URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
07 Februarie 2022, 13:45

Stat fără câini: Angajații Gărzii Forestiere Oradea merg în inspecții cu mașinile personale, după ce tot ei le-au sechestrat pe cele ale instituției (FOTO)

Stat fără câini: Angajații Gărzii Forestiere Oradea merg în inspecții cu mașinile personale, după ce tot ei le-au sechestrat pe cele ale instituției (FOTO) FLOTĂ „GRIPATĂ”. De joia trecută, întregul parc auto al Gărzii Forestiere Oradea, format din 13 autoturisme Dacia Logan, Sandero și Duster, este imobilizat. Executorul judecătoresc Sorin Moza a aplicat sigiliu pe toate mașinile, ce pot fi scoase la licitație, cu riscul opririi activității instituției. Până una-alta, inspectorul șef Stelian Pantea le-a cerut tuturor subordonaților să meargă în teren cu mașinile personale, decontându-le carburanții...
Stat fără câini: Angajații Gărzii Forestiere Oradea merg în inspecții cu mașinile personale, după ce tot ei le-au sechestrat pe cele ale instituției (FOTO) SIGILATE. Toate cele 13 autoturisme Dacia Logan, Sandero și Duster ale Gărzii Forestiere Oradea au fost sigilate joia trecută de un executor judecătoresc, însoțit de un evaluator care le stabilește prețul pentru vânzarea la licitație. „Sper să nu se ajungă acolo”, spune inspectorul șef Stelian Pantea (foto). Nu de alta, dar activitatea instituției ar fi afectată serios, poate chiar și oprită o vreme
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa ceva doar în România se poate: nişte politicieni cumpără voturile unor bugetari aprobându-le sporuri la salarii, chiar dacă instituţiile nu au bani să le plătească, angajaţii deschid procese pentru a-i încasa, inclusiv cu dobânzi, iar judecătorii le dau dreptate, permiţând executarea silită a instituţiilor, care astfel riscă să rămână fără sedii şi dotările necesare activităţii de zi cu zi.

Se întâmplă în Oradea, la Garda Forestieră, despre care BIHOREANUL a descoperit că are sechestrate toate maşinile, ba chiar şi sediul, acestea putând fi scoase la vânzare pentru a procura banii necesari achitării unor restanţe dintr-un spor salarial cuvenit personalului silvic, în baza unor sentinţe judecătoreşti pronunţate cu 12 ani în urmă.

Floare la ureche

Creată pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea tăierilor ilegale de arbori şi braconajului, dar şi pentru a verifica o mulţime de alte aspecte din activitatea silvică, de la corecta administrare a pădurilor până la avizarea lucrărilor pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor care afectează arborii, Garda Forestieră este organizată în 9 structuri regionale, cea din Oradea având în răspundere patru judeţe: Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Arad. Cum este şi normal, pentru ca specialiştii să se poată deplasa în teren, instituţia are propriul parc auto, cu 13 maşini.

Atât doar că, de săptămâna trecută, vehiculele nu mai pot fi mişcate. Motivul? În 2009, nemulţumiţi că nu îşi primiseră toţi banii cuveniţi ca spor de risc, reprezentând un sfert din veniturile salariale, 17 angajaţi au deschis Gărzii Forestiere un proces la Tribunalul Bihor.

A fost floare la ureche să-l câştige, întrucât Codul Silvic prevede fără echivoc că "personalul silvic din cadrul autorităţilor publice centrale care răspund de silvicultură, al subunităţilor teritoriale ale acestora, al ocoalelor silvice, al structurilor silvice de rang superior şi al Regiei Naţionale Romsilva beneficiază de un spor de 25% din salariul de bază". Juriştii instituţiei au făcut recurs, dar degeaba, Sentinţa nr. 139/CA/2009 a Tribunalului fiind menţinută prin Decizia Civilă nr. 432/CA/2009 a Curţii de Apel Oradea.

Spor "pe sărite"

De atunci, spune şeful Gărzii Forestiere Oradea, Stelian Pantea, aflat în funcţie din toamna anului 2020, sporul de risc a fost achitat cu intermitenţe personalului silvic, în funcţie de bugete, astfel că oamenii au mai invocat de încă trei ori hotărârile judecătoreşti, tocmind executori judecătoreşti prin care să-şi primească banii.

În primele două rânduri, în 2015 şi 2018, executarea silită a fost evitată in extremis, de fiecare dată instituţia primind bani de la Ministerul Mediului pentru plata unei părţi din datorii. Nu la fel s-a întâmplat şi anul trecut, când cei 17 angajaţi au apelat la Biroul Executorului Judecătoresc Moza Sorin, iar acesta a deschis un dosar de executare silită pentru o sumă totală de 508.675 lei, reprezentând fracţiuni de spor de risc neîncasate în ultimii trei ani, plus indexări cu rata inflaţiei şi penalităţi de întârziere. În condiţiile în care media salariilor este de 5.000 lei/lună, fiecare din cei 17 angajaţi are de primit, ca spor de risc pentru această perioadă, între 17.395 şi 31.108 lei.

Cert e că la începutul acestui an, BEJ Moza Sorin a somat Garda Forestieră Oradea să achite, pe lângă banii datoraţi angajaţilor, încă 51.161 lei, reprezentând cheltuieli în dosarul de executare silită nr. 245/2021, în care a cerut şi a obţinut dreptul de a pune poprire pe conturile instituţiei şi sechestru pe sediul din strada Andrei Mureşanu nr. 20 şi pe parcul auto. Asta deşi, evident, valoarea clădirii şi a maşinilor depăşeşte cu mult datoria către angajaţi.

Pentru 2% din datorii

Juriştii au apărat instituţia cum au putut. Pe de o parte, au arătat că în perioada 2015-2018 au fost plătite 98% din sumele cuvenite angajaţilor ca spor de risc, rămânând de achitat, aşadar, doar 2% din bani, că Garda Forestieră Oradea a făcut "numeroase intervenţii la Ministerul Mediului pentru asigurarea sumelor solicitate", dar şi că, la fel ca orice altă instituţie publică, trebuie să respecte OG 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice prin titluri executorii, astfel că nu poate achita drepturile salariale restante decât în tranşe, nu integral.

Pe de altă parte, juriştii au invocat şi prevederile Legii 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul acesteia, conform cărora "bunurile din domeniul public sunt inalienabile şi imprescriptibile, nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii".

Argumentele lor au fost, însă, zadarnice. Dosarul de executare silită a primit undă verde de la judecători, iar anul acesta, pe 18 ianuarie, Garda Forestieră a fost somată de BEJ Moza Sorin ca în termen de 15 zile să achite suma totală de 559.836 lei, fiind avertizată că în caz contrar "vom proceda la urmărirea silită a imobilului şi a autovehiculelor".

Lose-lose

Ceea ce, joia trecută, s-a şi întâmplat. Executorul şi un evaluator s-au prezentat la sediul instituţiei, instituind sechestrul pe clădire şi sigilând toate cele 13 maşini din parcul auto, chiar dacă inspectorul şef Stelian Pantea a prezentat înscrisuri ce atestă că a făcut demersuri pentru a primi, şi de data asta, banii necesari de la Ministerul Mediului.

Unii angajaţi au fost de acord cu amânarea executării silite, alţii însă s-au opus, aşa că procedura a fost îndeplinită. Prin urmare, legal este posibil ca în perioada următoare executorul judecătoresc să anunţe inclusiv scoaterea la vânzare, prin licitaţii, a sediului şi maşinilor, ceea ce pentru Bihor ar fi o premieră, desigur că nedorită.

Deocamdată, ironic, sechestrarea s-a întors ca un bumerang şi împotriva inspectorilor silvici. "În această situaţie, am luat decizia ca angajaţii să se deplaseze în teren cu maşinile personale, instituţia urmând să le deconteze carburantul consumat", a explicat Pantea BIHOREANULUI. Aşa că, cel puţin o vreme, cât timp maşinile instituţiei se vor uza în parcare, sub ninsori şi ploi, şi angajaţii şi le vor freca, pe coclauri, pe cele personale...


"Puteam cere executarea silită a instituţiei în fiecare lună"

Adrian Grigore, liderul sindicatului din Garda Forestieră Oradea


LA ROMSILVA, FĂRĂ PROBLEME
Sporul de risc, întocmai şi la timp

Teodor SuciuSpre deosebire de Garda Forestieră Oradea, instituţie de control subordonată Ministerului Mediului care nu a primit niciodată toţi banii pentru plata tuturor drepturilor salariale ale inspectorilor, personalul silvic al Direcţiei Silvice Bihor, subordonată aceluiaşi Minister prin Regia Naţională Romsilva, nu a avut niciodată astfel de probleme.

Potrivit şefului Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu (foto), 307 dintre cei 427 de angajaţi din instituţia pe care o conduce, cu statut de personal silvic, beneficiază de sporul de risc de 25% din salariu, în timp ce la Garda Forestieră Oradea au acest drept doar 17 persoane cu statut de personal silvic din totalul de 45 de angajaţi.

Încă o probă că în administraţia centrală domneşte haosul, iar legea salarizării unitare, actualizată ultima oară în 2017, e doar vorbă-n vânt, de vreme ce în cadrul aceluiaşi minister angajaţii diferitelor instituţii sunt plătiţi atât de diferit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON