URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sunt situații în viață în care pur și simplu simți că nu ai soluții de a ieși din criză. Priviți ce se întâmplă la Școala Oltea Doamna! Șoferii se enervează că traficul se blochează atunci când părinții vin să-și scoată copiii de la ore. Pe lângă nenorocirea asta cu traficul, mai sunt și lucruri care țin de lipsa noastră de organizare. Mergeți la amiază la orice școală și veți vedea puhoi de părinți, înghesuiți unul în altul ca-n noaptea nunții, în așteptarea odraslelor. Adică îi chinuim pe micuți cu distanțare fizică, cu măști, băști și dezinfectanți, dar marele pericol planează asupra părinților și bunicilor care socializează fără să vrea.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ai încerca să-ţi păstrezi firea, nu poţi să nu constaţi că pentru câteva voturi, cred că şi acelea iluzorii, există politicieni care îşi fac campanie la modul greţos. Unul dintre ei, de altfel fruntaş în întrecerea pe ramură, este şeful PSD Bihor, Ioan Mang, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
07 August 2020, 11:29

Soluţii disperate: Comercianţii păgubiţi de incendiul din Piaţa Cetate îşi vând lactatele într-un spaţiu fără curent electric

Soluţii disperate: Comercianţii păgubiţi de incendiul din Piaţa Cetate îşi vând lactatele într-un spaţiu fără curent electric FĂRĂ CURENT. Vitrinele frigorifice din hala de lactate improvizată în Piaţa Cetate după incendiul din 18 iulie sunt simple dulapuri. Spaţiul nu este racordat la reţeaua de electricitate, pentru ca aparatele să răcească şi astfel să prevină alterarea produselor. "Săptămâna aceasta vom rezolva problema", promite directorul ADP, Liviu Andrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiul din noaptea de 17 spre 18 iulie a pus la pământ hala de lapte şi carne din Piaţa Cetate. Clădirea monument şi marfa celor 110 comercianţi de aici s-a transformat în cenuşă.

"Am pierdut marfă, case de marcat, tot... Acum vindem într-o hală folosită ca magazie, fără curent, fără nimic", povesteşte un producător de lactate. Fermierul se gândeşte serios să renunţe să mai vină la piaţă. Nu mai merită...

Un foc "monumental"

Incendiul a ras tot. Monument istoric în curs de clasificare, clădirea veche de un secol a fost mistuită de flăcări mari de 6 metri. Pârjolul a dus pe buza prăpastiei afacerile a 110 familii. Producători sau comercianţi, oamenii au pierdut tot, de la case de marcat abia cumpărate până la cântare electronice şi de la stocuri de lactate, carne, flori ori medicamente până la documente ori stick-uri de memorie cu vânzările făcute.

Paguba a fost totală. "Mulţi spun că e vina noastră, că trebuia să ne asigurăm marfa. E o prostie. Nu te asigură nimeni. Când lucrezi în contabilitate simplă, ca noi, asigurătorul se teme că vrei să-l înşeli", spune un vânzător. În funcţie de afacere şi de marfă, oamenii spun că au pierdut de la 3.000 euro în sus. Şi greul abia vine...

Lactate la cald

A treia zi după incendiu, conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) a făcut şedinţă cu păgubiţii, pentru a-i împărţi prin piaţă. Vânzătorii de legume şi fructe au fost distribuiţi pe la mesele libere, florarii au împărţit o boxă cu artizanatul, măcelarii au primit propriul spaţiu, iar producătorii de lactate au fost trimişi într-o hală metalică folosită până de curând drept magazie. 

Comercianţii au făcut luni muncă voluntară pentru curăţarea spaţiului, pentru ca marţi să poată vinde. "Am primit o hală fără curent", povesteşte un lăptar. Bărbatul se plânge că marfa ţinută în căldură riscă să se altereze. "Laptele muls de dimineaţă ţine maximum 2 ore, iar cel muls seara şi congelat cam 3 ore. Smântâna şi brânza, dacă nu le vinzi într-o zi şi jumătate, poţi să le arunci", zice fermierul. 

Disperaţi, oamenii şi-au cumpărat vitrine frigorifice, pe care însă nu au unde le pune în prize. Conducerea ADP le-a promis curent, dar cu condiţii. Comercianţii vor fi racordaţi "la grămadă" şi vor plăti în mod egal, indiferent cât consumă. Astfel, pe lângă chiria de 320 lei pe lună pentru 4 metri pătraţi de spaţiu, ar mai avea de plătit 280 lei pentru curent. 

"Dincolo, când aveam mai mult consum, plăteam după contor cam 150 lei. Acuma ADP-ul îmi cere 280 lei ca să-i iasă rotundă suma de 600 lei pentru chirie şi cheltuieli", povesteşte bărbatul. În plus, la finalul zilei, lăptarii vor trebui să îşi ia marfa cu ei, pentru că în fiecare după-amiază se va lua curentul de la ora 5 până a doua zi, dimineaţa...

"Mă gândesc să mă las..."

Fermierii sunt supăraţi. "Ca un făcut, producători cu 20, 30, 40 de vaci din Bălaia, Husasău de Criş, Săucani sau Tileagd am fost puşi în fundul halei, iar comercianţii, care cumpără dimineaţa telemeaua de la ciobani cu 13 lei kilogramul ca să o dea cu 25 lei, sunt chiar la intrare", protestează un crescător de vite.

Având în vedere lumina slabă din hală, clienţilor nici nu le vine să intre, aşa că vânzările au scăzut. "Sincer, mă gândesc să mă las de piaţă. Nu pot umbla cu marfa după mine în fiecare zi. La telemea nu-i place transportul, că se rupe", spune fermierul. Bărbatul ia în calcul să dea laptele cu 1,20 lei pe litru către firma Napolact, care îl ambalează şi îl vinde apoi cu 6 lei, decât să se mai chinuie. "Efectiv, nu merită", spune, blazat.

"Nu e vina lor" 

Intuind potenţialul electoral al crizei, reprezentanţii PSD din Consiliul Local au discutat cu pieţarii păgubiţi de incendiu. "Sunt oameni care au pierdut marfă de 10.000 lei. Aceştia n-au asigurare pe marfă, cum nu are nici ADP-ul pe clădire, dar nu e vina lor. Dacă ADP-ul, proprietarul halei, era un bun administrator, nu se ajungea aici", spune consilierul PSD, Liviu Sabău Popa (foto)

În urma întâlnirilor, social-democraţii au depus săptămâna trecută la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre fără precedent, care propune returnarea chiriei plătite în ultimele 6 luni de comercianţi şi scutirea lor de plata acesteia până la 31 decembrie 2020. Potrivit documentului, măsura trebuie luată "cunoscând situaţia dificilă provocată de acest incident neplăcut şi dorind sprijinirea producătorilor şi comercianţilor legali".

"Proiectul va fi pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare din 14 august", spune secretarul CL, Ionel Vila. Dar asta nu înseamnă nimic...

Un proiect electoral...

Cei 110 comercianţi din hala incendiată plăteau ADP chirii de 12.000 euro pe lună, în total. După incendiu, încasările societăţii vor scădea, pentru că în locul boxelor, mai scumpe, societatea le poate oferi doar locuri la masă. Directorul ADP ţine, însă, şi de aceşti bani. "Proiectul de hotărâre este unul electoral. Să fim serioşi, în piaţă se desfăşoară activităţi comerciale aducătoare de profit, nu sociale, ca să dai ajutoare", spune Liviu Andrica. "Dacă eu stau în chirie, îmi ard bunurile şi merg la proprietar să-i cer scutire de chirie, s-ar putea să mă trezesc că îmi cere el bani, că n-am avut grijă de casă".

Andrica aşteaptă rezultatul anchetei pompierilor. "Dacă va fi de vină ADP, comercianţii se vor putea îndrepta împotriva noastră în instanţă. Dacă se dovedeşte că e vina chiriaşilor, vom vedea ce facem". De altfel, directorul vrea ca noaptea să oprească curentul în piaţă tocmai de teama unui scurtcircuit. "După incendiu, pompierii au făcut controale în toate pieţele. Au fost chioşcuri unde au găsit şi patru prelungitoare legate între ele. Nu vreau să păţim iarăşi ceva".

Generozitate ADP

Directorul susţine că a ajutat chiriaşii cât a putut. "Comercianţii afectaţi au fost scutiţi de chirie timp de 15 zile. Celor care au plătit deja, suma li se va reporta pe luna august". Andrica spune că, la aceeaşi chirie plătită, ADP nu are cum face deosebire între producătorii şi comercianţii de lactate, ca să le dea primilor locuri mai bune, dar promite condiţii mai bune tuturor. "Incendiul a distrus şi branşamentul de forţă, care trebuie refăcut, iar asta durează. Dar săptămâna aceasta vom avea curentul tras în hală", zice Andrica.

Şeful ADP vede, însă, generozitatea în felul său. "ADP-ul nu poate investi în vitrine frigorifice pentru câteva luni, până când începe modernizarea pieţei, iar comercianţii se vor muta din nou, dar le va pune la dispoziţie unele vechi". Concret, în ultimele două săptămâni, angajaţii au strâns de prin pieţe 12 vitrine frigorifice casate, pe care le vor scoate săptămâna aceasta la licitaţie la preţuri pornind de la 500 lei bucata. 

Dacă tot le întinde o mână de ajutor vânzătorilor de lapte şi carne din piaţă, ADP nu se poate răbda să nu facă şi el un ban. Că doar la piaţă suntem...


VA FI RECONSTRUITĂ
Cu parcare mai mare

Piaţa Cetate urmează să intre în reabilitare la începutul anului viitor. "În luna august vom avea proiectul final al viitorului centru de afaceri, în septembrie îl vom scoate la licitaţie, prin decembrie vom avea un câştigător, iar lucrările vor începe la începutul anului viitor", spune Liviu Andrica.

ADP va profita că hala-monument a fost distrusă de incendiu şi va extinde inclusiv aici parcarea subterană proiectată sub piaţă, cu o capacitate de 200 locuri. "Hala va fi reconstruită aşa cum a fost. Nu vom schimba nimic în proiect", promite directorul.

Investiţie de 6,5 milioane euro cofinanţată din fonduri europene, viitoarea piaţă, botezată "Centru de antreprenoriat cu produse agro-alimentare", va avea 500 mese pentru fructe şi legume, 138 module pentru produse nealimentare, 70 module pentru flori, carne şi lactate şi 40 spaţii comerciale. Pe durata lucrărilor, comercianţii vor fi mutaţi într-un cort pe care ADP a şi început să îl amenajeze pe platoul de lângă hala distrusă de incendiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1198 RON
  • 1 EUR = 4.8595 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON