URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2011, 18:10

Şeful ITM Bihor îi dă replica lui Bolojan: "Primăria ar trebui să colaboreze cu noi, nu să ne acuze"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful ITM Bihor, PDL-istul Nicolae Hoduţ, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acuzele primarului Ilie Bolojan cu privire la multele şi desele controale pe care inspectorii de muncă le-ar face cu "dedicaţie" sunt neîntemeiate.

"Firmele care acceptă ca angajaţii să muncească la negru aduc prejudicii şi angajaţilor din Oradea şi, implicit, şi municipalităţii. Primăria ar trebui să colaboreze cu noi, nu să ne acuze, pentru că şi noi, la fel ca şi ei, ne dorim ca banii să rămână aici, în Oradea, şi să fie investiţi pe plan local", a spus Hoduţ.

Atâtea câte trebuie

Şeful ITM nu a dezminţit că subalternii săi fac controale dese la anumite firme în timp ce pe altele nu le controlează deloc, dar susţine că există motive întemeiate, şi anume reclamaţii făcute de angajaţi. "Este adevărat că am făcut şi câte şase controale la unele firme, iar la altele nu am făcut deloc controale, dar asta pentru că am primit sesizări de la angajaţi, şi nu pentru că am vrut noi", a spus Hoduţ.

Şeful ITM Bihor a mai spus că, la fel ca reprezentanţii municipalităţii, şi ITM îşi doreşte ca în Oradea să vină cât mai mulţi investitori, dar cu condiţia ca aceştia să respecte legislaţia din România.

Reacţia lui Nicolae Hoduţ vine la 11 zile după ce primarul Ilie Bolojan spunea că mai mulţi investitori s-au plâns că ITM, Garda Financiară, Direcţia Finanţelor Publice, Direcţia Regională Vamală şi Serviciul de Imigrări fac controale abuzive şi le sugerează angajatorilor că pot scăpa de ele "în anumite condiţii", sugerând astfel că reprezentanţii acestor instituţii renunţă la "intransigenţă" în schimbul unor "atenţii".

ITM a fost acuzat că face controale abuzive şi de patronatele din Bihor, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Dan Octavian, afirmând că instituţia "şi-a făcut o regulă din a hărţui agenţii economici bihoreni şi din cultivarea unui climat de intimidare în relaţia cu mediul economic".

Amenzi şi controale

În altă ordine de idei, tot marţi, şeful ITM a prezentat şi bilanţul activităţii instituţiei pe ultimele nouă luni.

Potrivit spuselor lui Hoduţ, ITM Bihor a făcut 3.334 de controale pe linia relaţiilor de muncă şi a dat 2.757 de amenzi (însumând 5,8 milioane lei), din care 358 pentru muncă "la negru" (fiind depistate 1.166 de persoane angajate fără forme legale, cele mai multe în industria uşoară, confecţii şi alimentaţie publică).

Pe linia serviciului sănătate şi securitate în muncă, ITM Bihor a făcut 1.256 de controale la 1.053 de agenţi economici, împărţind 1.728 de amenzi, în cuantum de 1,44 milioane lei.

Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2011 s-au înregistrat 53 de accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă, din care cinci accidente mortale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
la fel
la fel am patit si eu sa vezi cum te minte si cum iti explica ce bine iti face cum te iarta de o amenda mai mare si o da pe cea mai mica exact ca un militian de pe drum ce te opreste la fel a facut si cum mine,si cu inca o cunostiinta.la ala i a dat 50milioane la un ABC intr un sat,ca spunea ca nu strange 50 milioane intr o luna incasari,nu profit sa vedeti cum explica ca ea numai aplica legea. nimeni nu i face nimik,eventual cel de sus
Postat 20 Iunie 2012, 20:01 de sorin
aveti grija
aveti grija la doamna HRISCU te pune sa dai declaratie si te ameninta ca daca nu scrii ce vrea ea,iti da amenda mare,si daca scrii ce vrea ea atunci iti minim,adica3000 de lei.Apoi iti spune ca iti esaloneaza amenda pe ani......o mare minciuna e parsiva rau,aveti grija la ea IMI PARE RAU CA NU AM INREGISTRAT O,DAR LUNA VIITOARRE VINE IAR cu amenintari,si asta voi face,sa vada lumea cum se efectueaza controalele de catre ITM bihor
Postat 27 Mai 2012, 12:02 de mihai
pro postare "robu"
"robu" daca stii mai multe da cartile pe fata. tema lansata de tine incita...
Postat 02 Noiembrie 2011, 23:08 de simplul cetatean
foarte bine
nu inteleg de ce invata sa spele TVA aul cad bagi statul in datorii privind abuzurile din sistem, de ce ne straduim sa facem evaziune cand putem trage banii de STAT prin daune, chiar credeti ca nu se va ajunge si acolo:)) faceti abuzuri cat de multe fapata se va prescrie NEVER roata se iinvarte banul circula dar legal.
Postat 02 Noiembrie 2011, 19:33 de @andra
matei
se comanda oprirea contraolelor pe banda rulanta...sa va spuna mos de cite ori au fost controlate firmele fratelui,tatalui si sotului.De ce nu este verificata aceasta familie cu ce se ocupa.Acum ea centraza ea da cu capul.S-a instalat teroarea pe toate planurile.Negri ii facem albi acolo unde se doreste iar la sf anului vom primi calificativul satisfacator.Suntem in astepatarea mutarii de la Timis la noi a DNA-alui
Postat 02 Noiembrie 2011, 19:20 de robu
foarte bine
in instanta si cu daune CIVILE dai statul in judecata sume fabuloase milioane de EURO si la CEDOOOO fara rusine umlim inculti din sistem, nu suntem mafia sa i cumoaram:)) facem DREPTUL si ne reprezentam fara avocat in instanta :))) ce MUIAN o sa ia curand functionarul public de la cetateanul care ii plateste sLEAFA :))) vai de voi muritori de rand si cu capul in nori.Evoluam si asta e bine, foarte curand vom invata sa ucidem legal nu sa ne eutanasiem ca fraieri.Fara rau nu ajungi la bine:))
Postat 02 Noiembrie 2011, 19:16 de @andra
Bolovane, ti-a mers mintea dupa par ?!
Pune botnita la cainii comunitari, pardon, locali si la celelalte slugi din primarie si apoi vorbeste de altii ! Ai lasat toate gunoaiele PeNaLe sa-si castige salariile pe spinarea bietilor oradeni, amendandu-i pt. orice si tu vorbesti ?! Cum dreaqu a facut primaria in 2010 un mil (!!!) de euro din amenzi ?! Si cine-s cei care au ''sponsorizat'' primaria cu alt mil de euro ?! Stim ca te adresezi bazinului tau electoral (idiotii, lumpen proletariatul...intr-un cuvant prostimea) dar populatia orasului nu-i alcatuita numai din tembeli...sunt si oradeni care nu si-au pierdut memoria !
Postat 02 Noiembrie 2011, 16:50 de ionel
matei
DACA ERA MATEI,ZIS JIDVEI, BLOVAN NU AVEA CURAJUL SA SE LEGE DE ITM. .PS PT HODUT VEZI CA SI LA HIDROELECTRICA SE POT FACE CONCEDIERI CU DEDICATIE. DALLILA
Postat 02 Noiembrie 2011, 14:38 de dallila
trebuie sa va dam amenda pentru ca avem un sef nou
Cum vi se pare formula pe care mi-a adresat-o un comisar de la ITM in timpul controlului : stiu ca sunteti inregula dar de Sus ni s-a spus ca trebuie sa va dam amenda pentru ca seful nostru este mai nou in functie , si pe firma asta nici nu ati mai avut pana acum nici o amenda , iar acum trebuie sa va dam .
Postat 02 Noiembrie 2011, 12:37 de andra
ciudat
stiti ceva decat sa va plangeti ca babele faceti dovada ca nu alcoolul si orgile va conduc viata mergeti si cumaparati din librarii cartile de DREPT ca sa va intelegeti si greselile voastre ca nu s au invatat spaga si MITA, nu creste buruina singura daca nu e lasata in VOIE:)) cine se respecta respecta si legea, cine e hot e problema lui pana invata sa se respecte:)) ORICE acuzatie are la baza o FAPTA: ABUZUL nu obraznicia, cum zice politia faceti dovada lasati sa comita abuzul nu i CORECTATI, si sa nu va fie TEAMA , legea VORBESTE nu analfabetismul.
Postat 02 Noiembrie 2011, 12:08 de ANKA
Paiul din ochiul lui hodut si barna din ochiul chelului !
Ca ITM este plin de spagari si de gunoaie, se stie ! Cand prefectul bolovan a umplut birourile ITM-ului cu lipitorii de afise ai partidului PeNaL, nu a fost nicio problema ! Insa bolovanul asta țestos e ultimul care sa critice institutiile din subordinea prefecturii ! ! Sa-si faca ordine in ograda lui si daca va reusi (ma indoiesc ! e o increngatura de pile, relatii, furaciuni in primarie si in ,,subordonate''....dai intr-unul tipa toti !) sa se uite in ograda vecinului ! Mai nou i-a scos pe analfabetii aia de la asa-zisa ,,politie locala'' la ,,controlul (??!!) si indrumarea'' circulatiei, adica la ,,colectat'' spaga ! Apoi tot felul de directii si compartimente din primarie, pline de ,,inspectori'' cu munca de teren, toti avand in dotare celebrele chitantiere !
Postat 02 Noiembrie 2011, 11:19 de .
Haida de !
Cit de pregatit este primarul Oradiei ca sa gestioneze toate problemele, daca nu stie ca cea mai mare sursa pentru bugetul local este impozitul pe salariile angajatilor din aria administrativa proprie ???
Postat 02 Noiembrie 2011, 11:12 de Lola
VINE ACUS DNA!!!
Dupa Tm vine si randul ITM Bh!!! Cvartetul spagii (HODUT+RACZ+MOS+CIRMACIU) va sta LA RACOARE CEVA VREME!!! Sunt cazuri clare de spaga.Se uita! firmele CUI TREBUIE fara controale.La altii la greu control, se cheama a doua zi la ITM, intre timp SUNT CAUTATI DE CINE TREBUIE, SE IA SUMA!!! si a doua zi iese bine totul! Daca nu AMENDA MAXIMA!!! Are dreptate Bolo!!! Inspectorii SUNT OBLIGATI sa scrie ce li se spune!!! Stie si prefectul si tace! SCRIETI OAMENI BUNI, NU MAI TACETI!!! NUMAI ASA SCAPAM DE SPAGARII ASTIA!!! SCRIETI SI LA DNA!!! Oricum DNA deja are material destul!!! LA PUSCARIE CU EI!!!
Postat 02 Noiembrie 2011, 09:47 de Morar
activitate ITM
Ma bucur daca se ia cineva de ITM. Eu am 'trait' controale cu dedicatie, si controale de adunat bani (exact in stilul garzii financiare). Nu am vazut insa contrale 'pe bune'.
Postat 02 Noiembrie 2011, 08:20 de vlad
bolo are dreptate
Bolo are dreptate si tupeu sa acuze ITM , pe cine ati mai auzit sa faca asa ceva?doar te pui cu aia?sa vezi de ce frecus ai parte! asta e ITM:frecare pt cei ce nu cotizeaza, dar a trebuit sa afirme asta chiar primarul orasului (oricum de cei ce creaza locuri de munca nu intereseaza pe nimeni) ca sa afle si massmedia? vai de mine, dar se poate asa ceva? De ce nu se fac controale la toate firmele o stie toata lumea = Preferinte! nu sunt impotriva muncii in regie proprie, si cei mai multi bani ce nu-i incaseaza statul de la firme, sunt de la firmele MARI ce lucreaza cu statul, dar cine o sa verifice clientela Politica? si pe investitorul privat, ce nu admite sa dea ciubuc sau sa fie gagica cuiva, il stie frige toate inspectiile, pina se corecteaza, sau renunta la investitie! propun care ITM sa dezpagubeasca toate firmele pt timpul pierdut in controale la firme (productie oprita etc.) si atunci veti vedea ca vor face controale numai prietenilor - dar cine vrea sa fie schimbat acest sistem ce e excelent pt atitia inspectori etc.? pestele se impute de la cap si merge pina la coada (ITM)
Postat 01 Noiembrie 2011, 22:40 de feri
foarte bine directore.
Cite case s-au construit cu firme autorizate cu forta de munca angajata? fiind ca asta cu regie propie suna a lasama sa muncesc la negru, cite firme de constructii merg la preturi de damping la licitatie fiind ca ei nu platesc un jvant la CAS si pentru angajati, cum pot lucra cei care vor sa fie corecti in fata unei concurente neloiale? Faceti-va treaba in tot judetul intrebati in comune care sint investitiile pe care le are primaria si verificatile. Cind o sa intoduceti un control la firmele de constructii pentru a controla cit CAS a incasat in deviz pentru forta de munca si cit a virat la bugetul de stat.
Postat 01 Noiembrie 2011, 22:01 de GIGI DE LA TURNATORI
vorbesti prostii
stai tu linistit ca e in instanta cazul unde iar ne vom face reclama in fata celor careinvestesc in oradea prin justitia romana... iar faza cu cine greseste sa plateasca este ok daca ai sti despre ce vorbesti... si ai fi avut cateva controale si sa priemsti amenzi pentru ca nu ai basca ... si in alte cazuri de munca la negru / accidente sa nu priemsti pentru ca ai relatii si ai dat spaga ... nu ai fi atat pe langa subiect daca ai avea putina experienta
Postat 01 Noiembrie 2011, 20:12 de @someone
lege
ii simplu cui nu ii convine sa mearga in instante si punct si cine greseste plateste. cazuri concrete sa ofere nu povesti, cum zice cetean, ii simplu sa zici x ii de vina, adu documente si demonstreaza nu pe vorbe, negru pe alb daca coala ii alba cu parere de rau ai pierdut, cu afirmatii gratuite nu se poate face nimic
Postat 01 Noiembrie 2011, 19:52 de someone
se fac abuzuri , multe
se fac abuzuri deoarece nu cunosc legislatia :)) merg pe pile, dar asta e bine vom cere daune si vom ajunge la CEDO-dosare penale :))) in tot raul este si un bine, perseveram sa ne aparam drepturile:))
Postat 01 Noiembrie 2011, 18:48 de dorina
d-ul hodut minte
stiu caz in care ITM a venit a gasit o firma a unui investitor strain care are in strainatate peste 1000 de angajati si care are activitate de export cu 40 de angajati si in oradea le-a luat declaratii toti erau angajati cu forme legale primeau bonusuri legale in fiecare luna fara exceptie si la 40 de oameni dupa verificari amanuntite au gasit ca pe fise d eprotectia muncii ar aparea ca data data semnarii contractului si deci ar fi fost instruiti in ziua in care contractul nu era intrat in vigoare in urma cu 8 luni si pac 6000 RON amenda as vrea eu sa ii explice el apoi investitorului strain de ce a primit amenda ca doar el are toti angajati legal si nu plateste un RON la negru si sa ramana in Romania... asta nu este oare rea vointa si pedeapsa ca nu e din partid investitorul strain d-le hodut ? despre revisal ce sa vorbim sau atitudinea angajatilor ITM fata de cei care intreba ceva la ITM cand se vor schimba lucrurile ??? faceti asta in institutia pe care o conduceti si veti ajunge primar ca bolojan ... credeti-ma ....
Postat 01 Noiembrie 2011, 18:35 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON