URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2021, 13:45

"Sindromul Cain". Conferinţă susţinută la Oradea de ambasadorul României în Italia. În program, şi o "intervenţie" a primarului Florin Birta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Greco-Catolică de Oradea organizează duminică o conferinţă susţinută de ambasadorul României în Italia, George Bologan. Conferinţa este intitulată "Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecţii despre om şi lume", iar potrivit invitaţiei, la eveniment vor avea intervenţii şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, și primarul Oradiei, Florin Birta.

Cel mai înalt grad în diplomaţie

Fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan a ajuns la Roma în 1996 cu o bursă la Colegiul Pontifical "Pio Romeno". La Roma a studiat filozofia şi teologia. Este diplomat din anul 2003. 

La finalul anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind acordarea gradului diplomatic de ambasador lui George Bologan. Este cel mai înalt şi prestigios grad din diplomaţia românească.

George Bologan, originar din comuna Sânmartin, deţine funcţia de ambasador al României în Italia din 2016, însă gradul diplomatic al său era, înainte de semnarea decretului din decembrie 2020, de ministru plenipotenţiar.

"Să cugetăm împreună"

Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii Primăriei Oradea, sub patronajul căreia se organizează conferinţa, aceasta are loc "având în vedere importanţa diversităţii ofertei culturale în Oradea şi necesitatea promovării valorilor menite să contribuie la dezvoltarea umană şi armonia socială".

Evenimentul va avea loc duminică, 29 august, de la ora 19, în Catedrala Greco-Catolică "Sfântul Nicolae" din Oradea.

"Mulţumesc domnului primar Florin Birta şi episcopului greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, pentru că mi-au propus să conferenţiez în această toamnă la Oradea, preferând şi sugerându-le un singur eveniment. În alegerea temei am ţinut seama de interesul omului pentru a înţelege şi pătrunde cauza multor situaţii conflictuale care poartă în umanitate semnele primului fratricid provocat de invidie şi prezentat în Geneză. Cum orice lucru are o valoare, particularitatea acestui eveniment este dată de dorinţa stimulării cunoaşterii lăuntrice. Este îmbucurător când instituţiile administraţiei locale, cultele, învăţământul şi presa conlucrează în mod constructiv pentru asigurarea dialogului spiritual şi a diversităţii ofertei culturale, care fac ca Oradea să fie apreciată ca un oraş deschis, european, atractiv din multe motive, printre care şi calendarul de manifestări culturale. Consider că evenimentul din 29 august ar trebui să facă parte din normalitate, să cugetăm împreună şi să ne bucurăm unii de alţii, pentru că suntem interesaţi de aspectele sublime ale vieţii’’, a transmis ambasadorul României în Republica Italiană.

Intrarea va fi liberă, în măsura locurilor disponibile în catedrală, cu respectarea normelor sanitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RESPECT GEORGE BOLOGAN!
UN BIHOREAN NEAOȘ AJUNS AMBASADOR AL ROMÂNIEI ÎN ITALIA!UN OM CU SUFLET MARE ȘI CU RĂDĂCINI PUTERNICE!FELICITĂRI GEORGE BOLOGAN ȘI BAFTĂ ÎN TOATE!
Postat 29 August 2021, 12:40 de ADI-MSC
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON