URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2023, 15:40

Șeful UDMR, apel din Oradea pentru un „cordon sanitar” față de AUR: partidele democratice să nu-l concureze, „când depășești prin dreapta ajungi în șanț”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul super-electoral 2024 va fi o provocare, pentru că va decide soarta României nu doar pentru următorii patru ani, ci pentru decenii întregi, într-un context internațional foarte periculos, a declarat vineri președintele UDMR Kelemen Hunor, aflat la Oradea.

Din acest motiv, fostul vicepremier a făcut apel la toate partidele democratice, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, să creeze un „cordon sanitar” pentru a izola grupările extremiste conduse de George Simon și de Diana Șoșoacă, apelând la o comparație metaforică cu urmările unui accident rutier în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.

„Va determina viața noastră”

„Niciodată nu am avut un an super-electoral ca 2024, când vor fi toate alegerile”, a spus Kelemen Hunor, referindu-se la faptul că pe 9 iunie va fi organizat scrutinul pentru alegerea viitorilor eurodeputați, apoi cele pentru viitorii aleși locali, pentru deputați și senatori și, în fine, a viitorului președinte al României. Anul viitor va fi „o provocare pentru toate partidele”, deoarece „alegerile din 2024 nu vorbesc doar despre anul 2024 și nici doar despre viitorii 4 ani, ci vor determina traseul României cel puțin pentru un deceniu”, a subliniat el.

Invocând și situația geo-politică din Europa și din Orientul Mijlociu, dar și turbulențele din Asia și din Africa, generatoare de migrațiune masivă și de pericole de terorism, cu consecințele clătinării economiei, liderul UDMR a accentuat că în perioada următoare „se va reconfigura ordinea politică, nu știm cum, dar va determina viața noastră”.

„Eu sunt îngrijorat când mă uit la hartă”, a spus Kelemen Hunor, arătând că tot mai multe conflicte armate sunt tot mai aproape de Europa, „ceea ce va schimba stilul de viață cu care am fost obișnuiți”.

Mizele alegerilor: stabilitatea și democrația

„România trece printr-o perioadă bună, până la urmă, există bani din bugetul european, trebuie doar să știi să-i folosești, există bani în sectorul privat, deci poți să atragi investiții uriașe. Poți să construieștii pentru viitor, pentru 20-30-40 de ani, o țară care să fie un hub pentru zona din Balcani, pentru Europa de Est și pentru Europa Occidentală”, a spus liderul UDMR, afirmând că stabilitatea depinde, însă, de mediul politic, iar acesta de stoparea ascensiunii partidelor extremiste.

„Asta este miza alegerilor, și aici forțele democratice trebuie să aibă un rol deosebit. Au datoria să stopeze ascensiunea celor de la AUR”, a evidențiat Kelemen Hunor, făcând un apel tuturor partidelor democratice „să nu concureze AUR”: „Trebuie un cordon sanitar politic al forțelor democratice, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, față de formațiunile cu ideologie legionară”.

Cu AUR nici măcar în Consiliile locale

Liderul UDMR a criticat, în acest context, o inițiativă a unui lider PNL din Mureș, Ciprian Dobre, care doar pentru a învinge UDMR a inițiat negocieri cu reprezentanții locali ai AUR în vederea unei eventuale alianțe la nivel local după alegerile de anul viitor, criticând astfel de demersuri deoarece înseamnă o abdicare de la principii și o pactizare cu extremismul.

„Nu poți să chemi AUR la negocieri, la o coaliție, nici măcar într-un județ”, a afirmat Kelemen, adăugând că „sunt convins că toți liderii de partide sunt conștienți de această chestiune”, iar embargoul asupra extremiștilor trebuie să existe și la nivel local.

De precizat că liderul UDMR a fost prezent vineri la Oradea pentru a participa la o reuniune a Consiliului Reprezentanților Unionali la nivel județean despre pregătirea viitoarelor alegeri locale. „Vom discuta chestiuni de principiu, generale, nu vom stabili acum candidații la primării”, a explicat BIHOREANULUI președintele organizației județene, Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dar daca...
...pragul electoral este ridicat la 10%, ce zic ungurii?
Postat 21 Octombrie 2023, 12:25 de pinonel
Le este frică de AUR
Faptul că le este frică de AUR spune foarte multe despre procentul mare pe care îl va lua AUR. Se teme săracii că nu mai rămân la putere. Da ce a făcut UDMR-ul de 30 de ani? Numai gargară. UDMR-UL este prostituata politicii românești. N-a făcut nimic nici pt români nici pt unguri, decât gâlceavă. Ungurii ar trebui să fie primii care să nu-i voteze, dacă ar avea un pic de minte. AUR este foarte binevenit pt că trebuie să mai plece acasă o parte din vechile fosile care în afară de furăciuni au făcut doar umbră pământului și doar s-au fosilizat suplimentar. Și da, AUR are și oameni capabili. Sunt mai buni așa cum sunt decât borfașii care au condus România 33 de ani. A mai rămas ceva din țara asta care să nu fie prăpădit de ei?
Postat 20 Octombrie 2023, 23:16 de georgemarian
Apoi
Numa cu AUR sa mai faca UDMR ul alianta de aici incolo????????
Postat 20 Octombrie 2023, 17:18 de Jianu
Cine vorbeste...
S-au gasit sa vorbeasca de corectitudine tocmai cei din udmr.
Postat 20 Octombrie 2023, 17:09 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON