URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2022, 14:25

Șefa ANM, în Colegiul Prefectural Bihor: seceta se extinde. ABA Crișuri: în 2 luni s-au „evaporat” 30 milioane de metri cubi de apă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situația meteo critică a făcut ca reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor să fie rezervată integral acestei probleme, iar rapoartele prezentate au fost de-a dreptul îngrijorătoare. Într-o intervenție video, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie a avertizat că seceta pedologică va caracteriza și următorul an agricol, iar reprezentantul ABA Crișuri spune că în județ „există acumulări care efectiv nu au apă în ele”.

Pagubele în agricultură sunt de peste 1 miliard de lei, a arătat și prefectul Dumitru Țiplea, precizând că Bihorul raportează de decenii întregi necesitatea desecărilor când, de fapt, are nevoie de irigații.

„Extremă și de lungă durată”

„Anul 2022 este pe primul loc, ca anul cel mai secetos de când se fac măsurători”, a spus directorul general al ANM, Elena Mateescu, în intervenția sa video, insistând că seceta pedologică (din sol) s-a instalat încă din toamna anului trecut, fiind „extremă și de lungă durată, în accentuare și extindere de la o lună la alta”.

Potrivit reprezentantei ANM, „prognozele nu ne arată un semnal de estompare a deficitului de apă”, astfel că fenomenul de secetă pedologică va afecta și noul an agricol, care începe de la 1 septembrie.

Maximum 50% din precipitațiile obișnuite

Dorel Dume, fost director al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, acum șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Oradea, a arătat că în perioada mai - iulie 2022 valorile debitelor medii lunare au fost mult sub mediile lunare multianuale, fiind la 10%-50% din valorile acestora, cantitatea de precipitații a fost distribuită neuniform, iar cantitățile medii de precipitații la cel mult jumătate din media lunară multianuală.

De pildă, la Stația Hidrometrică Oradea, în luna mai a acestui an s-au înregistrat 25 litri de precipitații (față de 80 litri media lunară multianuală), în iunie 20 de litri (față de 100 litri media lunară multianuală), iar în iulie tot 20 de litri (față de 80 litri media lunară multianuală).

„Din totalul de 53 de stații hidrologice aferente bazinelor hidrografice Ier, Barcău, Crișul Repede și Crișul Negru, la 14 stații s-a înregistrat debitul minim istoric, la 18 stații s-a înregistrat fenomenul de secare, iar la o stație fenomenul de băltire”, arată raportul șefului SGA Oradea.

Dume (foto jos) a mai spus că acumulările de apă din bazinul Crișuri aveau în primăvară o rezervă de apă de 170 milioane metri cubi, aceasta scăzând în iunie la 150 milioane, iar în iulie la 140 milioane, așadar cu 30 milioane metri cubi în doar două luni, această cantitate reprezentând circa jumătate din capacitatea acumulării de la Tileagd.

Dorel Dume, ABA Crișuri

Restricții în folosirea apei

Dume a prezentat și informații despre așa-numita aplicare a planului de restricții în folosirea apei în perioadele deficitare. Conform acestora, ABA Crișuri a cerut tuturor comunelor și orașelor din județ, precum și operatorilor serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, să comunice situațiile critice în asigurarea necesarului de apă pentru populație.

Din rapoartele primite în perioada 30 iunie - 12 august a reieșit că sunt afectate localități din orașul Săcueni și comunele Tarcea și Cherechiu (unde operator este SC Apă Canal Nord Vest), Drăgești (Compania de Apă Oradea), Săcădat (primăria comunală), Vadu Crișului (Apă Canal Vadu Crișului) și Remetea (Remapa SRL).

Pe de altă parte, reprezentantul ABA Crișuri a arătat că în diferite perioade din luna iulie, pe râul Barcău au fost aplicate restricții în asigurarea apei pentru o stație de potabilizare a OMV Petrom de la Suplacu de Barcău, la un cultivator de cereale și un pomicultor din Chișlaz, la un piscicultor din Popești și la un alt cultivator de cereale din Tăuteu.

Pagube de 1 miliard în agricultura județului

Reprezentanta unei alte instituții, Lenuța Ardelean, de la Direcția Agricolă Bihor, a prezentat la rându-i efectele secetei pedologice asupra agriculturii din județ, arătând că fermierii au raportat până acum afectarea producției de pe o suprafață de 49.029 hectare, cultivate cu grâu, orz, orzoaică, ovăz, porumb, floarea soarelui, cartofi, mere, pere, piersici, caise, cireșe, prune, struguri și rapiță.

De fapt, a intervenit prefectul Dumitru Țiplea (foto jos), suprafața afectată a depășit deja 50.000 hectare, iar valoarea pagubelor înregistrate până acum este de aproape 1 miliard de lei.

prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea

Nu desecări, ci irigații!

„Zeci de ani, Bihorul a raportat necesități de desecare pentru o suprafață de 265.000 hectare deși, de fapt, necesitățile sunt pentru irigare. Sucursala ANIF (n.r. - Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare) are 2.985 kilometri de canale care sunt alimentate doar iarna, iar primăvara se golesc. Nu înțeleg care e logica, pentru că vara este nevoie de apă pentru irigații”, a spus prefectul.

Țiplea a informat Colegiul Prefectural că, având în vedere această situație, a cerut informații mai multor instituții, de la sucursala ANIF și ABA Crișuri până la APM și Direcția Agricolă, în baza cărora a redactat un material prin care solicită Ministerului Agriculturii să includă în programul național de irigații nu doar Câmpia Bărăganului, ci și Câmpia de Vest, adică și județul Bihor.

Propunerile autorităților din Bihor pentru creșterea suprafețelor irigate din județ: 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Intubam,intubam,intubam !....ABA Crisuri Bihor( din invataturuile lui V.I.LENIN)
Dezideratul ABA Crisuri,versus Pasztor Sandor Ur: prin intubarea cursurilor de apa din Bihor,vom rezolva/stopa problema secetei,al secarii paraurilor si raurilor ....intubarea paraului Paris se dovedeste a fi un bun exemplu : in perioada ploilor abundente,apa menajera de pe tonsonul 2 al paraului Paris intubat,tasneste prin capacele tuturor caminelor pozitionate dealungul albiei paraului ,deacum intubate,datorita inteleptei gandiri si masuri implementate de primarul Dorel Ilie Bolojan,aceaste revarsari compensand seceta care ii afecteaza si pe oradeni.....ba mai mult, aducand un plus de valoare, de acest ingrasamant natural, incarcat cu agenti patogeni,atat de necesari solului, atat de saracit si uscat de aceasta seceta. Multumim din inima conducatorului nostru iubit,Dorel Ilie Bolojan,pentru aceste investitii,atat de necesare si vitale Oradiei si cetatenilor oradeni
Postat 18 August 2022, 02:33 de platona
una ori alta
ori dezvoltare cu betoane: construim baraje, hidrocentrale mari, de captare (inclusiv temporara) si preventie inundatii, canale de irigatii, si stocam apa dulce (cu regulamente si grija fata de mediu, cu scari de pesti si plante native si tot tacamul, binenteles)... ori ecologism la extrema, te lasi in voia sortii, si te rogi la zeul ploii cand seaca vaile si scade panza freatica.
Postat 17 August 2022, 16:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON