URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2018, 13:05

Taxe până la cer

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea se potriveşte perfect parafraza unor versuri pentru care pe vremuri primeai sigur 5 ani la Canal: "Comuniştii, ţărăniştii / Au luat pielea de pe noi / Dar veniră liberalii / Şi ne-au dat-o înapoi".

Oradea a ajuns printre oraşele cu cele mai mari impozite şi taxe. Nimic de zis, banii se văd în obiectivele noi apărute, dar parcă deja e prea mult pentru generaţia asta. Primăria se dovedeşte extrem de inventivă atunci când e vorba de strâns banii. Unde aţi mai auzit să se aplice impozitarea de tip "curţi construcţii"? Ori supraimpozitarea pe spaţiul comercial gol?

N-am zis nimic când s-au introdus amenzile pentru parcare. Oamenii trebuie obişnuiţi cu ideea că, dacă ai bani de maşină, nu se poate să n-ai şi de parcare. Câtă vreme amenzile erau cu rol "educativ", totul era în regulă. Dar amenda a crescut nepermis de mult, la 140 lei azi, ceea ce demonstrează că ea are, de fapt, scopul de a burduşi nesătula municipalitate.

Bugetul oraşului creşte natural cu 7-10% anual, asta însemnând tot mai mulţi bani în vistierie, prin urmare o asemenea creştere a impozitelor, de 20%, nu era strict necesară. Asta, chiar dacă politrucii de la Bucureşti ne iau banii, noaptea ca hoţii, pentru a-i trimite asistaţilor.

Până la urmă, atractivitatea unui oraş constă şi în modul în care administraţia îşi tratează cetăţenii. Dar cine din Primărie are curajul să-i spună lui Ilie Bolojan că dorinţa orădenilor este să înceapă să se simtă bine în oraşul lor, nu să fie trataţi exclusiv ca o vacă de muls?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Nu-i ceru asa sus, da-l ridica Super Bolo
Impreuna relansam Oradea!
Postat 30 Ianuarie 2018, 10:01 de OradeanADN
Re: moderator + anticomunist .......
... si mandria de a fi colegi la purtat sloganuri !?! Moderatorule, daca ai fi solidar politic si cu adevarat colegial cu anticomunistul ... i-ai sterge comentariul "din prima", ca sa nu reiasa ca la liberali exista specimene atat de dezlanate si ilogice in gandire !?!
Postat 25 Ianuarie 2018, 10:27 de WinDos
Bihoreanoradean
... cum ai SCĂPAT?
Postat 24 Ianuarie 2018, 14:11 de Sandu1201
atentie la limbaj!
Apel către toţi comentatorii din această listă: vă rugăm să vă controlaţi limbajul! Genul acesta de polemici nu ne face cinste, indiferent de preferinţele noastre politice.
Postat 24 Ianuarie 2018, 14:16 de Moderator
Trebuie sa fii
complet imbecil si cu un usor retard, ca sa spui ca in Oradea s-au vopsit doar niste locuri de parcare pe carosabil! Exceptand parcarile supraetajate, ca alea sunt altceva, s-au amenajat un numar foarte mare de parcari de domiciliu, in special intre blocuri, in toate cartierele orasului. Daca 100 de lei pe an pentru parcarea de domiciliu, vi se pare o suma mare, atunci poate ca ar trebui sa urmati voi indemnul adresat bolovanului, acela de a se retrage in pustii! Ca s-au scumpit amenzile de parcare aiurea, nu pot decat sa aplaud, pentru ca poate asa, cu banul luat, vor invata si unii imbecili ca trebuie parcat acolo unde este voie acest lucru, chiar daca asta inseamna sa isi miste hoitul 50 de metri!
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:52 de User anonimizat
Fraiereeee
Le voi plati in ultimă săptămână din an (pe cele ale primăriei pnl-isti), cu riscul de a plăti niste penalități. Te oftici?
Postat 24 Ianuarie 2018, 10:18 de User anonimizat
Plangaretilor
Va-ți platit taxele?? Ca fiscul e al psd-ului.
Postat 23 Ianuarie 2018, 23:59 de Sandu1201
Sanduleeeeer
Mă faci să rad... de penibil ce esti... :)
Postat 23 Ianuarie 2018, 23:19 de User anonimizat
Bihoreanoradean
Locul tau e in lanul de porumb.sau BÂRLAD. Ahahahaha 3 pachete de țigări, fumați mai puțin.
Postat 23 Ianuarie 2018, 20:50 de Sandu1201
Sanduleeeeee
Repet: locul tau e undeva departe... de Oradea. Și ia-ți și idolu' cu tine!
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:19 de User anonimizat
Pupat bolovanu-n ...r
Multumiti tzaranului birtinez!
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:18 de grigore
Ahaha
Ți s-au mărit taxele cu 3 pachete de țigări, si plângi, ti sa mărit salariul din banii de la autostrăzi, sanatate, educație care astea 3 reprezintă dezvoltarea țării. Iti dau eu 5 pachete de țigări, numa sa nu plandi
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:10 de Sandu1201
Sandeleeeeee
Locul tau e la sassseeeeee legat de bolovanul iubit
Postat 23 Ianuarie 2018, 17:32 de User anonimizat
Excalibur
Tu nici nu trebuie să înțelegi prea multe. Ca e destul.
Postat 23 Ianuarie 2018, 16:39 de Sandu1201
Sunt cativa tembeli care nu inteleg cum e cu impizitul auto !?!
Cresterea medie la bugetul local e de cca. 25%, in functie de masa pe osie, dar mai vine si taxa anuala de mediu care se va ridica la inca vreo 200 lei pentru Logan, spre exemplu !?! Interesant insa e altceva ... ca municipalitatea mai incaseaza odata impozitul local de la posesorii de autoturisme, cu titlu de parcare pe carosabilul si trotoarul deja impozitat in prima etapa !?! Pentru ca nu e vorba de parcari amenajate in afara drumului, ci de acoperirea cu niste dungi de vopsea a unor parti din carosabilul existent si deja impozitat local in fiecare an !?!
Postat 23 Ianuarie 2018, 16:16 de WinDos
Si zici ca banii se vad in lucrarile orasului ???
Cum ar fi aleea expres la 5,5 milioane kilometrul ca la patru benzi de circulatie, sau dealul Ciuperca la 1,2 milioane hectarul prabusit spre vale !?!
Postat 23 Ianuarie 2018, 16:09 de WinDos
Sindromul Stockholm
"Dar cine din Primărie are curajul să-i spună lui Ilie Bolojan că dorinţa orădenilor este să înceapă să se simtă bine în oraşul lor" spune mestesugit autorul, oarecum contrar directiei stabilimentului pe care il conduce.Problema medicala (sau psihologica) poate ca trebuie cautata la victima care ajunge sa-si simpatizeze(iubeasca) abuzatorul (calaul).
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:23 de excalibur
Trebuie spus si adevarul
Felicitari!!!DE cind astept un editorial care sa atingă in sfirsit adevarata situatie din Oradea.A vazut cineva oamenii fericiti pe strada,sau umplind restaurantele in timpul saptaminii la masa de prinz?Oare de ce meniul zilei e tot 12-14 lei in Oradea si nu poate fi crescut ca nu mai vine nimeni atunci?Asta-i bunastare ce-ti da dreptul sa cresti si sa inmultesti birurile??Nu, asta-i saracie curata.Poti umple toate siteurile cu laude la adresa vietii bune si fara griji a cetatenilor din Oradea,realitatea e alta.Despre parcari care-au crescut cu 30% de la 1 leu la 1,30,amenzi majorate nejustificat nu vorbeste nimeni.M-au amendat saptamina trecuta c-am oprit in fata garajului.Cind an iesit deja luasera atitudine vecinii,parcagii au plecat in graba.Am realizat că a inceput prigoana si fuga dupa bani ,dar m-a incalzit totusi ca mai exista civism si atitudine.Daca stai in zona centrala platesti la maxim si beneficiezi de minim.Am remarcat inmultirea agentilor si pornirea unei adevarate vinatori impotriva propriilor cetateni.Proiecte peste proiecte ,dar oare le mai puten suporta???Unde-i compasiunea iubitului primar fata de cetatean,sau asa-i aratam cit il iubim inrobindu-l si tratindu-l cu indiferenta si superioritate.DA!!Ne simtim mulsi.Unii cu 10 lei in plus ,altii cu 100,1ooo sau mai mult.Am depasit Clujul ca asta-i ca un target,dar numai la biruri.Ei n-au primar asa competent ca noi,dar macar el a dovedit o decenta compasiune pt cetatenii orasului si nu le-a transferat deficitul pe umerii lor.Ce-i prea mult e prea mult.Să mai lasăm proiecte si pt. viitor,să mai si trăim nu doar sa tot platim!!!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 15:08 de Gigi-contra
David
Pe o masina cu 16 lei a crescut si pe celelalte două cu cate 50 deci 116 pe 1 an e ok. E vorba de mentalitatea oamenilor, pt fata de alte orașe , noi avem pe unde circula cu ele.
Postat 23 Ianuarie 2018, 14:31 de Sandu1201
Cineva!
Cineva mananca kkt! majorare de 16% la acelasi automobile.... poate ca o fi schimbat masina cu mopedu si tot un fel de mobil ii!
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:47 de scortosul
!!!!
Majorarile de taxe sunt in medie de 33,6% iar pentru un spatiu commercial de 25m. e de 66.6% Cam asa sta situatia!!! Concret masina 174/230,sp. com 340/635.
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:45 de scortosul
.
mie impozitul la masina mi-o crescut de la 60 de lei la 70 de lei :)) hai sa fim seriosi, care e problema cu impozitele noastre? Problema e mentalitatea romanului care ar vrea doar sa primeasca totul pe gratis, daca se poate ar vrea ca statul sa il plateasca pentru ca exista
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:11 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON