URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
04 Octombrie 2022, 20:00

Supărarea unei pensionare din Bihor care vrea să nu-și mai vadă grădina inundată din nepăsarea vecinilor: „E dezastru aici, dar pe nimeni nu interesează”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste un deceniu, o localnică din satul bihorean Borozel, comuna Borod, pare că se luptă cu morile de vânt.

Deși ar vrea să-și petreacă bătrânețea în liniște, Irina Toșe, acum în vârstă de 73 de ani, aleargă între instituții locale și naționale, ca să reclame cum spălătoria auto cu care se învecinează îi inundă grădina și îi compromite orice cultură agricolă, după ce a înfundat ilegal șanțul de pe lângă DN 1.

Ca lângă vale...

„Când s-a făcut spălătoria, acum vreo 15 ani, au înfundat șanțul de lângă E60, ca să-și facă parcare privată, și încă unul, ce trecea pe lângă casa mea, pentru că eu aveam o vacă, și a spus că merge apa poluată de la mine la el în fântână. Dar de când au înfundat șanțurile, toată apa de pe DN 1 ajunge la mine pe teren. Și astăzi a plouat și e dezastru aici, apă până la genunchi”, a declarat Irina Toșe pentru BIHOREANUL.

Având proprietatea la intersecția între DN1 și drumul care duce în satul Borozel, cu intrarea în curte de pe această șosea, femeia are grădina pe aliniamentul cu spălătoria, care are intrarea de pe șoseaua europeană. Pentru că șanțul menit să colecteze apa pluvială de pe DN 1 a fost acoperit, apa curge gravitațional spre ograda ei. „Eu nu pot semăna și lucra nimic în grădină, din cauza apei. Orice plantă se topește, că stă apa. Nici dacă aș sta lângă o vale n-ar fi așa”, mai spune bihoreanca.

Ani de reclamații

Femeia este dezamăgită de autoritățile locale și județene pentru că, deși a făcut reclamații ani la rând, problema nu s-a remediat. „Am fost la Primăria comunei, degeaba. M-am dus la Consiliul Județean, la Prefectură, de-acolo au trimis echipă de la Mediu, care a aflat că n-are autorizație pentru spălătorie. Apoi, și-a obținut autorizația, dar problema cu șanțurile tot a rămas”, oftează Irina Toșe.

Este aproape convinsă că un pensionar nu se poate pune cu un afacerist, dar totuși săptămâna aceasta a primit, pentru întâia oară, o mică speranță. „În urmă cu două săptămâni, am sunat la Drumuri, la Cluj, să le spun și lor că E60 n-are șanț aici la noi. Nu m-au băgat în seamă, așa că am sunat peste ei, la București. Abia acolo m-a ascultat cineva și, după două săptămâni, azi (n.r. marți) a venit cineva la fața locului, cu cei de la Primărie cu tot. Am înțeles că i-au spus omului de la spălătorie ce zic și eu de-atâția ani: că n-avea voie să înfunde șanțul”, a spus femeia.

Așteaptă acum cu mare interes să vadă dacă proprietarii afacerii care înflorește la colțul casei ei vor lua măsuri, măcar acum, sau în continuare ea va munci degeaba în grădină...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La
La agentia de mediu. Aia au obligatia de a avea fosa septica, epurare si reciclare la apa! Doar cei de la mediu ii poate "stampila" convingator. Primaria ia taxe si ciupeli asa ca ei nu rezolva nimic ba din contra incurca!
Postat 05 Octombrie 2022, 14:23 de scortosul
Doamne ajuta !
Doamne ajuta -ti tanti Toșe !!!
Postat 05 Octombrie 2022, 02:42 de Mare_blue17
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON