URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2021, 13:40

Șefa DSP Bihor despre al patrulea val al pandemiei: „Este un val al nevaccinaților. Numărul de infectări crește exploziv într-o perioadă de timp foarte scurtă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei sferturi dintre bihorenii infectaţi cu coronavirusul în ultima lună sunt persoane nevaccinate, a atenţionat şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, într-un raport prezentat miercuri în cadrul Colegiului Prefectural, privind situaţia pandemică în judeţ. Acesta indică, de altfel, şi o corelare între gradul de morbiditate şi cel de vaccinare înregistrat în localităţi, concluzia fiind limpede: cu cât sunt mai mulţi oameni nevaccinaţi, cu atât infectările sunt mai multe şi, evident, şi riscul deceselor.

Potrivit analizei prezentate de şefa DSP Bihor pe baza situaţiei pandemice existente până la finele săptămânii trecute (24 septembrie), când în judeţ se ajunsese la 30.964 infectări şi 1.108 cazuri active, rata deceselor cauzate pe fondul infectării cu SARS-CoV-2 ajunsese la 5,2%, extrem de mare, chiar dacă la nivel naţional mai mult de un sfert din totalul deceselor (mai precis 28%) erau înregistrate în numai cinci judeţe – Suceava, Bistriţa Năsăud, Bucureşti, Maramureş şi Botoşani.

Cine riscă mai mult

Analiza pandemică arată că cele mai multe infectări s-au produs în Bihor, cum era previzibil, în mediul urban (62,6% din total), precum şi faptul că bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile infectării (54,9% din totalul persoanelor infectate sunt de sex masculin), ambele situaţii explicându-se prin mobilitatea mai mare în oraşe şi în rândul bărbaţilor.

În ce priveşte grupele de vârstă cele mai afectate în Bihor de infecţia cu Covid, ceva mai mult de jumătate din cazuri au fost identificate la persoane sub 50 de ani (din acelaşi motiv, pentru că sunt mai active), 18,1% la persoanele între 50-59 ani, 14,8% la cele între 60-69 ani, 10,1% la septuagenari şi doar 4,4% la octogenari.

În schimb, cele mai mari riscuri de deces le au persoanele în vârstă, din cauza afecţiunilor preexistente infectării: 34% din totalul deceselor (1.602 până la finele săptămânii trecute) s-au înregistrat la persoanele între 70-79 ani, 24,3% la persoanele peste 80 de ani, 24,8% la cele între 60-69 ani, 10,3% la persoanele între 50-59 ani, iar 6,6% din decese la persoanele sub 50 de ani.

Multe infectări, puţine vaccinări

Conform raportului prezentat de şefa DSP Bihor, în ultimele patru săptămâni, de când judeţul e afectat semnificativ de cel de-al patrulea val al pandemiei, cea mai mare rată de infectare, raportat la totalul populaţiei, a fost înregistrată în localităţi precum Brusturi (5,26 cazuri la mia de locuitori), Căbeşti (4,45), Chişlaz (4,12), Roşia (3,8), Sântandrei (2,67), Gepiu (2,43), Oradea (2,36), Ceica (2,34) etc.

Dincolo de faptul că în unele localităţi mobilitatea populaţiei este mai mare (cum e de pildă cazul Oradiei), există o legătură între răspândirea virusului şi rata de vaccinare scăzută. Potrivit evidenţelor DSP Bihor, cea mai mică rată de vaccinare, sub 5%, continuă să fie în Roşia, între 5-10 procente este în Vârciorog, Şimian, Bursturi, Spinuş, Ineu, Borod, Ţeţchea, Aştileu, Bratca, Bulz, Holod, Drăgeşti, Ceica, Dobreşti, Răbăgani, Remetea, Finiş, Tărcaia, Avram Iancu, Batăr şi Şoimi.

O acoperire vaccinală între 10 şi 20 la sută există în Diosig, Săcueni, Sălard, Chişlaz, Abram, Balc, Curtuişeni, Sălacea, Săcueni, Popeşti, Suplacu de Barcău, Şinteu, Aleşd, Tileagd, Oşorhei, Husasău de Tinca, Cefa, Gepiu, Sânnicolau Român, Girişu de Criş, Toboliu, Cociuba Mare, Curăţele, Budureasa, Auşeu, Bunteşti, Pietroasa, Câmpani, Criştioru de Jos, Vaşcău şi Cărpinet, iar între 20 şi 30 la sută în Biharia, Valea lui Mihai, Nojorid, Hidişelu de Jos, Mădăras, Salonta, Rieni, Lunca, Ştei şi Nucet.

Singura unitate administrativ-teritorială din Bihor unde populaţia s-a vaccinat în procentaj cuprins între 30 şi 50 la sută este, potrivit DSP Bihor, municipiul Oradea.

"Cea mai sigură cale de a ieşi din pandemie este vaccinarea, de aceea îndemn toţi bihorenii care nu au contraindicaţii medicale reale şi serioase să se vaccineze", a spus dr. Daniela Rahotă.

"O lună în fierbere"

Pe de altă parte, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a atenţionat în cadrul aceleiaşi reuniuni a Colegiului Prefectural că ne aflăm într-o evoluţie accelerată a pandemiei, însă organizarea sistemului sanitar local permite ca în perioada următoare spitalele să rămână deschise pacienţilor non-Covid, atât datorită capacităţii relativ mari de primire a bolnavilor infectaţi, cât şi a celei de Terapie Intensivă Covid. "Avem în Oradea 57 de paturi ATI Covid, un număr mai mare comparativ cu majoritatea judeţelor din ţară. În ţară avem în total 1.300 paturi Covid, ar fi fost 2.400 dacă toate judeţele ar fi avut acelaşi tempo ca Bihorul pentru creşterea capacităţii. Am preluat pacienţi la ATI din peste 20 de judeţe de la începutul pandemiei şi nu am trimis nici măcar un singur pacient în alte judeţe", a subliniat prefectul Ţiplea.

"Octombrie va fi o lună în fierbere, nu ştim cu precizie cum va fi, dar prognozele nu sunt bune. Se prognozează o creştere bruscă a numărului de cazuri Covid", a mai spus prefectul, pledând şi el pentru vaccinarea populaţiei şi făcând apel la şefii de instituţii să facă acelaşi lucru faţă de angajaţii acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Politica
Sefa dsp este persoana politica asa ca tot ce declara este comform politicului ,adica declaratii egal cu zero!!!
Postat 02 Octombrie 2021, 19:37 de User anonimizat
Ziua judecatii se apropie. Minciuna nu va mai tine mult.
Ticaloasa asta va sfarsi ca si Mussolini in piata publica a orasului. Adevarul va iesi la iveala si va incepe vanatoarea acestor criminali ordinari. Inclusiv cei care au promovat aceasta otrava fara sa le ceara nimeni, pe retele si alte cai. Nu veti apuca voi multe zile gunoaielor.
Postat 30 Septembrie 2021, 05:38 de Tool
Rahotă la pușcărie.
În timp ce vaccinații sunt tot mai mulți iar nevaccinații tot mai puțini, numărul de infectări crește și tot crește. De unde și logica unui inginer, care bate la fundul gol pe cea a unui medic cu activitate administrativă, care ne arată că orice vaccinat netestat și lăsat să circule liber înprăștie boala fără să-și dea seama. Asta cu atât mai mult cu cât un nevaccinat, la primele semne de boală se aruncă la dulăpiorul cu medicamente de acasă și se tratează autoizolându-se imediat. Vaccinații ar trebui să poarte ecusoane la vedere, pentru ca nevaccinații să se poată feri de ei.
Postat 29 Septembrie 2021, 23:01 de KP
Ipocrizie
Chiar nu va doare nimic ca vehiculati atata minciuna si aberatii depasiti orice imaginatie cu acesta psihoza indusa prin mass media ,sau a-ti tras ceva pe nas de scoateti atatea baliverne? Adica valul nevaccinatilor care este cauzata de baccinati prin mutatii le provocate de vaccin ,ce nu se intelege? Vaccin= manipulare genetica prea putina treaba cu sanatatea eventual partial cu libertatea de miscare si beneficiile directe le au producatorii cele financiare ,,cam atat restul este politica nazista!
Postat 29 Septembrie 2021, 19:06 de User anonimizat
Top 3
Dar de ce Timișoara, Bucurestiul, Clubul cele mai vaccinate orașe din top au explozie de cazuri? Funcționează dar vaccinul? Zero. In orașele astea trebuia să fie toată lumea pe pătură la picnic, dar in schimb scenariu roșu. Oricum numerele sunt umflate, panichează oamenii cu televizorul si fac oamenii atac de panică! Psihologic ii consumă. Dacă ești răcit, gata ti-e frică ca ai Covid. In Romania mor zilnic peste 800 de oameni din tot felul de cauze. Nu ies cifrele din statisticile obișnuite. Dar ăștia panichează. Nu-ti da o știre de genul: azi s-au vindecat 10000. După ce, astea nu vând, astea nu prostesc. Nu va lăsați păcălit de vaccin si efectele lui, raportările medicale ale efectelor sun drastice in fiecare zi atât pe Europa cat si pe America. Accesați paginile oficiale ale instituțiilor europene sa vedeți!
Postat 29 Septembrie 2021, 18:04 de georgemarian
"Specialistii nostri,dr.Rahota Daniela(sef DSP Bihor) si prefectul Dumitru Tiplea,au primit de la guvernantii nostrii si abilitatea,menirea de a ne prorocii viitorul,precum baba Vanga.l
"Octombrie va fi o lună în fierbere, nu ştim cu precizie cum va fi, dar prognozele nu sunt bune. Se prognozează o creştere bruscă a numărului de cazuri Covid".... "o creste BRUSCA a numarului de cazuri Covid"....pentru ca vara nu-i ca iarna...sau nu mai are nicio importanta...Oare ce au mamncat guvernantii nostri, impreuna cu "specialistii"din sanatate de s-au sucit la 180°? Au primit ordine clare, vedem cu toții că mint cu nerușinare.Virus în vacanță, botniță care protejează, stat in casă că salvează vieții, vaxinul minune și alte mizerii.Paraul Paris este din nou infestat cu dejectiile Spitalului Clinic Judetean de Urgenta,cu agentii patogeni si VIRUSII(o fi si Covid ??? Nuuuu...) de la toti pacientii tratati... care se revarsa linistiti in apele Crisului Repede. Pa cine intereseaza ? Mă întreb, oare cat mai suportă mulțimea toată vrăjeala asta! Trezirea oradeni !
Postat 29 Septembrie 2021, 17:03 de platona
Și?
Sa moara pe rupte. Numai sa nu ne închidă în case. Restul nu mă interesează.
Postat 29 Septembrie 2021, 16:41 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON