URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2023, 17:32

Sindicatele din învățământ amenință cu grevă generală, „dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educație”

Sindicatele din învățământ amenință cu grevă generală, „dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educație” (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindicaliștii din învățământ își declară nemulțumirea față de Guvern și anunță că, dacă guvernanții nu le ascultă doleanțele, vor declanșa proteste. „Declanşăm greva generală, dacă actuala guvernare continuă să ignore problemele din educaţie!”, este mesajul comun transmis marți de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de intenția Guvernului de a elimina din proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar – încă ținut la secret de Ministerul Educației – un articol care reglementează salarizarea progresivă a cadrelor didactice, „având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic”.

„Transpunerea în practică a acestui articol ar însemna ca un profesor debutant să obţină un venit net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice. Prin eliminarea acestui articol înţelegem că în noua lege de salarizare elaborată de către Ministerul Muncii nu se doreşte ca personalului didactic să i se acorde un nivel de salarizare motivant şi în concordanţă cu importanţa activităţii profesionale desfăşurată”, au transmis cele două sindicate.

Având semnale că Guvernul dezaprobă și un alt articol din proiectul de lege, cel conform căruia „finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ, cu toate componentele sale de asigurare a funcţionării, reprezintă anual, minim 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”, sindicaliștii acuză că „se doreşte în continuare menţinerea subfinanţării cronice a educaţiei”.

În plus, sindicaliștii din învățământ au și nemulțumiri mai vechi: salariile personalului nedidactic nu au fost majorate, sporurile pentru condiții de muncă nu se acordă în învățământ, iar angajații din școli nu sunt plătiți pentru munca în proiectele europene. Totodată, sindicaliștii mai au și alte revendicări, precum poziționarea pe o treaptă superioară a personalului din învățământ în noua grilă de salarizare, creșterea salariilor pentru cei care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, indexarea anuală a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Dacă solicitările nu le vor fi soluționate, angajații din educație anunță că vor picheta Guvernul și prefecturile din țară, vor organiza un marș de protest la București, iar în ultima decadă a lunii mai vor declanșa greva generală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON