Au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluţia care a dus la prăbuşirea hidoasei poliţii politice a regimului comunist. Cu toate acestea, slujitorii fostului aparat de represiune, care au nenorocit vieţi şi cariere, continuă să stea lipiţi de funcţii publice, să dea verdicte şi să ţină lecţii de moralitate.
Sub roba de judecător s-a pitit şi "Sorin", un "turnător" din anii de liceu ajuns apoi ofiţer de Securitate. Ovidiu Galea pe numele său real, azi judecător la Tribunalul Bihor, e acuzat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în baza documentelor din arhive, că a făcut poliţie politică. Cum era de aşteptat, controversatul judecător nu-şi aduce aminte nimic din ce l-ar putea incrimina...
Traducător cu mitralieră
Fost ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215) după 1990, poliţist de frontieră, procuror şi în final judecător, Ovidiu Galea şi-a câştigat faima ca fost client în două dosare ratate ale DNA Oradea. Într-unul, în cele din urmă clasat, magistratului i se imputa că împreună cu alte trei judecătoare ar fi tras sforile ca să scape de pedeapsă un afacerist încarcerat pentru tentativă de viol, iar în al doilea, în care a scăpat cu un avertisment, că nu şi-a declarat apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor.
Despre cariera de dinainte de 1989 se ştia doar că a fost ofiţer de contrainformaţii, însă doar pentru câteva luni, judecătorul negând că ar fi avut alte colaborări cu fosta Securitate. "Am fost doar ofiţer stagiar şi mă ocupam de traduceri. La Revoluţie chiar am cerut să atârnăm steagul alb pe sediu, ca să vadă timişorenii că nu suntem împotriva lor", declara el BIHOREANULUI pe vremuri, iar în 2017, când ziarul a descoperit documente ce atestau că primise pistol mitralieră în timpul Revoluţiei, a sugerat că ar fi victima unei... confuzii de nume.
Turnătorul din liceu
Noi informaţii făcute publice săptămâna trecută de Radio Europa Liberă arată că magistratul a fost mai mult decât un tânăr ofiţer stagiar care se ocupa de traduceri.
Datele sunt preluate din cererea CNSAS înaintată Curţii de Apel Bucureşti, care să constate că judecătorul a avut calitatea de lucrător al Securităţii, şi arată că Galea fusese racolat încă din 1981, pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul Industrial de Construcţii 1 Dej. A semnat un angajament şi a primit numele conspirativ Sorin, fiind descris de ofiţerul de legătură drept bun observator, cu "calităţi intelectuale bune", "cinstit şi discret", "cu posibilităţi de informare în rândul elevilor şi la domiciliu".
"A furnizat constant informaţii din mediul elevilor, dovedind interes în munca de culegere a informaţiilor. Şi-a adus aportul la clarificarea unor probleme de interes operativ din liceu şi activitatea unor persoane aflate în atenţie, pe lângă care a fost dirijat. Are calităţile necesare folosirii lui şi în continuare în munca informativă", nota ofiţerul.
Spiona "prin sondă"
Galea a fost încadrat ca ofiţer operativ pe 23 august 1989 şi a "întocmit documente relevante" în mai multe dosare de urmărire, pe 22 octombrie 1989 primind şi sarcina de a spiona un cuplu de turişti străini cazaţi într-un hotel din Timişoara.
Urmărirea s-a făcut o noapte întreagă, "prin sondă optică", dintr-o cameră alăturată, obiectivul fiind Knight Oliver John Alexander, ofiţer de aviaţie din Marea Britanie. Raportul lui Galea a fost amănunţit, din care n-a lipsit faptul că cei doi şi-au preparat singuri cina, au citit ziare, chiar ora la care s-au întins în pat, că au făcut-o separat, că dimineaţa s-au dus separat la baie, iar "obiectivul" a căutat un anume post de radio, părăsind în final hotelul în direcţia Comitetului Judeţean de Partid.
După plecarea "obiectivului", Galea arăta că "s-a procedat la pătrunderea în camera 308, împreună cu lt. maj Zaharia E. şi mm Postiniuc Mihai", dar securiştii nu au găsit decât nişte ziare, iar "alte aspecte de interes operativ nu au rezultat".
Amnezie
Interpelat de BIHOREANUL, Ovidiu Galea a ocolit un răspuns direct legat de dezvăluiri şi a refuzat să facă public raportul CNSAS, transmiţând o singură pagină, cea în care informaţiile inserate îi erau favorabile, şi anume că nu i se poate reţine că a făcut poliţie politică în perioada din liceu, de care el oricum nu îşi aminteşte!
"Am fost ofiţer stagiar la o unitate de contraspionaj în urmă cu 31 de ani şi doar pentru o perioadă de aproape 3 luni, între finalul lui septembrie 1989 şi mijlocul lui decembrie 1989. Fiind angajat în calitate de ofiţer, eu nu am putut avea calitatea de colaborator", a transmis Galea, amestecând voit lucrurile. "Ceea ce este adevărat e că întotdeauna m-am poziţionat de partea Legii şi a celor care o respectă", a ţinut să mai precizeze magistratul.
Rămâne de văzut dacă la fel vor spune şi colegii săi, puşi acum să-i analizeze scheletele din dulap...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.