URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2015, 12:03

Spectacolul pe care nu-l veţi vedea niciodată

Spectacolul pe care nu-l veţi vedea niciodată (foto: Richard Balint)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până când regizorul spectacolului nu a dat undă verde nu s-a putut intra în sala de spectacol. Am stat în soarele după-amiezii până când am primit semnalul. Curând ne-am pomenit într-o beznă aproape totală. După ce ne-am adaptat vederea am descoperit un decor minimalist spre mizerabil, în perfectă armonie cu ruina Morii Răsărit: flacoane de plastic, cutii de bere turtite, hârtii şi ziare mototolite. Am păşit grijulii să nu deranjăm, am trecut pe lângă un pupitru cu microfon şi ne-am ocupat locurile mai tăcuţi decât de obicei. Uşa de fier s-a închis cu zgomot, semn că spectacolul poate să înceapă.

Patru bărbaţi împărţiţi în perechi stau de vorbă alternativ aşezaţi pe nişte lădiţe de lemn. Au mult timp liber, iar cei care suferă de genul acesta de tihnă au discuţii interesante, amuzante, chiar filosofice. Unul are drag de şefa lui, altuia i s-a pus pata pe o profesoară, al treilea ar vrea să muncească, iar al patrulea nici nu vrea să mai audă de muncă. Între scene, trec pe la microfon ca să spicuiască dintr-un articol apărut pe vice.com despre cei 110.000 de absolvenţi de facultate produşi anual de universităţile din România, mulţi dintre ei şomeri cu studii superioare.

Piesa "Meserii şi fundături" e scrisă de poetul şi dramaturgul Mihai Ignat, conferenţiar la Facultatea de litere din Braşov. Regizorul spectacolului este actorul orădean Eugen Neag, aflat la prima încercare regizorală. Îl ştiţi din Leonce şi Lena (el este prinţul Leonce) sau din trupa de umor Impro Paţan. Stă într-un capăt al rândului şi îşi muşcă unghiile. Are emoţii mai mari decât actorii cu care a muncit în ultimele luni. Când o doamnă din rândul I răspunde la telefon e gata să o ia de ceafă. Dar madama închide la timp şi scapă.

Suntem 33 de oameni în public, cu tot cu regizor, luminist şi cameraman. Spectacolul durează 40 de minute şi se termină brusc, în coadă de peşte. Cei patru actori, din care doar unul a mai fost pe scenă până acum, se relaxează. S-au descurcat bine şi zâmbete înfloresc pe feţele lor. În public sunt mai mulţi actori decât pe scenă. Se aplaudă cu entuziasm, se strigă "Bravo", se împart felicitări, apoi mulţimea se dispersează. Rămân singur în curtea inundată de soarele arzător. După câteva minute ies şi actorii, cărând lăzile de lemn şi sacii de plastic în care se află decorul.

O maşină albă îi aşteaptă. Înainte de a urca, îşi aprind câte o ţigară. "Mamă, ce cald îi!", exclamă cel mai puţin văzut de soare. Ţigările îşi împletesc fumul cu câteva gânduri răzleţe. Un individ în uniformă le întrerupe momentul de reverie: "Gata, băieţi! Hai să mergem!". Regizorul dă mâna cu ei şi îi asigură că se vor mai vedea. Apoi actorii de ocazie urcă în duba penitenciarului. Până la puşcărie au mai rămas câteva minute de libertate, în care vor putea trage cu ochiul la oraş printre zăbrele. Mai au de executat câţiva ani pentru complicitate la trafic de droguri, proxenetism, furt calificat sau înşelăciune. Dar de înşelăciune artistică nu-i va putea acuza nimeni, niciodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON