URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2018, 08:50

Palat "bombardat": Un interlop bucureştean mutat în Oradea s-a făcut stăpân pe un palat de pe Corso

Palat 'bombardat': Un interlop bucureştean mutat în Oradea s-a făcut stăpân pe un palat de pe Corso PALAT CU ISTORIE. Palatul Klobusitzky (foto), pe care a pus ochii interlopul Alexandru Stoica (medalion), este unul dintre cele mai elegante de pe pietonală. Proiectată de către arhitectul Pintér István, clădirea a fost gândită să se desfăşoare pe trei străzi - Republicii, Gheorghe Dima şi Snagovului de astăzi -, având o curte interioară, parter destinat spaţiilor comerciale şi apartamente la etaje, cu camerele orientate către stradă. Palatul va intra în reabilitare chiar din această toamnă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce au în comun o organizaţie de binefacere americană, un interlop bucureştean cu un controversat samsar imobiliar şi un notar din Oradea? O afacere imobiliară "cu cântec", pe marginea uneia dintre clădirile emblematice ale oraşului.

BIHOREANUL vă prezintă povestea unei afaceri prin intermediul căreia o mare parte din Palatul Klobusitzky, situat vizavi de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, a ajuns să fie vândut pe bucăţi de speculanţii imobiliari, primul dintre ei fiind o "celebritate" penală: Bombardieru’.

De vânzare

Întreaga afacere a pornit în toamna anului 2013, când un anume Petru Adrian Berchi s-a prezentat în faţa notarului orădean Laurenţiu Tomulescu ca reprezentant al Asociaţiei Oraşul Speranţei România, o organizaţie caritabilă patronată de americanca Angela Kay Thomson, ca să vândă două imobile deţinute de ONG în Palatul Klobusitzky din strada Republicii 31: pe 22 octombrie, un apartament de 300 mp care ocupă aproape tot etajul I al clădirii, iar pe 12 noiembrie, un spaţiu comercial de 31,99 mp de la parter, pe strada Gheorghe Dima.

Cumpărătorul? Nimeni altul decât interlopul Alexandru Stoica, zis Bombardieru’, un bucureştean stabilit la Oradea, cunoscut la vremea respectivă pentru aventurile sale de pe şoselele din judeţ, unde a fost prins circulând cu permis măsluit ori şicanând şoferii prin megafon.

Potrivit contractelor de vânzare cumpărare, preţul plătit de Stoica pe apartament şi spaţiul comercial a fost de doar 100.000 euro: 50.000 euro locuinţa şi 221.520 lei, adică alţi 50.000 euro, spaţiul de la parter. Deşi poate părea mare, suma e mai degrabă un mizilic. În 2008, înainte de criză, cele două spaţii fuseseră cumpărate de asociaţie cu 350.000 euro!

La beci 

La scurt timp după tranzacţie, în februarie 2014, Bombardieru’ vindea la pachet cele două imobile către o firmă patronată de Claudiu Creţ, unul din asociaţii lui Florian Jurcuţ (foto), celebru samsar imobiliar, asociat cu alţi orădeni în nu mai puţin de 6 firme, controlându-le, însă, pe toate.

Stoica a încasat 140.000 euro în urma tranzacţiei, bani de care, însă, nu s-a bucurat prea mult. Cum trecutul l-a ajuns din urmă, a fost arestat şi condamnat la scurt timp, pentru trafic cu maşini furate şi şantajarea omului de afaceri Cezar Negoiţă, vărul primarului Sectorului 3 Bucureşti Robert Negoiţă, căruia îi ceruse 15.000 euro să-i returneze un BMW X6 furat.

Între timp, palatul de pe Corso a intrat în şantier. Noul proprietar a început să spargă apartamentul imens, ca să îl poată vinde mai departe pe bucăţi, iar bunurile Asociaţiei Oraşul Speranţei România au fost scoase în stradă.

Escrocherie clasică

avocatul Igor OnuțăAlertaţi, voluntarii organizaţiei au anunţat conducerea, iar la Oradea au sosit de urgenţă avocatul bucureştean Igor Onuţă (foto) şi americanca Angela Kay Thomson, membri fondatori în ONG, care nu ştiau nimic de tranzacţie.

Aşa a ajuns palatul Klobusitzky subiect de dosar penal. Onuţă a făcut plângere împotriva tuturor celor implicaţi în tranzacţii: de la "săgeata" Berchi şi cumpărătorul Bombardieru’, până la noii proprietari, Claudiu Creţ şi Florian Jurcuţ, respectiv împotriva notarului care a legalizat vânzarea, Laurenţiu Tomulescu. Cel din urmă e un personaj cunoscut în Oradea, băiat de bani gata, fiul fostului director tehnic de la Apaterm, poreclit de altfel "notarul VIP-urilor".

"A fost o escrocherie clasică. O înşiruire de cumpărări între mai multe aşa-zise companii, persoane juridice şi fizice, în ideea de a diminua posibilitatea restabilirii situaţiei anterioare. Iar notarul a fost cel puţin neglijent, căci erau nereguli foarte clare pe care le putea sesiza. Beneficiarul e acel domn Jurcuţ. Spun acest lucru pentru că, atunci când m-am prezentat la Oradea, la imobil, deşi proprietar în acte era o persoană juridică, a venit domnul Jurcuţ să mă roage să părăsesc zona, că e proprietatea dânsului", declară avocatul Onuţă.

Anchetă tergiversată

BIHOREANUL a aflat şi ce a descoperit ancheta penală. Petru Adrian Berchi, cel care a vândut imobilele în numele ONG-ului, se folosise de o procură măsluită, autentificată în numele unui anume notar britanic Jonathan Dominic Foy şi apostilată, tot în fals, de Ministerul de Externe de la Londra. "Împuternicitul" Berchi era, de fapt, un hoţ mărunt, care a şi dispărut imediat după ce a pasat imobilele Bombardierului. Şi de atunci e de negăsit...

Cu toate că lucrurile păreau clare, din 2015, de când a fost depusă plângerea, ancheta nu s-a terminat nici până azi. Între timp, dosarul s-a plimbat de la Parchetul Curţii de Apel la DNA şi retur, iar în prezent se află pe la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, singurii suspecţi fiind Berchi şi Stoica. Faţă de toţi ceilalţi s-a dispus clasarea. "Din punctul nostru de vedere, parchetele orădene refuză să ancheteze cazul şi nu pot să pricep de ce", acuză avocatul Onuţă.

Cert este că, între timp, apartamentele şi spaţiul comercial au fost "măritate" de rechinii imobiliari unor cumpărători de bună credinţă, care nu ştiau istoricul afacerii.

"Nu am sesizat nimic"

Desigur că, la "spartul târgului", nimeni nu-şi asumă nimic şi toţi arată cu degetul în altă parte. "Cel care a cumpărat este domnul Creţ şi firma dumnealui, nu eu. Iar domnul Creţ e cumpărător de bună credinţă", susţine Florian Jurcuţ, negând orice legătură cu tranzacţia.

Laurențiu Tomulescu, notar OradeaLa fel de nevinovat se declară şi notarul, aducând ca argument faptul că falsul care-i fusese prezentat de vânzător fusese atât de bine realizat încât era imposibil de depistat. "Eu am mai lucrat cu astfel de procuri. Nu am sesizat nimic. Iar înaintea mea, procura a mai trecut prin mâna unui alt notar, când a fost tradusă. Nici colegul meu nu a observat nimic", declară Laurenţiu Tomulescu (foto).

Pe de altă parte, zice notarul, reprezentanţii organizaţiei au avut o atitudine cel puţin ciudată, "care aruncă o umbră de îndoială asupra bunei lor credinţe". "Doamna Thomson a început să mă cheme la tot felul de întâlniri, să-mi spună că ar trebui să-i ofer compensaţii financiare. Nu am înţeles de ce ar trebui să o despăgubesc eu. Am îndrumat-o spre un avocat, să facă demersuri pentru a bloca circuitul civil al imobilelor. Dar n-a făcut nimic".

"Nu voi fi ţap ispăşitor"

Cum era de aşteptat, nici Alexandrul Stoica nu-şi asumă vina pentru "tunul" imobiliar. Proaspăt ieşit din Penitenciar, interlopul se jură că e nevinovat, la fel ca toate celelalte personaje implicate în afacere. Declaraţie destul de străvezie, totuşi, din moment ce tot el promite că nu va fi "ţapul ispăşitor" al "combinaţiei".

"Să nu creadă careva că dacă Justiţia va stabili că s-a comis o faptă penală, eu voi fi ţapul ispăşitor! Eu mi-am făcut puşcăria, ştiu ce-i acolo. Să meargă şi ei, să vadă cum stă treaba cu salamul feliat şi ceaiul de dimineaţă, să nu-ţi răspundă nimeni la telefon", zice Bombardieru’, refuzând să mai dea alte detalii. Poate chiar din motive de... Omerta.


RECHIN IMOBILIAR
Jurcuţ, în război cu toată lumea

Bănuiala avocatului Igor Onuţa cum că escrocarea ONG-ului pe care o reprezintă a fost gândită "în grup" în beneficiul lui Florian Jurcuţ ar putea avea fundament în condiţiile în care orădeanul este unul dintre cei mai activi samsari de terenuri şi are pe rolul instanţelor mai multe procese în care se confruntă cu Comisia Locală şi cu cea Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar, cu persoane fizice sau cu concurenţi din branşă.

În urmă cu 6 ani, de pildă, Jurcuţ s-a confruntat cu un fost partener, Mircea Matiuţă Hunyadi, care l-a acuzat de înşelăciune, dar şi cu fostul ofiţer DNA Mihai Ogbarschi, pentru livada de 5,11 hectare din zona Real II, iar pentru un teren de 2 hectare din strada Uzinelor cu italianul Nunzio Insinna. Din cauza complicităţii la afacerile sale, patru funcţionari ai Oficiului Judeţean de Cadastru au fost cercetaţi pentru falsuri, în final fiind însă exoneraţi de răspundere.

Ultima sa afacere, la marginea oraşului, spre Paleu, a avut efecte devastatoare pentru vecinii săi. Jurcuţ a defrişat un deal cu peste 1.400 de pomi care, după o ploaie, a luat-o la vale în luna iunie a.c., umplând cu mâl curţile a trei orădeni, dar şi strada Pădurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@ 12345678
Dupa cum arati, tu esti cel care are vise erotice. Problema este, ca aceste vise sunt cu baieti/barbati. Cine a "trecut pe la tine" poate fii sotul / barbatul unei femei din anturajul tau.
Postat 05 Octombrie 2018, 09:15 de Kuler
Pentru FeicaVlad cica Servici
Pentru cultura ta generala...eu sunt in oradea din 2007 nu am nevoie sa ma infiltrez in nici un clan...eu nu sunt nici politist sub acoperire si nici nu pot fi dupa pedeapsa mea executata de 4 ani si 9 luni...iar legat de subiectul informator platit si protejat...eu stiu ca informatorii serviciilor nu stau prin puscarie...sunt lasati afara ...tu cred ca esti un frustrat...si nu imi aduc aminte de nevasta-ta sa o fi avut in pat...iarta-ma daca a trecut pe la mine sau poate iubita ta este vreo fana de-a mea ...cine stie...si dupa cum suna ce spui u ..cred ca tu esti vreun informator ca prea multe detalii cunosti...asa ca vezi-ti naibii de treaba ta ..iar daca doresti sa ma cunosti si ai dorinta de vreo afirmare...eu raspund la orice provocare...si din ziua aceasta...dupa acest coment al tau...sa stii ca am ramas foarte excitat...si voi avea vise erotice cu tine...ai grija sa nu devina iubita ta sau sotia ta geloasa :))))
Postat 03 Octombrie 2018, 14:00 de 12345678
@ feicavlad
Nu te cred. Eu am auzit, ca a venit de pe o alta planeta si incearca sane fure tehnologia si sa pregeteasca terenul pentru preluarea conducerii pe Terra. feicavlad.... Daca tu poti sa-ti dovedesti povestea promit ca si eu o voi face.
Postat 03 Octombrie 2018, 13:09 de Kuler
Servicii
Alexandru Stoica zis Bombardieru , este un informator activ transferat de la Bucuresti, el urmand sa se infiltreze in lumea interlopa din toata Romania. Prin aceste "reclame" el incearca sa isi ascunda fata de informator al Politiei Romane pozand intr-o imagine de "interlop", el chiar incercand sa "faca cheie" si la colegi de ai lui de la Politie. Doresc sa precizez ca este si salariat, pus intr-un program de informatori bine platit cu alti asa zis "interlopi" ai Oradiei pe care ii veti afla curand.
Postat 03 Octombrie 2018, 12:42 de feicavlad
Smenulescu.
Din toata aceasta afacere,cel mai penal este tomulescu. Sincer ,nu inteleg cum intr-o tara europeana ,aceste specimene pot detine un Birou Notarial....
Postat 03 Octombrie 2018, 10:08 de Kuler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON