URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 17:46

Solidari cu Ucraina: Mai mulți tineri s-au strâns din nou în Piaţa Unirii din Oradea pentru a-şi manifesta susţinerea față de țara bombardată de Putin (FOTO / VIDEO)

Circa 20 de persoane, majoritatea tineri, s-au strâns, vineri după amiază, în Piaţa Unirii din Oradea, în semn de solidaritate cu Ucraina, ţară care a fost asaltată, în ultimele două zile, de un atac violent al ruşilor, sub comanda lui Vladimir Putin.

La fel ca în ziua precedentă, participanţii au venit să îşi exprime susţinerea faţă de ţara bombardată.

S-ar putea întâmpla și în România

"Suntem nişte studenţi, nişte elevi care vrem să tragem un semnal de alarmă, să atragem atenţia că suntem îngrijoraţi de ceea ce s-ar putea întâmpla în România, dar nu numai în România ci şi în Republica Moldova, şi asupra a ceea ce se întâmplă deja în Ucraina. Vrem să ne exprimăm sprijinul faţă de poporul ucrainian care trece prin momente oribile zilele acestea", a declarat BIHOREANULUI Iulian Diţiu (în imaginea principală), un tânăr student la Medicină la Oradea, cel care a şi iniţiat protestul de vineri.

Participanţii au ţinut în mâini pancarte cu mesaje precum "Stop Putin", "Stop War", "Solidaritate cu Moldova", "Peace for Ukraine", dar şi steaguri ale Ucrainei.

„Să boicotăm, dacă se poate...”

Prezent la eveniment, profesorul şi ecologistul Orlando Balaş i-a îndemnat pe români să boicoteze companiile ruseşti, pentru a nu susţine indirect Rusia.

"Am venit şi astăzi să-mi arat solidaritatea cu Ucraina, cu Republica Moldova, cu toţi oamenii din Europa de Est care acum stau îngrijoraţi din cauza invaziei Federaţiei Ruse, a acestui stat condus de un dictator psihopat. Îndemn cetăţenii să conştientizeze că e vorba şi de noi şi să boicotăm dacă se poate produsele şi firmele ruseşti. Nu ştiu dacă vocea noastră se aude undeva, dar eu sper ca NATO să nu privească indiferentă şi să facă ce trebuie din punct de vedere militar ca să-l înlăture pe Putin", a spus Balaş.

Frică pentru părinți

PAlexandru, participant protest pentru susținerea Ucraineirintre cei prezenți s-a numărat şi un student la Universitatea din Oradea, originar din Republica Moldova, care s-a arătat îngrijorat pentru părinţii săi.

"Ieri am vorbit cu ei şi parcă vreau să plec în Republica Moldova să-i iau de acolo şi să-i aduc aici în Oradea, să fie lângă mine, să fim împreună. Din câte cunosc, la Vama Palanca, nu departe de satul Olăneşti, satul meu natal, unde sunt părinţii mei acum, Ministerul de Interne a dus autospeciale", a spus Alexandru (foto).

Atenție la Fake News

Oamenii au spus la unison că situaţia din Ucraina trebuie să fie cunoscută de toată lumea şi că nu e în regulă să rămânem indiferenţi.

"Vrem să oferim cât mai multe informaţii cetăţenilor, să realizeze ceea ce se întâmplă. Să-i sfătuim să nu creadă tot ceea ce se găseşte pe internet pentru că, din păcate, sunt foarte multe fake news (știri false - n.r.). Oamenii trebuie să se informeze şi să realizeze că în momentul de faţă cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru poporul ucrainean este să ne arătăm solidaritatea şi simpatia", a spus şi orădeanca Chelsea Sonea, studentă la Psihologie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca.

De altfel, tocmai pentru a atrage atenția, la un moment dat participanții au format un cerc pe platoul din Piața Unirii, fără să scandeze, în liniște și ținând în mâini pancartele și steagul Ucrainei.

Tineri cu atitudine

De precizat că o parte dintre tinerii care au participat la manifestarea de vineri au fost prezenţi în Piaţa Unirii şi în cursul zilei de joi, la chemarea grupului Oradea Civică, dar şi pe 16 ianuarie, când în Oradea a sosit liderul AUR, George Simion.

Atunci, ei veniseră să condamne ideile AUR, convinşi că acestea sunt nocive pentru societate.

Cu o îndrăzneală suprinzătoare, luna trecută, tinerii au acuzat AUR de mesaje anti-europene, anti-maghiare şi naţionaliste "extrem de periculoase".

A doua zi de protest

Aşa cum BIHOREANUL a mai arătat, şi joi seară, câţiva orădeni au ieşit la un protest în centrul oraşului, condamnând astfel invazia sângeroasă a Rusiei în Ucraina.

La eveniment s-au aflat şi două tinere ucrainence, Yuliana şi Yelyzaveta, care lucrează la firme cu sedii în Oradea, şi care au relatat BIHOREANULUI că familiile şi prietenii lor şi-au făcut provizii şi caută să se adăpostească din calea atacurilor armatei Rusiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON