URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2022, 14:29

Sfat pentru șefii de instituții din județ, în ziua unui nou record de infectări cu Covid: „Vă recomand să purtați mască!”

"O recomandare pe care o fac tuturor"

Prezentă la şedinţa Colegiului Prefectural în a doua zi cu recorduri consecutive de îmbolnăviri Covid în Bihor, dr. Diana Racz (foto), care a reprezentat Direcţia de Sănătate Publică, s-a adresat şefilor celorlalte servicii deconcentrate din judeţ pentru a-i îndemna să poarte mască de protecţie, atât ei, cât şi angajaţii.

Specialist în sănătate publică, medicul a prezentat cifrele zilei, care arată că la doar o zi după ce în judeţ s-au înregistrat cele mai multe infectări din valul VI al pandemiei, 311, numărul noilor cazuri a ajuns la 356, iar cel al persoanelor care au nevoie de spitalizare a crescut de la 44 la 51, dintre care 6 în stare gravă la ATI (faţă de 3 în ziua precedentă).

Deşi nu avea de prezentat niciun raport în Colegiul Prefectural, dr. Racz a vrut să profite de prezenţă şi să dea un exemplu personal, purtând ea însăşi o mască de protecţie. "Am văzut că este un număr mare de participanţi în sală şi am considerat că aşa mă protejez şi pe mine, şi pe cei din jur, şi este o recomandare pe care o fac tuturor, să poarte mască de protecţie", a spus medicul.

Dr. Racz a precizat că, deşi varianta Omicron a coronavirusului, care circulă în acest al VI-lea val al pandemiei, este considerată mai puţin gravă, acest lucru nu exclude posibilitatea ca persoanele infectate să dezvolte forme grave ale bolii dacă au o stare de sănătate mai puţin solidă. "Printre noi sunt şi persoane vulnerabile, ale căror riscuri sunt mai mari", a explicat medicul.

Mai puţini pensionari în Bihor

La aceeaşi reuniune de miercuri a Colegiului Prefectural, directorul Casei Judeţene de Pensii Bihor, Laurenţiu Ţenţ (foto jos), a prezentat un raport de activitate al instituţiei, documentul relevând printre altele că aceasta gestionează 137.909 dosare de pensie aflată în plată, numărul beneficiarilor fiind în scădere uşoară faţă de anii trecuţi, cu menţiunea că reducerea cea mai consistentă se simte în ce priveşte numărul pensionarilor de invaliditate (15.819 în prezent faţă de peste 35.000 în 2014). În totalul celor 137.909 pensionari din Bihor sunt incluse şi persoanele care beneficiază de pensie de urmaş (13.336), precum şi cele preluate din fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori (3.711).

Pe de altă parte, directorul CJP Bihor a raportat şi faptul că, dacă din 2018 până în această vară instituţia a gestionat şi dosarele cetăţenilor români stabiliţi în Franţa, Belgia, Luxemburg şi Austria, în baza unui recent ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, nu se va mai ocupa de dosarele din Luxemburg, iar în ce priveşte românii din Austria va păstra responsabilitatea doar pentru solicitanţii ale căror nume încep cu literele T şi Ţ, ceea ce înseamnă că funcţionarii din Bihor nu vor mai avea un volum de lucru la fel de mare ca în ultimii ani pentru dosarele internaţionale de pensie.

Laurentiu Tent

Mult de lucru, puţini angajaţi

O altă instituţie care şi-a prezentat raportul de activitate miercuri a fost Direcţia Judeţeană pentru Cultură, prin directoarea Adriana Ruge (foto jos), care a subliniat că şi aceasta are un volum mare de lucru, căruia trebuie să-i facă faţă cu doar şapte angajaţi, astfel încât prefectul Dumitru Ţiplea a afirmat că va încerca să obţină sprijin pentru rezolvarea acestei probleme.

Ruge a arătat că, printre altele, anul trecut DJC a obţinut clasarea în patrimoniul cultural naţional a cojocului de Beiuş şi a ediţiei revistei Familia în care a fost publicată poezia de debut a lui Mihai Eminescu, a declanşat procedura de clasare a fostei remize de tramvaie şi a fostei fabrici de spirt Moskovits.

De asemenea, în condiţiile în care singura primărie din Bihor care evidenţiază monumentele este cea din Oradea, Direcţia pentru Cultură a slicitat celorlalte primării de oraşe şi municipii inscripţionarea clădirilor monument, finanţând proiecte tehnice pentru realizarea aşa numitelor "plăci de monument istoric" pentru clădiri din Beiuş, Marghita şi Săcueni şi iniţiind demersuri similare pentru cele din Aleşd, Nucet, Salonta şi Ştei.

Recensământul în Bihor - 95%

În fine, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică, Gabriel Borbandi (foto jos), a prezentat stadiul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, prelungit până la finele acestei luni.

Potrivit acestuia, până la sfârşitul zilei de 24 iulie, în Bihor s-au completat 526.237 de chestionare cu secţiunea de persoană, ceea ce înseamnă aproximativ 95,1% din populaţia rezidentă ţintă estimată a judeţului la data de 1 decembrie 2021, de 553.409 persoane. În Oradea au fost completate cu secţiunea de persoană 167.169 chestionare, adică 88,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată.

"Din datele disponibile până la 24 iulie se poate concluziona că procesul de recenzare a fost mai bine înţeles şi pregătit în mediul rural, cu 99% (n.r. - chestionare completate faţă de populaţia rezidentă estimată), în comparaţie cu 90,9% în mediul urban", a spus reprezentantul Direcţiei de Statistică.

Borbandi a precizat că sunt, însă, şi unităţi administrativ-teritoriale unde s-au completat numere record de chestionare (fruntaşă fiind comuna Lugaşu de Jos, cu 140% chestionare completate faţă de populaţia rezidentă estimată), iar în luna august va urma aşa numita etapă de cercetare post-Recensământ, în care vor fi eliminate CNP-urile dublate, ale persoanelor recenzate în mai multe localităţi. Tot în această etapă vor fi făcute verificări privind acurateţea datelor colectate, a mai spus şeful Direcţiei de Statistică.

Datele colectate în cadrul Recensământului vor fi procesate până în luna octombrie a anului viitor, iar rezultatele vor fi publicate în decembrie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Film in aer liber
Dacă au crescut cazurile de infectări, de ce se organizează în piața Unirii spectacol de film la grămadă?
Postat 28 Iulie 2022, 23:25 de Dinu29
Dece cenzurați comentariile care nu jignesc nu insultă etc
Cenzura la greu hai că zic ce vreți voi ,daca ești de altă părere mucles ,nu poți avea altă opinie sau va plac doar postaci care lin.. dosul gen Sandel.
Postat 28 Iulie 2022, 13:34 de sss
RE: Dece cenzurați comentariile care nu jignesc nu insultă etc
Le cenzurăm doar pe acelea vulgare și care încalcă regulamentul. O injurie nu e o opinie!
Postat 28 Iulie 2022, 13:54 de Moderator
Eficientă tare, masca
S-a văzut ce eficientă a fost purtarea măștii! Cresteau cazurile...
Postat 27 Iulie 2022, 15:52 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON