şi pe cele măsluite, cerând să fie cercetat, alături de Hoble, şi notarul.

După expertizarea actelor, acuzaţiile s-au dovedit întemeiate: atât semnătura Georgianei Muntean, cât şi, culmea, cea a lui Hoble erau contrafăcute. Urmarea? Pe 22 ianuarie 2016, dosarul a fost predat procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Oradea, cei care pot să-i cerceteze pe notari.

Ovidiu Naghi, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel OradeaAncheta s-a încheiat într-un mod surprinzător. Procurorul Ovidiu Naghi (foto), proaspătul şef al Secţiei de Urmărire Penală, a dispus pe 25 iunie 2018 clasarea acuzaţiilor de furt faţă de Hoble, pe motiv că „nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii” şi, deşi a stabilit că falsurile există, a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de Tomulescu, stabilind că fapta acestuia nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni!

„As în mânecă”

Soluţia procurorului Naghi a fost considerată nelegală de Curtea de Apel Oradea, care pe 28 noiembrie a dispus continuarea urmăririi față de Tomulescu, urmând ca față de Hoble să se pronunțe zilele acestea.

Prin soluţia dată, judecătorul Rareş Şerban a desfiinţat rezoluţia procurorului, care în opinia sa a minimalizat pericolul infracţiunilor comise de notar: „Toţi membrii societăţii şi toate instituţiile acordă o încredere deosebită actelor autentice, în sensul că acestea reflectă adevărul. Un raţionament contrar, care să concluzioneze că fapta unui notar care încheie sau autentifică documente care în realitate nu cuprind semnăturile sau voinţa părţilor este la fel de periculos ca faptele în sine”.

Judecătorul a mai arătat că actele măsluite „reflectă exclusiv voinţa numitului Cornel Hoble şi au reprezentat un as în mâneca acestuia” şi nici nu e important dacă acesta a ajuns sau nu să le folosească atât timp cât „este în afara oricărui dubiu” că „au fost de natură a-i aduce avantaje patrimoniale injuste şi, nu în ultimul rând, consistente”.

În brațele infractorilor

Laurențiu Tomulescu, notar OradeaContactat de BIHOREANUL, notarul Laurenţiu Tomulescu (foto) se declară fără ocolişuri, „victima unor escroci”. „Asta sunt cei doi: doi escroci care vor să se escrocheze unul pe altul. Iar eu, din cauza acestei mizerii, risc să-mi pierd dreptul de a profesa”, susţine el, negând că semnăturile contestate ar fi falsificate.

Are şi o explicaţie, cam abracadabrantă, și anume că atât Georgiana Muntean, pusă de Derecichei, cât şi Cornel Hoble şi-au modificat propriile semnături, ca să se înşele unul pe altul. „Fiecare, în nebunia lui, avea impresia că actele respective îl avantajează pe celălalt. Şi atunci au zis că, semnând în fals, îşi vor rezolva ulterior problemele”, susține Tomulescu, declarându-se convins că, acum, Derecichei încearcă să-l pună la plată. „Asta e miza, cred eu. Potrivit ultimelor reglementări, notarul răspunde patrimonial. Nu ştiu cum ajung eu în braţe la toţi infractorii”, se plânge notarul.

Procese în serie

Hoble susține şi el că singurul escroc din poveste ar fi, de fapt, Derecichei. „El a plătit o singură dată maşina, nu de două ori! Este o fabulaţie şi avem toate dovezile”. Minciuna ar fi fost aşa bine ticluită, susține el, încât Derecichei a reuşit să convingă şi instanţele civile orădene. Nu de alta, dar în primul proces în care Derecichei i-a cerut banii pe care i-ar fi dat de două ori, Hoble a încasat o primă sentință prin care Curtea de Apel Oradea îl obligă să-i returneze fostului amic 140.000 euro şi este pe punctul de a fi executat silit. „Suntem la Înalta Curte de Casaţie cu acest proces, încă nu e definitivă soluţia”, spune şi avocatul lui Hoble, Mircea Ursuţa.

Telenovela este departe de final, dat fiind că, în paralel, Hoble i-a făcut plângere penală lui Derecichei pentru mărturie mincinoasă, pe tema dublei plăţi. În plus, i-a mai deschis și alte procese în care îi cere despăgubiri. Între timp, instanţele civile au desfiinţat contractul dintre cei doi, pentru vânzarea maşinii, Panamera rămânând la Hoble (care a și vândut-o), şi l-au obligat, culmea, și pe Derecichei la despăgubiri de 35.000 euro pentru devalorizarea maşinii în perioada în care a stat la el. Într-un alt demers, Hoble i-a cerut lui Derecichei să plătească și amenzile încasate pe mașină, și reparaţiile. Deci procesele continuă. Ca-ntre prieteni!


CELEBRITĂŢI
Amor cu năbădăi

Numele lui Florin Derecichei a apărut ani la rândul în spaţiul public. În 2005, atât bărbatul, cât şi sora sa, au fost protagoniştii unui imens scandal după ce s-a descoperit că femeia, fostă prostituată, era patroana unui salon de masaj erotic, Monik, sub oblăduirea căruia funcţiona, de fapt, un bordel de lux, frecventat de numeroase celebrităţi ale oraşului.

În perioada respectivă, fratele ei a dezvăluit că femeia a condus salonul chiar sub protecţia unui procuror, cu care avea o relaţie, Gheorghe Leuca, la vremea respectivă la Parchetul Bihor, ulterior la DIICOT, iar acum în cadrul Parchetului Curţii de Apel Oradea. Certat cu cei doi amorezi, Florin Derecichei a depus mai multe sesizări la Parchetul General şi la CSM, acuzându-l pe procuror că, pentru a ajunge în graţiile surorii sale, a intervenit ca să fie pusă în libertate şi s-o scape de acuzaţiile de proxenetism doar cu închisoare cu suspendare.

În timpul scandalului, procurorului i s-a retras delegaţia prin care fusese numit şef Secţie Urmărire Penală la Parchetul Bihor şi a fost anchetat de CSM pentru comportament nedemn, dar a scăpat fără vreo sancţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Corect
DF si rowald aveti perfecta dreptate. Niște nimeni pe prima pagină.
Postat 19 Februarie 2019, 21:11 de ArdeleanOradean
Articol de proasta calitate, personaje asisjderea...
Pana nu demult, Bihoreanul avea pe prima pagina articole de investigatii serioase. Ma dezamageste sa vad in acest numar ca articol de prima pagina o poveste despre doi cocalari care s-au tepuit reciproc. Nu va coborati standardele si nu mai faceti reclama tuturor gainarilor. Va rog asta in calitate de cititor fidel.
Postat 19 Februarie 2019, 09:42 de rowald
VIP-urile cu*ului
Niste "nimeni" trecatori intr-un oras de provincie dintr-o tara puscata din Europa de Est. Peste 3 zile vor reintra in anonimat continuand sa faca umbra pamantului fara sa aduca nici o plusvaloare in sensul pozitiv al termenului.
Postat 19 Februarie 2019, 08:52 de DF
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7383 RON
  • 1 EUR = 4.9184 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON