URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
03 Februarie 2023, 15:01

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale

Spitalul Județean din Oradea, proiect de 5 milioane euro din PNRR pentru reducerea infecțiilor nosocomiale foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În condițiile în care spitalele din România, atât cele publice, cât și cele private, practică de peste două decenii o subraportare a infecțiilor asociate asistenței medicale, adică înregistrate la pacienți în timpul internării, Spitalul Județean din Oradea a pregătit un proiect pentru reducerea acestor infecții.

Consiliul de Administrație al Spitalului a aprobat săptămâna aceasta depunerea în cadrul PNRR a unui proiect în valoare de 5 milioane euro menit să diminueze numărul infecțiilor asociate asistenței medicale, așa numitele infecții nosocomiale, contractate de pacienți în timpul spitalizării.

Suma acoperă dotările, materialele, îmbunătățirile circuitelor și ale procedurilor din spital, dar și achiziționarea de echipamente necesare înlăturării acestor riscuri.

„Consiliul de Administrație a aprobat depunerea unui proiect în cadrul PNRR ce presupune mai multe dotări care să ajute atât la descoperirea infecțiilor nosocomiale, cât și la prevenirea lor”, a declarat pentru BIHOREANUL managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit dr. Carp, proiectul vizează dotarea cu echipamente specifice de laborator de microbiologie, dar și sterilizatoare, sisteme de trasabilitate a sterilizării, roboți de igienizare, purificatoare de aer ori sisteme automate de nebulizare pentru decontaminarea aerului și suprafețelor.

În România, incidența infecțiilor nosocomiale este, potrivit Centrului Național pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile, de 1,04% din totalul pacienților externați, atât de către spitalele publice, cât și de cele private, mult sub media europeană, de peste 4%, iar asta din cauza subraportărilor.

Managerul Spitalului Județean afirmă că, din acest punct de vedere, unitatea pe care o conduce nu se află „în jumătatea care este arătată cu degetul”. Potrivit medicului șef al Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale din cadrul spitalului, dr. Rodica Fiț, anul trecut incidența infecțiilor nosocomiale a fost de 0,789% la pacienți externați, mai mare cu 0,24% față de cea din 2021, cele mai multe infecții nosocomiale fiind depistate la secțiile de Ortopedie, Chirurgie generală și Cardiologie intervențională, secții cu risc ridicat din cauza complexității și duratei intervențiilor chirurgicale.

Infecțiile nosocomiale sunt provocate, cel mai frecvent, de bacterii și virusuri extrem de rezistente la produsele dezinfectante (cum ar fi stafilococul auriu, Escherichia coli, Klebsiella, Enterobacter ori Citomegalovirus, Rotavirus, virusuri herpetice etc) și pot dăuna stării de sănătate sau chiar vieții pacienților, cărora le provoacă rezistență crescută la tratamentul cu antibiotice.

Ele apar și persistă atât din cauza igienei precare a pacienților, de exemplu din cauză că nu se spală pe mâini, cât și a neefectuării corecte a curățeniei și dezinfectării în spitale și, respectiv, a sterilizării instrumentarului medical.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Buna gluma
Din 5 milioane , 4,5 milioane vor fi furati
Postat 05 Februarie 2023, 07:59 de Petre93
Bravo .... dați cu var.
Dacă nu închizi spitalul ca să faci o lucrare corectă din punct de vedere sanitar ... nu ai rezolvat nimic, pentru că infecțiile se ascund de la un etaj la altul și de la un salon la altul. Cum termini o parte de rezolvat ... hop și infecția, care se mișcă de la vreun loc încă neatins spre zona deja "curată".
Postat 05 Februarie 2023, 06:13 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5913 RON
  • 1 EUR = 4.9405 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON