URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2022, 18:45

Scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2: UE acuză un sabotaj, Rusia se declară nevinovată

Scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2: UE acuză un sabotaj, Rusia se declară nevinovată Una din scurgerile de gaze, fotografiată de autoritățile din Danemarca
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Suedia și Danemarca au anunțat că gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care asigură legătura între Rusia și Europa, prezintă scurgeri serioase de gaze, Uniunea Europeană și NATO au anunțat că acestea sunt rezultate ale unor operațiuni de sabotaj, fără să acuze Rusia direct.

Totuși, în replică, oficialii de la Moscova au spus că acuzațiile sunt prostești.

Zona, prea periculoasă

Scurgerile de gaze au apărut în urma unor explozii care deocamdată sunt investigate de la distanță. Ministerul danez al Climei și Energiei a anunțat că nu este vorba doar de niște mici fisuri, ci de o gaură masivă. Zona este prea periculoasă pentru ca specialiștii să se apropie și să analizeze daunele, dar pare clar că, dacă pagubele sunt majore, conductele ar putea fi închise permanent.

Cele două gazoducte nu erau în uz, așa că specialiștii așteaptă să se golească metanul care era în ele. Potrivit site-ului europalibera.ro, Moscova a redus fluxul de gaz prin Nord Stream 1 în primele luni de război și a suspendat complet activitatea gazoductului începând din luna august. Prin Nord Stream 2 nu se trimisese nimic înainte de suspendarea activității în februarie, dar ambele gazoducte conțin gaz sub presiune.

Acuzații dure, dar fără nominalizare

Miercuri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aceste scurgeri sunt atribuite acte de sabotaj, mesaj pe care l-a transmis, pe Twitter, și președintele Consiliului European, Charles Michel. „Actele de sabotaj asupra Nord Stream par să fie o tentivă de a destabiliza și mai tare furnizarea de energie Uniunii Europene”, a scris el pe rețeaua de socializare, potrivit digi24.ro.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus la rândul ei că privește evenimentul ca fiind sabotaj. Ea a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată.

În schimb, Ucraina arată direct cu degetul spre Rusia. Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Ucrainei, a acuzat Moscova că a înscenat un atac terorist împotriva Uniunii Europene „pentru a destabiliza situația economică din Europa și a cauza panică odată cu venirea iernii”.

Rusia deplânge risipa

Așa cum era de așteptat, Kremlinul neagă că ar fi de vină.

„Era destul de previzibil” că unii vor pretinde că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a spus pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd”, a mai spus el, citat de site-ul stirileprotv.ro.

Potrivit lui Peskov, scurgerile care afectează gazoductele sunt „problematice” pentru Moscova, „pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult”. „Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă”, a adăugat el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
In capul Rusia nu a întrat Ucraina.
Postat 29 Septembrie 2022, 21:28 de Sandu2100
UE acuză un sabotaj, dar ...
... se vehiculează tot mai des, printre funcționarii de la Comisie, că nu e vorba nici de o operațiune a Rusiei, care are robineții la ea acasă, nici a SUA ca sa crească importurile europene care duc la creșterea agresivă a dolarului. E supărare mare printre propagandiștii și globaliștii euro-atlantici, pentru că există tot mai multe temeri că ar fi vorba de una deciziile tembele ale "companiei Zelensky", care caută orice mijloace de a ieși din incapacitatea de plăți în care a ajuns țara, urmare importului aproape fără limite de armament. Iar soluția găsită se pare a fi "revigorarea" conductei și taxelor de tranzit aferente, care duce gazul rusesc către Europa și care străbate, de la est la vest ... Ucraina.
Postat 29 Septembrie 2022, 07:55 de KP
Neutryno
Conducta nu e oprită nici acuma, sa blocat robinetul sau care e treaba??
Postat 28 Septembrie 2022, 23:26 de Sandu2100
Ha,ha,ha...
https://trenduri.blogspot.com/2022/09/un-sabotaj-terorist.html
Postat 28 Septembrie 2022, 22:49 de excalibur
Marmota invelea ciocolata in staniol
Este clar că sabotajul de la NordStream a fost instrumentat de SUA. De ce Rusia și-ar fi aruncat în aer conducta pe care o poate opri pur și simplu când dorește? Acum principala problemă pentru guvernele europene după explozia gazoductului Nord Stream este să vină cu o explicatie realistă știind că Statele Unite sunt autorul și realizând toate consecințele socio-economice pentru propria populatie. Dar o scot ei cumva la capat, doar se adreseaza acelorasi oameni pe care i-au lamurit sa faca si doza patru.
Postat 28 Septembrie 2022, 22:07 de Neutryno
UE trebuie sa isi diversifice sursele de energie, si sa nu mai fie atat de dependenta de rusi
in rest nimic nou, totul de asteptat: NATO, seviciile spionaj SUA zic ca a fost sabotaj planificat (dar zic sa nu cumpere prea mult gaz rusesc si sa nu costruiasca north stream 2), ucrainienii zic ca rusii (dar zic ca europa sa nu mai cumpere petrol rusesc decat prin conducta lor), europenii vor sanctiuni economice dar nu vor replica la sanctiunile lor economice, intr-o zi vor mai putina dependenta de gazul rusesc, dar cum nu au alternative, ziua aia o planuiesc peste 10 ani... acuma rusii or fi de vina, europa se deconecteaza de la rusi, la fel ca si cu brexitul doare ruptura economica, dar pe termen lung, asta cer toti. Problema e ce fel de energie produce europa atunci? solar si vant vine intermitent, cand hotaraste zeul, iar sa faci baterii pentru nevoile unui continent nu ai mine de litiu in europa, deci tot dependent esti. Avem nevoie de mai mult nuclear, mai mult hidro si baraje, si mai multe gaze de sist ca sa echilibrezi sistemul la ore de varf sau la ore la care vantul se opreste sau apare norul. Dar din pacate nu vad investitii in directia asta
Postat 28 Septembrie 2022, 20:05 de unu
E clar ca Rusii au făcut asta
Mai bine o iarna friguroasă decât prieteni cu Rușii. Acum o sa înceapă propaganda Rusa in forță pe sablonul ca ei sunt buni si occidentalii nu. Ei acum creează acum oportunitatea pt proteste in Europa in folosul lor, campania de dezinformare a început in 2006 din partea Rușilor, unii de genul KP au fost spălați pe creier in pandemie. Ăștia needucați sunt mai slabi de cap, pretind ca stiu multe, ling la Bibilica pt un carnet de partid si o butelie, si o sa ne spună ce bine o sa o ducem cu Rusii. Dupa modelul Dej , Ceaușescu afara cu Rușii din țară.
Postat 28 Septembrie 2022, 19:16 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON