URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2011, 14:41

Studiu inedit: Cum va schimba autostrada satele Bihorului? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cercetătorii de la Muzeul Ţării Crişurilor au reuşi în doar două luni să arhiveze patrimoniului material, cultural şi etnografic a şase sate din Bihor (Biharea, Cauaceu, Satu Nou, Tăuteu, Chiribiş şi Poiana Tăuteu) aflate în apropierea Autostrăzii Transilvania, cu scopul de a urmări evoluţia acestora în perspectiva modernizării zonei.

Studiul face parte dintr-un proiect de cercetare, cu o valoare de 23.000 de lei, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Concret, cei 14 cercetători implicaţi în proiect au fotografiat şi filmat toate casele din cele şase sate, precum şi aspecte legate de ocupaţii (agricultură, viticultură, legumicultură, floricultură, creşterea animalelor), de meşteşuguri mai veghi (fierărit, lemnărit, dogărit) sau mai noi (turnat pavaje, sculptură în lemn) sau de obiceiuri calendaristice (balul strugurilor, ziua morţilor). Au fost astfel efectuate peste 14.000 de fotografii digitale şi peste 10 ore de înregistrări video şi audio şi s-au achiziţionat, pentru colecţia muzeului, 10 obiecte etnografice.

"Am avut surpriza să găsim o piesă rarisimă în zonă, o semănătoare universală de la începutul secolului 20", a spus într-o conferinţă de presă Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi unul dintre coordonatorii proiectului.

Cele mai relevante rezultate ale cercetării au fost reunite sub forma unui album foto, a unui film documentar şi a unei expoziţii care a fost vernisată în Palatul Baroc, luni, 14 noiembrie, şi care va rămâne la dispoziţia publicului timp de două săptămâni.

"Cu baza de date constituită ne propunem să repetăm cercetarea la 10 ani de la darea în folosinţă a autostrăzii, pentru a surprinde mutaţiile şi implicaţiile procesului de globalizare la nivelul celor şase comunităţi", a spus Ioan Goman, al doilea coordonator al proiectului.

Din toată povestea, deocamdată lipseşte doar "factorul declanşator" al cercetărilor, adică autostrada cea veşnic amânată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON