URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2020, 14:39

Schimbări la Filarmonica Oradea: Se desfiinţează posturi, dar nu ale artiştilor

Schimbări la Filarmonica Oradea: Se desfiinţează posturi, dar nu ale artiştilor (Sursa foto: Facebook - Corul Filarmonicii de Stat Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La cererea președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, Filarmonica de Stat din Oradea, la fel ca alte instituții de cultură din subordinea CJ, a desființat mai multe posturi pentru a reduce cheltuielile. Deși la începutul săptămânii se vehicula ideea desființării Corului Filarmonicii, Bolojan a asigurat vineri că artiștii nu vor fi afectați.

"Aerisirea" organigramelor instituţiilor de cultură a fost vehiculată de ceva vreme. Vinerea trecută, Consiliul de Administraţie al Filarmonicii de Stat a avut o primă întâlnire în acest sens. De atunci, BIHOREANUL a primit mai multe sesizări din partea unor angajaţi ai instituţiei care spuneau că cei de la conducere îşi doresc să desfiinţeze Corul Filarmonicii, lăsând astfel 18 angajaţi fără un loc de muncă, posturile de conducere cu salarii mari nefiind în pericol. "Corul funcţionează prin eforturi considerabile de ani de zile, la jumătate din efectivul necesar şi doar pe jumătate de normă. Salariul de jumătate de normă al unui corist este cu mult sub salariile celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a transmis un reclamant. 

Povestea a ajuns și în spațiul online, iar pe rețelele de socializare mai mulți internauți orădeni au făcut apeluri prin care cereau să nu se desiințeze Corul, așa cum se zvonea. În plus, coriștii spun că au fost susținuți și de alți artiști din țară, inclusiv de membrii filarmonicilor din alte județe. 

Contactat de BIHOREANUL la începutul săptămânii, directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat că nu se doreşte desfiinţarea Corului şi că nu a fost luată încă o decizie fermă. Ulterior, vineri, acesta a transmis că s-a decis ca toate posturile vacante să fie desfiinţate. "În plus, am luat decizia de a desfiinţa serviciile de pază şi protecţie şi să le unim într-un singur compartiment, aşa fiind desfiinţate încă două posturi. Noua organigramă va urma să fie votată în următoarea şedinţă de CJ, de săptămâna viitoare", a explicat Meleg.

Tot vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, şi cu prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, Ilie Bolojan a spusjurnaliştilor prezenţi că artiştii nu vor fi afectaţi de reducerea de personal.  "Am pregătit proiectul de hotărâre. Corul şi instrumentiştii rămân în formula integrală, aşa cum sunt astăzi", a declarat Bolojan.

În aceeaşi zi, membrii corului au transmis un mesaj de mulţumire celor care au mediatizat situaţia. "Am dorit să prezentăm o poziţie oficială prin această scrisoare, pe de o parte, pentru a contracara zvonurile conform cărora Corul nu ar fi fost niciodată în pericol de desfiinţare, dar mai ales, pe de altă parte, pentru a vă adresa mulţumiri tuturor celor care aţi vibrat alături de noi, celor care aţi suferit la unison, aţi luptat pentru oameni, cultură, viaţă muzicală! În cadrul şedinţei de vineri, a fost prezent şi domnul Ilie Bolojan care ne-a asigurat că va susţine Filarmonica în continuare, implicit Corul, că este conştient şi responsabil de sprijinirea şi promovarea culturii orădene. A subliniat însă că este nevoie de o reformare a vizibilităţii şi a adresabilităţii artiştilor în raport cu publicul orădean, dar şi judeţean", au scris aceştia.

Noua organigramă a Filarmonicii de Stat Oradea urmează să fie supusă votului consilierilor judeţeni săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Șomeri de ăștia care stau pe bani multi, și nu fac nimic nu ne trebuie. Eu cazul să înveți și tu ce înseamnă munca și apoi sa comentezi
Postat 12 Decembrie 2020, 20:37 de Sandu2100
Pe unde trece Ilie ...
... se îngroașă numărul de șomeri !?! Politica resurselor umane e peste nivelul de înțelegere a minții unui birtinez ... pentru care prețul betonului e mai important decât cel al omului !?!
Postat 12 Decembrie 2020, 18:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON