URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2021, 10:23

Se visa James Bond: Judecătorul Ovidiu Galea, găsit colaborator al Securităţii, într-un proces pe care l-a ţinut "la secret"

Se visa James Bond: Judecătorul Ovidiu Galea, găsit colaborator al Securităţii, într-un proces pe care l-a ţinut 'la secret' foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, vineri, că judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor a colaborat cu fosta poliție politică comunistă şi, în calitate de ofiţer de Securitate, a încălcat drepturile fundamentale ale omului înainte de 1989, în procesul declanşat pe numele lui de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Potrivit Europa Liberă, soluţia a fost pronunţată după o săptămână de deliberări şi după ce, la ultimul termen de judecată, magistratul orădean s-a prezentat împreună cu un avocat la proces, cerând respingerea acţiunii formulate împotriva lui de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Şi-a apărat ţara

Concret, apărătorul lui Galea a invocat că CNSAS nu a făcut dovada că magistratul ar fi desfăşurat activităţi care au suprimat drepturile omului şi nici că "a sprijinit puterea comunistă".

"Clientul meu a lucrat pentru Securitate doar două luni şi jumătate, până la revoluţia din 1989, fiind ofiţer debutant. A întocmit documente tip şcoală, acte care nu au fost înregistrate la unitatea militară unde era încadrat. Aceste acte nu au fost supuse pentru aprobare superiorilor", a declarat în faţa instanţei avocatul lui Galea, potrivit site-ului citat.

Totodată, avocatul ar fi invocat că Romul Dragoman, şeful pe linie de Securitate a lui Ovidiu Galea şi şeful Serviciului contraspionaj al Securităţii Timişoara, a fost verificat de CNSAS "şi nu s-a constatat că ar fi colaborat cu fosta poliţie politică a lui Ceauşescu, deci nici subordonaţii acestuia nu au colaborat". "La urma urmei, măsurile întreprinse de clientul meu au avut ca scop apărarea ţării şi a economiei naţionale", a spus avocatul.

Se visa James Bond

Judecătorul orădean a încercat şi el să sensibilizeze instanţa. "Eram un tânăr care mă visam James Bond. Nu era o ruşine să fii ofiţer de contraspionaj. Vă daţi seama, nu puteam să ajung James Bond în două luni. Din câte ştiu, se face şi acum o perioadă de iniţiere pentru tinerii ofiţeri. Superiorii mă chemau să fac diverse lucruri. N-am văzut o sondă optică în viaţa mea. Mi s-a dictat ce am scris în dosar", a susţinut Galea.

Instanţa a decis, însă, să dea curs cererii CNSAS, stabilind practic că magistratul orădean, în calitate de ofiţer de securitate, a încălcat drepturile fundamentale ale omului înainte de 1989.

Procesul lui Ovidiu Galea nu a fost public, spre deosebire de alte cauze similare, cel mai probabil la solicitarea magistratului.

Contactat acum de reporterul BIHOREANULUI, judecătorul a pretins senin că nu cunoaşte numărul dosarului, "pentru că îl ştie avocatul", şi nu ştie când a avut termen de judecată, dar că va ataca hotărârea pronunţată. "Şi eu am aflat hotărârea din presă. Aşa cum scrie acolo, am angajat avocat şi el cunoaşte detaliile", a susținut judecătorul. 

E descoperit, nu acoperit

Pe de altă parte, însă, Galea a ţinut să precizeze că, odată cu hotărârea pronunţată, a devenit "primul magistrat român în activitate care nu poate fi suspectat că ar fi un "acoperit" în Justiţie"” şi consideră verdictul "fără urmă de îndoială, încă o încercare de compromitere a unui magistrat onest si incomod".

"E un caz unic. În urmă cu 32 ani am fost ofiţer stagiar pentru două luni, am făcut doar ciorne şi transcrieri după dictarea ofiţerilor instructori. O transcriere după o activitate desfăşurată de altcineva nu poate afecta drepturile nimănui", susţine judecătorul, pretinzând că a informat despre stagiatura făcută încă de când a devenit magistrat.

"Lipseşte orice probă care să confirme implicarea mea în activităţi operative. Vă invit să aşteptăm motivarea, să aflăm ce anume i-a creat judecătorului impresia că în cele două luni de stagiatură aş fi fost un torţionar", a mai arătat Galea, cerând să se menţioneze că "nu am văzut niciodată cum arată o sondă optică".

Şi totuşi, cu sondă

Precizarea vine în contextul în care, după cum a dezvăluit şi BIHOREANUL, în cererea CNSAS înaintată Curţii de Apel Bucureşti se arată că judecătorul, încadrat ca ofiţer operativ pe data de 23 august 1989, a primit pe 22 octombrie 1989 sarcina de a spiona un cuplu de turişti străini cazaţi într-un hotel din oraş. Urmărirea s-a făcut o noapte întreagă, "prin sondă optică", dintr-o cameră alăturată, obiectivul fiind bărbatul, Knight Oliver John Alexander, ofiţer de aviaţie din Marea Britanie.

Raportul lui Galea a fost unul amănunţit, din care nu a lipsit că cei doi şi-au preparat singuri cina, au citit ziare, chiar ora la care s-au întins în pat, că au făcut-o separat, că dimineaţa s-au dus separat la baie, iar "obiectivul" a căutat un post anume, "circa 5 minute", părăsind în final hotelul "pe Bulevardul 23 August în direcţia Comitetului judeţean de Partid".

După plecarea "obiectivului", Galea arată că "s-a procedat la pătrunderea în camera 308, împreună cu It. maj Zaharia E. şi mm Postiniuc Mihai", dar nu au găsit decât "ziarele datate 18.10.1989, alte aspecte de interes operativ nu au rezultat".

Turnător de mic

Tot CNSAS a arătat în faţa instanţei că judecătorul Galea a avut calitatea de colaborator al Securităţii din liceu, fiind racolat încă din perioada în care era elev în clasa a XI-a la Liceul industrial de Construcţii 1 Dej.

A semnat un angajament de colaborare cu fosta Securitate pe 2 martie 1981, primind numele conspirativ "Sorin", și "a furnizat în mod constant informaţii din mediul elevilor, dovedind interes în munca de culegere a informaţiilor", ofiţerul care îl coordona notând că actualul magistrat "şi-a adus aportul la clarificare aunor probleme de interes operativ din liceu şi activitatea unor persoane aflate în atenţie, pe lângă care a fost dirijat".

De toate

Ovidiu Galea a fost ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215), după 1990, poliţist de frontieră, procuror şi, într-un final, judecător.

El a ajuns cunoscut și ca fost client în două dosare ratate ale DNA Oradea. Într-unul, clasat în final, magistratului i se imputa că, împreună cu alte trei judecătoare, ar fi tras sforile ca să scape de pedeapsă un afacerist condamnat şi încarcerat pentru tentativă de viol, în timp ce în cel de-al doilea, în care a scăpat cu un avertisment, că nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor.

Despre cariera de dinainte de 1989, magistratul a dezvăluit doar că a fost ofiţer de contrainformaţii, pentru câteva luni, şi a negat permanent că ar fi avut alte colaborări cu fosta Securitate. "Am fost doar ofiţer stagiar şi mă ocupam de traduceri. La Revoluţie chiar am cerut să atârnăm steagul alb pe sediu, ca să vadă timişorenii că nu suntem împotriva lor", declara el BIHOREANULUI, pe vremuri, iar când, în 2017, tot ziarul a descoperit documente care atestau că a fost dotat cu pistol mitralieră în timpul Revoluţiei, a sugerat că ar fi victima unei confuzii, deoarece n-a fost singurul securist din Timiş cu numele Ovidiu Galea.

"Ceea ce este adevărat este că întotdeauna m-am poziţionat de partea Legii şi a celor ce o respectă. Am clarificat categoric lipsa vreunei intenţii de a fi complice uneia sau alteia din părţile cărora sunt chemat să le fac dreptate", a ţinut să precizeze magistratul şi atunci, şi acum, pozând într-un soi de erou al dreptăţii. Doar că nu la fel spun acum proprii săi colegi, care i-au scos scheletele din dulap...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Chiar asa...
Sterg comentarii cu totul. Au la dispozitie si alte metode de moderare, pe vremuri aparea cu rosu "CENZURAT". Deh, democratia,libertatea de opinie,libertatea cuvintului nu mai sunt la moda.Acuma e trendy #REZIST, nu trebuie sa gindesti, gindesc altii pentru tine...
Postat 17 Octombrie 2021, 10:45 de excalibur
Securistii de ieri...
...patrioti adevarati. Dar tortionari.Fara caracter.Probabil patriotismul era sarcina de serviciu, fisa postului. Galea,ca om,in civil, pare destul de frecventabil,totusi...
Postat 16 Octombrie 2021, 13:39 de excalibur
Şi?!
Citez dintr-un articol din 2012 despre Maria Galeş, judecatoare la curtea de apel Oradea: ,,Deşi turnătoriile i-au fost grave, soluţia n-o va afecta prea mult în carieră. Căci, deşi legea lustraţiei a fost gândită tocmai pentru a elimina din funcţii colaboratorii fostei poliţii politice, în cazul magistraţilor ea este inoperantă. Practic, singura sancţiune aplicabilă turnătorilor ajunşi judecători sau procurori e că nu mai pot fi numiţi în funcţii de conducere. În lipsa unei legislaţii clare, Consiliul Superior al Magistraturii susţine că nu are cum să sancţioneze un magistrat turnător, şi nici conducerea Curţii de Apel Oradea nu are ce să-i facă. Totuşi, pentru că judecătorii sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere, sub incidenţa legii penale, că nu au colaborat în niciun fel cu fosta poliţie politică, iar a ei s-a dovedit o minciună, Galeş s-ar putea alege cu dosar penal pentru fals în declaraţii. Abia atunci ar putea fi dată afară, pentru că un magistrat condamnat pentru o infacţiune nu mai poate rămâne în sistem. Demersul e însă complicat, şi nicăieri în ţară niciun magistrat aflat în această situaţie nu a fost pedepsit." Alt magistrat care a facut cinste curtii de apel Oradea: ,, Murg Florian a semnat angajamentul olograf, pseudonimul ales fiind Zamfir Nicolae... S-a angajat si a furnizat ofiterului de Securitate informatii cu privire la doi detinuti cu orientari 'filoamericane', informatii de natura a expune unui risc serios persoanele vizate, fiind notorie atitudinea organelor Securitatii fata de persoanele cu orientari prooccidentale” Oare cate jig*dii ne judeca?! Oare la cate jig*dii platim pensii nesimtite?! Ce zic doamnele Garbovan, Savonea, Ionescu, ce zice Netejoru....? Exact! Nimic!
Postat 16 Octombrie 2021, 12:45 de pinonel
Skyfall.....
Faza cu James bonsd mi - a plăcut foarte mult. Bine ca nuu s - a visat. Zorro sau Sandokan ca s-ar fi putut incurca contraspionajul acelor vremur
Postat 16 Octombrie 2021, 12:07 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON