La fel cum se întâmplă în mai multe penitenciare din ţară, membrii de sindicat din Penitenciarul Oradea au intrat, vineri, în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţ în semn de nemulţumire faţă de condiţiile de lucru.
Muncă şi iar muncă
Preşedintele Sindicatului Independent al Lucrătorilor din Penitenciarul Oradea, subcomisarul Călin Ardelean, a organizat, vineri dimineaţă, o întâlnire cu presa chiar la penitenciar pentru a prezenta nemulţumirile angajaţilor din sistem şi, în speţă, angajaţilor unităţii de detenţie din Oradea.
"Penitenciarul din Oradea este în primele trei unităţi de detenţie în ceea ce priveşte lipsa personalului. Până în martie, ştatul era subdimensionat pentru câte misiuni executăm. Erau 280 de posturi şi 240 de angajaţi. Acum organigrama are 341 de posturi, aşa cum şi trebuie, dar noi suntem tot 240", a afirmat Călin Ardelean (foto), şef secţie pentru deţinuţii închişi în regim de maximă siguranţă.
Lipsa de personal duce la anomalii. Pe lângă că o tură în sectorul operativ este de 12 ore, angajaţii trebuie să facă şi ore suplimentare. "În luna mai, spre exemplu, s-au adunat 4.000 de ore suplimentare care nu au fost compensate cu timp liber. Din ele, doar 2.000 au şi fost plătite", a precizat Călin Ardelean. De asemenea, potrivit şefului de sindicat, există angajaţi din Penitenciarul Oradea care au şi 35 de zile calendaristice de concediu restante.
Posturi blocate
Întrebat de BIHOREANUL cine sunt responsabilii pentru lipsa personalului, şeful de sindicat spune că de vină este atât conducerea Penitenciarului, cât şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
"Recent au scos numărul impresionant de două posturi la concurs, deşi ne lipsesc atâţia oameni. ANP aprobă scoaterea posturilor la concurs, în urma unei cereri din partea Penitenciarului. Dacă nu se face o propunere bine fundamentată, normal că nu se aprobă posturile", a afirmat Ardelean, adăugând că această propunere ar fi trebuit făcută de directorul împuternicit Marius Paul Hliban.
De altfel, sindicaliştii au nemulţumiri şi în privinţa șefului lor. Ardelean spune că împuternicirea acestuia de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru a treia oară pe o perioadă de şase luni la cârma Penitenciarului este, de fapt, ilegală, căci o persoană are dreptul să fie împuternicită doar timp de un an.
În acest context, angajaţii sunt nemulţumiţi şi că nu au un director plin care să ia decizii ferme, întrucât ANP nu a finalizat concursul pentru şefia Penitenciarului Oradea.
Cu banderolă albă
Între nemulţumirile sindicaliştilor din Oradea şi din alte unităţi de detenţie se numără şi lipsa unui statut al poliţistului de penitenciare, reducerea, din septembrie anul trecut, a pensiilor cu peste 30% ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă, şi faptul că, prin ordin de ministru, Tudorel Toader a eliminat arbitrar de la plată peste 50% din orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.
Cum discuţiile dintre sindicate şi ministrul Tudorel Toader au dus doar la "o listă lungă de promisiuni nerespectate", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a început acţiuni de protest.
Prima este greva japoneză de vineri. În Penitenciarul din Oradea sunt 75 de membri de sindicat, toţi aderând la această formă de protest.
Vor mai fi proteste
Acţiunile convenite la nivel naţional vor continua pe 19 august. Potrivit calendarului stabilit de Federaţia Sindicatelor din ANP, în acea zi "angajaţii organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi în derularea altor activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor".
Pe finalul lunii august şi în luna septembrie sunt anunţate pichetări ale penitenciarelor de către angajaţi care vor fi îmbrăcaţi în uniforme.
La începutul lunii septembrie, sindicatele membre ale Federaţiei ameninţă că vor depune acţiuni în instanţă şi vor face plângeri penale vizavi de neregulile din sistem, iar pe 3 octombrie este anunţat un miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu marş de protest între cele două instituţii.
Din octombrie, sindicaliştii ameninţă că nu vor intra în serviciu în penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.