URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2022, 14:13

Școală de genii: Un centru educativ din Oradea ține lecții pentru copii de cel mult 6 ani, ca să-i învețe să fie deștepți (FOTO/VIDEO)

Școală de genii: Un centru educativ din Oradea ține lecții pentru copii de cel mult 6 ani, ca să-i învețe să fie deștepți (FOTO/VIDEO) SPORTUL MINȚII. Fostă educatoare într-o grădiniță din Oradea, Iulia Anton (foto) spune că și-a găsit vocația ca instructor Shichida, învățând copiii să își antreneze abilitățile intelectuale. „Este o combinație între a fi profesor și antrenor. Activitățile pe care le facem aici au rolul de a dezvolta abilități, dar este nevoie de rigurozitate și repetiție, ca la un sport”, spune instructoarea

Nu ştiu încă să umble sau să vorbească, dar sunt înscrişi la cursuri! Copiii care au între 6 luni şi 6 ani şi jumătate învaţă să-şi antreneze creierul, la un centru educativ din Oradea, care foloseşte un model pedagogic japonez.

Metoda Shichida a fost creată în urmă cu 60 de ani de un profesor din Ţara Soarelui Răsare, special pentru a stimula capacităţile cognitive ale copiilor de vârstă mică. Adică atunci când sunt mai apţi ca oricând pentru a învăţa...

Ani de pregătire 

Monica Tătar, director Shichida RomâniaCând a devenit mămică, orădeanca Monica Tătar (foto), de profesie economist, dar cu pregătire şi în pedagogie, şi în ştiinţe juridice, a devenit foarte preocupată de educaţia timpurie. Şi-a dorit să-şi ajute fiul să îşi atingă potenţialul intelectual şi a ajuns să urmeze, în Bucureşti şi în Londra, cursuri de neuroştiinţe, învăţând inclusiv cu Florin Colceag, profesorul supranumit "antrenorul geniilor" datorită programelor pentru copiii supradotaţi.

În 2015, când se pregătea pentru un examen, Monica a găsit într-o lucrare o menţiune privind o metodă japoneză care ajută copiii să îşi atingă potenţialul, un model creat de profesorul Makoto Shichida în anul 1958. "Am tradus toate informaţiile de pe site-ul Shichida, din japoneză, cu Google Translate, ca să înţeleg. Apoi le-am trimis un mail, spunând că aş dori să aprofundez tema", spune Monica. Japonezii îşi selectează atent partenerii, aşa că abia în 2019, după o lungă corespondenţă şi o vizită făcută în Tokyo, orădeanca a primit acordul pentru o franciză în România. 

Orice copil e un geniu

Ca să aprofundeze metoda Shichida, Monica şi alţi trei orădeni au studiat, timp de un an, o sumedenie de materiale didactice furnizate de partenerii din Ţara Soarelui Răsare. După un stagiu intensiv de pregătire în Japonia, la finalul căruia au susţinut şi examene, au primit acreditarea de instructori, aşa că în iunie 2020 au deschis centrul din Oradea. În continuare, instructorii sunt evaluaţi săptămânal de japonezi, semn că aceştia urmăresc atent dacă metoda lor este aplicată ca la carte...

Activități la centrul Shichida România

Shichida înseamnă că fiecare copil e ajutat să-şi folosească propria capacitate de învăţare pentru a-şi dezvolta abilităţile native. Exerciţiile stimulează ambele emisfere cerebrale, ceea ce generează performanţe intelectuale superioare. "Profesorul Shichida a dezvoltat această metodă empiric, după ce a observat că la vârste mici copiii învaţă mult mai uşor", explică Monica. Pornind de la premisa că toţi copiii pot deveni genii dacă sunt antrenaţi adecvat, japonezul a scris peste o sută de cărţi în care a aprofundat modalităţi pedagogice pentru atingerea acestui scop.

Deştepţi de mici

Un centru Shichida are peste 15.000 de materiale didactice, cum ar fi jocuri pentru dezvoltarea motricităţii fine, cartonaşe pentru memorare rapidă cu diferite imagini (care, de pildă, sunt prezentate rapid copiilor, pentru a stimula capacitatea de procesare a informaţiei) ori diverse fişe de lucru. 

Materiale didactice, centrul Shichida România

Cu ajutorul acestora, copiii nu doar învaţă noţiuni, ci şi să citească rapid, să rezolve probleme ori să gândească strategic. De asemenea, îşi dezvoltă abilitatea de a învăţa rapid limbi străine, de a face intuitiv calcule matematice mintal, memoria fotografică şi capacitatea de memorare rapidă a unor cantităţi mari de informaţii. Practic, învaţă să fie deştepţi! "La 5 ani, copiii citesc, scriu, calculează", precizează orădeanca.

Pot participa în program copiii care au cel mult 6 ani şi jumătate, deoarece specialiştii consideră că după această vârstă aptitudinile cognitive doar se fixează, fără a mai putea fi îmbunătăţite.

Prezenţa părinţilor, obligatorie

În Europa există doar două centre Shichida, cel din Oradea şi unul lângă Londra, iar în lume sunt prezente în doar 19 ţări. "Sunt foarte riguroşi în selectarea partenerilor", explică Monica. În plus, nici costurile pentru amenajarea unui centru după rigorile japoneze nu sunt de ignorat, orădeanca mărturisind că a investit peste 100.000 de euro. 

Copii care învață la Shichida România

În centrul din Oradea învaţă acum 127 de copii, împărţiţi pe grupe de vârstă şi care participă săptămânal la câte o lecţie de o oră. Programul educaţional se întinde pe durata unui singur an, iar un cursant poate absenta de la cel mult 20% dintre lecţii.

O altă regulă importantă e că părinţii trebuie să participe alături de micuţi la lecţii, iar în fiecare săptămână să rezolve şi temele date de instructori. O mare parte din reuşita metodei este garantată de conexiunea între părinţi şi copii, explică Monica, iar acest model educaţional îi ajută şi să comunice mai bine. În plus, copiii care ajung în centrul Shichida nu sunt niciodată criticaţi sau comparaţi cu alţi copii. 

Costurile pe care le plătesc părinţii care îşi înscriu copiii aici sunt de 1.800 lei pe trimestru. Un preţ mic, dacă beneficiile sunt cu adevărat atât de mari...


Sursa video: Shichida Educational Institute International

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Remarcă
Nu se înțelege mai nimic din replica dvs. Prescurtările utilizate de mine sunt cele învățate la școală - Dna, pt, tb, spre deosebire de cea folosită de dvs - nvl, pe care acum o văd prima oară. Și nu am vorbit, am scris. Corect este: "Mă scuzați că nu mă ridic la nvl așteptărilor (nivelul, pentru cei care, spre deosebire de dvs., nu vorbesc în cuvinte de două-trei litere) - aici clar nu se înțelege! Nici ale cui așteptări. "Jeniul” de ziarist(ă) a făcut ce-a putut" De ce vorbiți despre dvs la persoana a treia? Unii psihologi consideră acest fapt o dedublare, o disociere psihologică.
Postat 31 Mai 2022, 01:39 de Dinu29
Sigur că da, e plin de genii
La japonezi le pune cârpa în mână, de la grădiniță, să curețe, nu așteaptă să facă alții curat după ei, îi învață să respecte mediu și să recicleze, să fie politicoși și să respecte regulile și persoanele. Întâi ii înveți să fie oameni. Și să nu comparăm mentalitatea japoneză cu cea română! E diferență ca de la cer la pământ! Dna fostă educatoare a avut 100.000 euro să investească? "O altă regulă importantă e că părinţii trebuie să participe alături de micuţi la lecţii, iar în fiecare săptămână să rezolve şi temele date de instructori" - părinții tb să rezolve temele??? Asta e numai una din dude. Un "jeniu" și ziaristul.
Postat 28 Mai 2022, 23:39 de Dinu29
RE: Sigur că da, e plin de genii
A făcut ce-a putut și „jeniul” de ziarist(ă), mă scuzați că nu mă ridic la nvl (nivelul, pentru cei care, spre deosebire de dvs., nu vorbesc în cuvinte de două-trei litere) așteptărilor :)
Postat 30 Mai 2022, 12:40 de Adriana Totorean
Articol promotional / adevertorial
Acest articol nu trebuia totusi marcat cu (P) de la promo/promotional sau (A)dvertortial?
Postat 28 Mai 2022, 17:05 de Szaby_Oradea
RE: Articol promotional / adevertorial
Nu, pentru că nu a fost un advertorial (care presupune un contract, o sumă de bani agreată între cele două părți și, mai ales, ca solicitarea să vină dinspre partea care dorește promovarea). Acesta este un articol de informare, scris la inițiativa jurnalistului, despre o metodă cel puțin nouă pentru noi (dar eu zic că și interesantă) de educare, la care nu trebuie să vă alăturați, cu care nu trebuie să fiți de acord, dar nu strică să știți măcar că există :)
Postat 30 Mai 2022, 12:38 de Adriana Totorean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON