URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 15:01

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condițiile în care spitalele din România, atât cele publice, cât și cele private, practică de peste două decenii o subraportare a infecțiilor asociate asistenței medicale, adică înregistrate la pacienți în timpul internării, Spitalul Județean din Oradea a pregătit un proiect pentru reducerea acestor infecții.

Consiliul de Administrație al Spitalului a aprobat săptămâna aceasta depunerea în cadrul PNRR a unui proiect în valoare de 5 milioane euro menit să diminueze numărul infecțiilor asociate asistenței medicale, așa numitele infecții nosocomiale, contractate de pacienți în timpul spitalizării.

Suma acoperă dotările, materialele, îmbunătățirile circuitelor și ale procedurilor din spital, dar și achiziționarea de echipamente necesare înlăturării acestor riscuri.

„Consiliul de Administrație a aprobat depunerea unui proiect în cadrul PNRR ce presupune mai multe dotări care să ajute atât la descoperirea infecțiilor nosocomiale, cât și la prevenirea lor”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit dr. Carp, proiectul vizează dotarea cu echipamente specifice de laborator de microbiologie, dar și sterilizatoare, sisteme de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer ori sisteme automate de nebulizare pentru decontaminarea aerului și suprafețelor.

În România, incidența infecțiilor nosocomiale este, potrivit Centrului Național pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile, de 1,04% din totalul pacienților externați, atât de către spitalele publice, cât și de cele private, mult sub media europeană, de peste 4%, iar asta din cauza subraportărilor.

Managerul Spitalului Județean afirmă că, din acest punct de vedere, unitatea pe care o conduce nu se află „în jumătatea care este arătată cu degetul”. Potrivit medicului șef al Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul spitalului, dr. Rodica Fiț, anul trecut incidența infecțiilor nosocomiale a fost de 0,789% la pacienți externați, mai mare cu 0,24% față de cea din 2021, cele mai multe infecții nosocomiale fiind depistate la secțiile de Ortopedie, Chirurgie generală și Cardiologie intervențională, secții cu risc ridicat din cauza complexității și duratei intervențiilor chirurgicale.

Infecțiile nosocomiale sunt provocate, cel mai frecvent, de bacterii și virusuri extrem de rezistente la produsele dezinfectante (cum ar fi stafilococul auriu, Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter ori Citomegalovirus, Rotavirus, virusuri herpetice etc) și pot dăuna stării de sănătate sau chiar vieții pacienților, cărora le provoacă rezistență crescută la tratamentul cu antibiotice.

Ele apar și persistă atât din cauza igienei precare a pacienților, de exemplu din cauză că nu se spală pe mâini, cât și a neefectuării corecte a curățeniei și dezinfectării în spitale și, respectiv, a sterilizării instrumentarului medical.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Buna gluma
Din 5 milioane , 4,5 milioane vor fi furati
Postat 05 Februarie 2023, 07:59 de Petre93
Bravo .... dați cu var.
Dacă nu închizi spitalul ca să faci o lucrare corectă din punct de vedere sanitar ... nu ai rezolvat nimic, pentru că infecțiile se ascund de la un etaj la altul și de la un salon la altul. Cum termini o parte de rezolvat ... hop și infecția, care se mișcă de la vreun loc încă neatins spre zona deja "curată".
Postat 05 Februarie 2023, 06:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON