URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2011, 18:28

Sute de elevi orădeni vor învăţa ce este mediul înconjurător de la voluntari români şi spanioli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Ecotop a anunţat miercuri că organizaţia derulează, începând de luna trecută, un nou proiect denumit "Mai aproape de natură", finanţat de Uniunea Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare. Valoarea acestuia este de 18.000 de euro, iar în cadrul lui tinerii de la 12 şcoli din Oradea vor învăţa cum să protejeze mediul înconjurător.

Conform preşedintei organizaţiei, Eleonora Mircescu, în activităţi sunt implicaţi nouă voluntari, dintre care trei din Spania şi şase de la Ecotop, care, în perioada următoare, vor participa la promovarea Ecotop şi a Clubului de Mediu pentru tineri şi vor încerca să atragă elevii în acţiuni de protecţie a mediului (promovarea celor trei R - Redu, Refoloseşte, Reciclează).

Între altele, voluntarii vor promova consumul produselor ecologice, vor lua parte la activităţi de reîmpădurire, se vor ocupa de activităţi de conştientizare a tinerei generaţii referitor la importanţa protecţiei mediului şi vor organiza activităţi legate de evenimentele marcante pentru mediul înconjurător cum sunt "Ziua zonelor umede", "Ziua internaţională a apei", "Ziua Pământului" şi "Ziua mediului".

Primii doi voluntari din Spania, Miguel Del Valle Marino şi Miguel Castro Alvarez, au sosit deja la Oradea, iar până la 1 noiembrie va sosi şi cel de-al treilea. "Îmi place proiectul şi suntem încântaţi de cum arată România. Am cunoscut deja o mulţime de oameni şi cred că începem să ne adaptăm aici. Sunt foarte mulţi oameni calzi, ceea ce ne face şederea mai plăcută", a spus Miguel Del Valle Marino.

În ultimele şase luni ale proiectul, voluntarii vor organiza tabere şi excursii la Centrul de resurse de la Damiş. Acolo, tinerii îndrumaţi de voluntari vor lua parte la actităţi precum şcoala pădurii, exerciţii de supravieţuire în munţi, speologie pentru copii. Vor participa tineri din Oradea dar şi din comunităţile care aparţin zonei rurale a judeţului.

Ecotop este o organizaţie nonguvernamentală care a luat naştere în 1991 la Oradea şi care are ca scop crearea, dezvoltarea, promovarea şi aplicarea mecanismelor de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă a judeţului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON