URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 25 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
25 Octombrie 2020, 10:15

"Scenariul roşu": Grădiniţele se închid, iar şcolile trec în online, în comuna Sânmartin

'Scenariul roşu': Grădiniţele se închid, iar şcolile trec în online, în comuna Sânmartin (foto cu titlu ilustrativ, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Sânmartin a anunţat, duminică, după depăşirea ratei de 3 la mia de locuitori în privinţa infectării cu virusul Covid-19, că se suspendă cursurile în sălile de clasă în toate unităţile de învăţământ de pe raza comunei, lecţiile urmând să se desfăşoare "exclusiv în sistem online". De asemenea, activitatea grădiniţelor se suspendă. 

UAT-urile trec în "scenariul roşu" în ceea ce priveşte învăţământul dacă incidenţa cazurilor Sars-Cov-2 depăşeşte 3 la mia de locuitori, iar autorităţile locale pot decide suspendarea lecţiilor în clase în acest context. 

Decizia în ceea ce priveşte şcolile şi grădiniţele din Sânmartin a fost luată de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de primarul Cristian Laza după ce rata de infectare a ajuns la 3,24. 

Astfel, potrivit deciziei publicate în întregime pe pagina de Facebook a Primăriei Sânmartin, "începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioada de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020) se suspendă predarea cursurilor în sălile de clasă în toate unităţile de invăţământ de pe raza comunei Sânmartin. Cursurile vor fi ţinute exclusiv în sistem online".

Acelaşi document arată că, pentru intervalul de timp menţionat, "se suspendă activitatea tuturor grădiniţelor de pe raza comunei Sânmartin".

De asemenea, Comitetul Local a reiterat deciziile luate deja, sâmbătă, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în ceea ce priveşte comuna Sânmartin, şi anume interzicerea activităţii în interiorul restaurantelor şi cafenelelor, a celei din sălile de jocuri, dar şi obligativitatea purtării măştii şi în aer liber. 


Mesajul Primăriei Sânmartin către locuitori:

Stimați cetățeni,
Având în vedere că rata de incidență a cazurilor confirmate de COVID-19 la 1000 de locuitori, în comuna Sânmartin, a ajuns la 3,24, primarul Cristian Laza a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență care a adoptat următoarea hotărâre: 

Art1. Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioada de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020), se instituie următoarele măsuri: 

a. Se suspendă predarea cursurilor în sălile de clasă în toate unitățile de invățământ de pe raza comunei Sânmartin. Cursurile vor fi ținute exclusiv în sistem online.
b. Se suspendă activitatea tuturor grădinițelor de pe raza comunei Sânmartin. 
c. Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, în interiorul clădirilor. 
d. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităti de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi. 
e. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la lit. c. şi d. este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
f. Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. 
g. Este interzisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.
h. În interiorul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum şi a activităţii barurilor, cluburilor şi discotecilor.
i. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăsurată în spaţii închise în următoarele domenii: activităţi în piscine, locuri de joacă si săli de jocuri.
j. Se intezrice activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.
Art.2 Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioadă de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020),   se   instituie   obligaţia instituţiilor   şi   autorităţilor publice,   operatorilor   economici   şi profesioniştilor de a  organiza activitatea astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propiu, cât şi pentru vizitatori.
Art.3 Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioadă de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020),   se   instituie   obligaţia   operatorilor   economici   care   desfăşoară   activităţi   de   jocuri   de noroc,îngrijire personală, primire turistică cu funcţiuni de cazare, precum şi activităţi de lucru în birouri cu spaţii comune în sistem deschis de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr.  55/2020.
Art.4 Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioadă de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020),   se   interzic   activităţile   institutiilor   muzeale,   bibliotecilor,   librăriilor,   cinematografelor,studiourilor  de producţie de film şi audiovizual, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare,   de   artă   şi   de     meserii,   precum   şi evenimentele   culturale   în   aer   liber se pot desfăşura numai în condiţiiie stabilite prin ordin comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr.  55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.5 Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00, pe o perioadă de 14 zile (25.10.2020 – 07.112020) se interzice organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in.
Art.6. Începând cu data de 25.10.2020, ora 00:00 este obligatorie purtarea măştii de protecţie atât în interior cât şi în toate spaţiile publice deschise astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani.
Art.7. Toate locurile de joacă de pe domeniul public, de pe raza comunei Sânmartin, se menţin închise.

Vă mulţumim pentru înţelegere!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.098 RON
  • 1 EUR = 4.8703 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON