URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2023, 18:31

Sondaj cu rezultate șocante: aproape jumătate dintre români consideră că le-a fost mai bine în comunism

Sondaj cu rezultate șocante: aproape jumătate dintre români consideră că le-a fost mai bine în comunism Foto arhiva, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a fost bun atât pentru ei, cât și pentru România, arată un recent sondaj sociologic, proporția fiind mai mare decât oricând în ultimele trei decenii.

Sociologii avertizează că „mitologia” aceasta, contrară realității, ar trebui combătută de elitele intelectuale, politice și economice, dar și de către presă.

Cine ni-s nostalgicii?

În opinia a 48,1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (față de 45,5% în noiembrie 2013), în timp ce numai 42,2% consideră contrariul (față de 44,7% în urmă cu 10 ani). Aproape o zecime din persoanele chestionate, mai precis 9,7%, nu răspund la această întrebare.

De asemenea, 46,4% dintre români cred că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent (față de 44,4% în noiembrie 2013), 34,2% că se trăia mai rău (față de 33,6% în urmă cu 10 ani), iar 13,7% că se trăia la fel (față de 15.6% în noiembrie 2013), în timp ce 5,7% dintre persoanele intervievate nu au răspuns la această întrebare sau au afirmat că nu știu ce răspuns să dea.

Datele, considerate șocante, sunt indicate de un recent sondaj INSCOP, efectuat între 20-27 noiembrie 2023 la comanda News.ro, prin intervievarea telefonică a unui eșantion de 1.100 de persoane, considerat reprezentativ.

Potrivit unui comunicat dat publicității miercuri de INSCOP, au convingerea că în perioada comunistă trăiau mai bine persoanele cu educație primară, cele inactive din rândul celor potențial active, locuitorii din mediul rural, cei cu venituri mai mici, precum și locuitorii regiunilor din Sudul și Estul țării.

De ce și ce e de făcut?

„Aparent este şocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România şi tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă şi absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuţia naţională, drepturile şi libertăţile sunt net superioare situaţiei de dinainte de 1989”, arată sociologul Remus Ștefureac, director în cadrul INSCOP.

Potrivit acestuia, totuși, între realitate și percepţia publică este o diferență, pentru aceasta din urmă „existând nişte explicaţii, unele parţial obiective, altele parţial subiective, care alimentează acest sentiment acut de nostalgie”.

Printre aceste explicații ar fi „nemulţumirea conjuncturală puternică a populaţiei faţă de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflaţia galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuţia inegală a avuţiei naţionale din prezent, care măreşte puternic diferenţele dintre categoriile afectate de sărăcie şi populaţia care are venituri medii-mari, nostalgia personală a unei părţi a populaţiei faţă de perioada tinereţii proprii, procesul de socializare şi educare a tinerilor care învaţă de la adulţii nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politici în special în spaţiul online”.

Concluzia cercetătorului este că „toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populaţie, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite”, iar „contracararea acestei tendinţe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice şi mass-media”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
adevarat in multe cazuri
@Riviera, de-acord, de prea multe ori asa e. Milionarii de carton sunt si badarani, daca au un Lamborghini sau un BMW, uita ce e semnalizarea, parcarea intre linii, bunul simt. Dar nu chiar toti sunt la fel, incerc sa fiu optimist si sa apreciezi pe cei care s-au ajuns si totusi au ramas umili
Postat 18 Decembrie 2023, 22:18 de unu
@unu
Asta asa e. Cel mai tare se plang patronii ca nu au bani. Asa se plang ca ajungi la momentul in care vrei sa-i donezi salariul sau sa te oferi sa lucrezi gratuit ca sa o scoata cumva si ei, patronii, la capat.
Postat 14 Decembrie 2023, 18:08 de Riviera
INSCOP casa de sondaje al PSD
Stefuriac asta, la fel ca majoritatea celor care detin case de sondaje, sunt strans legati de PSD sau au probleme penale, deci santajabil. Idem trusturile de presa. Din aceasta cauza nu dau doi bani pe sondajele lord. Pacat ca e preluat si de Bihoreanul.
Postat 14 Decembrie 2023, 14:43 de JAM
Era misto in comunism! Eram toti la fel!
95% erau pe acelasi palier, vietile noastre decurgeau dupa acelasi tipar, telurile erau si ele la fel: daca se poate o facultate, un apartament, o dacie, concediu la mare, o biblioteca Luceafarul.... Ceilalti 5% erau burghezia rosie, foarte atent supravegheata de securitate care raporta totul toaşului si academicienei (nu neaparat in ordinea asta). Ce e azi, vedem si mai ales simtim: o mana de tot felul de h*ti si de escr*ci, vreo 10%, au acaparat 90% din averea tarii. Odata cocotati in pomul binelui si al desfatarii si-au votat privilegii: lefuri/pensii nesimtite, impunitate in fata legii s.a.m.d.
Postat 14 Decembrie 2023, 09:56 de pinonel
Tot comunism e și ăsta...
....doar că modern i se spune democrație. Practic e mult mai rău: înainte te conducea guvernul tău, acum te conduc guvernele de afară!
Postat 13 Decembrie 2023, 23:18 de georgemarian
In primul rand ca nu a fost comunism
Socialism, da. Comunismul e o utopie care nu se poate aplica in viata de zi cu zi pt ca unii sunt mai lenesi decat altii, unii mai hoti, necinstiti, etc. Eu am fost copil pe vremea aceea dar imi amintesc ca toata lume il injura pe Ceausescu din cauza lipsurilor. Probabil nu credeau ca poate sa fie si mai rau. De lovitura de stat nici nu-si puteau imagina. Si totusi s-a intamplat.
Postat 13 Decembrie 2023, 23:15 de Timi
regres intelectual, uman si spiritual
rezultatele sondajului sunt de inteles. niciodata nu a fost hotie, falsitate si imbecilitate la cote maxime ca acum, expuse public ostentativ pe toate strazile si in mass-media. mai exista atunci o decenta minima, niste valori civice pe care le invatai acasa sau la scoala. acum vedem unii care se infoaie cu burta plina, cu mercedesuri sau bmw-uri de cocalari, prostitutie masculina si feminina peste tot, depravare si prost gust la grumaz si tatuaje in numele progresului si a democratiei. de fapt, intelectual suntem cu mult inferior fata de epoca trecuta. oricati bani am avea si oricate vacante luxoase ori faruri xenon am avea, din punct de vedere uman si spiritual este un regres.
Postat 13 Decembrie 2023, 21:41 de roger
problema e universala
si occidentalii se plang ca le este greu, si rad altii de ei ca "first world problems". Asa am ajuns si noi romanii, sa ne plangem ca doar odata pe an mergem la Viena...
Postat 13 Decembrie 2023, 20:37 de unu
o alta problema e ca toti viziteaza ca turistii doar statiunile faine, cele dezvoltate, nu viata de zic cu zi a localnicilor, nu Moldova, Ucraina, Belarus, ci doar in Occident fac concedii
faci o vacanta in Tunisia, si nu stai doar la All inclusive, ci mergi prin oras, iei un AirBnB la localnici in casa, si iti dai seama ca ei traiesc si azi ca romanii in 89, iti dai seama ca nu vrei sa te cobori la standardul ala, acum nu ai mai inchiria o camera la saracii aia acasa, ca nu au aer conditionat, nu ti-au dat 3 feluri de mancare...
Postat 13 Decembrie 2023, 20:36 de unu
aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent
pentru jumatatea aia, nu conteaza ca acum ai caldura si mancare, ba chiar si cola, si masini straine, si in comunism nu aveai. Doare prea tare invidia ca altu are caldura, mancare si masina lui straina e mai de fitza, e Mercedes. Acum stii ca se poate, si multi pot, dar ei n-au reusit ca altii, asa ca in loc sa se uite in oglinda si sa se repare pe ei, vor sa taie aripile celor care au reusit. Nu conteaza ca au mancare si in comunism nu aveau, conteaza doar ca sa nu aiba vecinu mai multa mancare decat el. Au uitat de porunca 10-a.
Postat 13 Decembrie 2023, 20:33 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON