URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2022, 13:16

Sezonul virozelor face ravagii inclusiv în Bihor: se deschid două centre de evaluare în Oradea, pentru copiii afectați

Sezonul virozelor face ravagii inclusiv în Bihor: se deschid două centre de evaluare în Oradea, pentru copiii afectați ilustrație generică (sursa: Pexels.com / Pavel Danilyuk)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tot mai mulți copii, mai ales cei care frecventează unitățile școlare, sunt afectați de viroze respiratorii, iar pentru că structurile de primire a urgențelor din cadrul unităților sanitare sunt aglomerate din acest motiv, Ministerul Sănătății a dispus deschiderea unor centre de evaluare anume dedicate în toată țara.

Două din totalul de 54 vor funcționa în Oradea de săptămâna viitoare.

Aglomerație la Urgențe

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică Bihor, de aproximativ o lună, Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean din Oradea și Compartimentele de Primire a Urgențelor ale spitalelor teritoriale din județ sunt aglomerate cu pacienți pediatrici care prezintă diverse viroze respiratorii.

„Este vorba despre copii cu infecții acute de căi respiratorii superioare, de exemplu rinofaringite, dar și inferioare, cum sunt pneumoniile sau bronhopneumoniile, manifestările acestora fiind, în funcție de agentul patogen, febra, tusea, dispneea (n.r. – respirație greoaie) și fatigabilitatea (n.r. – oboseala instalată rapid și persistentă ca durată)”, a explicat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Două din 54

Potrivit oficialului sanitar, situația a determinat Ministerul Sănătății să solicite unităților specializate organizarea unor centre de evaluare dedicate acestei patologii. În urma demersului, în întreaga țară vor fi deschise 54 astfel de centre, dintre care două în Oradea.

„La noi vor avea centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii Spitalul Pelican și Clinica Davidescu”, spune dr. Rahotă.

Centrul de la Spitalul Pelican (strada Corneliu Coposu nr. 14A - 14B, telefon 0259.444.444) va funcționa de luni până vineri inclusiv între orele 8.00 – 16.00, iar cel al Clinicii Davidescu (strada Gheorghe Doja nr 1A, telefon 0359.801.010 și 0359.801.011) de luni până vineri inclusiv între orele 8.00 – 13.00.

Joi dimineață, cu toate că Ministerul Sănătății a făcut publică lista celor 54 de centre de evaluare din întreaga țară, încă nu se știa exact data de la care ele vor fi efectiv deschise.

„Noi încă nu am primit Ordinul Ministerului”, a spus, pentru BIHOREANUL, Oxana Popescu, reprezentanta Clinicii Davidescu.

Consultații, investigații și tratamente gratuite

În conformitate cu procedurile de lucru stabilite de Ministerul Sănătății, copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați în prima fază de către medicii de familie, iar apoi, în aceste centre, de medici pediatri și pneumologi.

„Pacienții vor beneficia de consultații, de investigații și de prescrierea tratamentelor necesare, totul în mod gratuit”, spune directoarea DSP Bihor.

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite la persoane de toate vârstele. Simptomatologia cauzată poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol, astfel că diagnosticarea, monitorizarea și tratarea infecțiilor virale respiratorii sunt esențiale pentru procesele de vindecare și recuperare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON