URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2020, 09:00

Ștafeta Veteranilor: Ultramaratonistul Levente Polgar va alerga de la Oradea până la Carei fără oprire (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci voluntari Invictus au ajuns vineri seară în Piaţa Unirii din Oradea, de la Arad, şi au predat ştafeta veteranilor ultramartonistului Levente Polgar, care va alerga din Oradea până la Carei.

Acesta va parcurge traseul fără oprire cu ștafeta albastră și o parte din lancea tricoloră, celelate două - ștafeta roșie și ștafeta galbenă - fiind duse de alți doi alergători la Carei,  unde se va sărbători Ziua Armatei.

Peste 1.000 de kilometri

Ştafeta Veteranilor se desfăşoară în perioada 13 - 25 octombrie şi implică purtarea a trei ştafete pe trei trasee simbolice, denumite albastru, galben şi roşu, după culorile drapelului naţional. Evenimentul este organizat de Asociaţia Voluntarilor Invictus, care sprijină luptătorii răniţi în teatrele de operaţiuni să participe la Invictus Games, iniţiate pentru prima dată de prinţul Harry. 

Anul acesta, evenimentul a luat startul din oraşele Sighişoara (traseul roşu), Tulcea (traseul galben) şi Reşiţa (traseul albastru). "Alergătorii se opresc în câteva oraşe importante din ţară şi predau ştafeta altor voluntari. Ultimii alergători se vor întâlni duminică, la Carei, unde, printr-o ceremonie va fi sărbătorită Ziua Armatei, dar şi ziua de naştere a Regelui Mihai", a spus Ion Gabriel, unul ditnre coordonatorii Invinctus.

Aflată la cea de a şaptea ediţie, Ştafeta Veteranilor reuneşte peste 150 de atleţi care vor alerga în total peste 1.000 de kilometri.

Întâmpinaţi cu... întuneric

Deşi organizatorii din Oradea estimau că arădenii vor ajunge în jurul orei 20, aceştia au fost mult mai rapizi, sosind în Piaţa Unirii la scurt timp după ora 19.

Au aşteptat însă până la ora 20, când în centru a ajuns, pentru a-i felicita, și noul viceprimar al Oradiei, Arina Moş. Alături de ea, voluntarii Invictus au depus flori şi o coroană la statuia Regelui Ferdinand, iar câţiva dintre ei au fotografiat şi filmat evenimentul.

Pentru asta, însă, a fost nevoie şi de un alt voluntar care să ţină o lanternă aprinsă, pentru că în jur era beznă. Nu de alta, dar instalaţia din jurul statuii era nefuncţională.

"Eu am aflat cu puţin timp înainte să ajungeţi de această situaţie. Am anunţat Direcţia Tehnică, însă, din păcate, nu s-a putut rezolva problema atât de repede", s-a scuzat viceprimarul.

Participanții la eveniment s-au dus apoi în apropierea Palatului Episcopal Greo-Catolic, pentru a mai face câteva fotografii.

Neînfricatul

Sâmbătă, de la ora 15, ultramaratonistul Levente Polgar, primul sportiv cu handicap acceptat la maratonul "6633 Artic Ultra", va porni de la Garnizoana Oradea cu ştafeta albastră în mână. Acesta va alerga pe o distanţă de circa o sută de kilometri, în semn de respect faţă de veteranii României.

"Mi-am propus să alerg fără oprire. Vreau să ajung primul la Carei", a spus Polgar, originar din Aiud.

Sportivul va preda ştafeta în cadrul ceremoniei care va avea loc pe 25 octombrie la Carei, ultimul oraş din acest proiect.

"De-a lungul traseului, Levi va fi însoţit de un biciclist din Arad şi de mine, dar şi de alţi voluntari", a spus Mihaela Toderici, orădeancă voluntară Invictus.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitări Levente
Felicitări tuturor
Postat 24 Octombrie 2020, 13:01 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON