URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 16:25

Scandal în centrul Oradiei: Un angajat al Direcţiei de Cultură Bihor a furat telefonul unui avocat, care l-a trântit la pământ. Poliția a deschis dosar penal

Scandal în centrul Oradiei: Un angajat al Direcţiei de Cultură Bihor a furat telefonul unui avocat, care l-a trântit la pământ. Poliția a deschis dosar penal foto: cititor BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost scandal în centrul municipiului Oradea, după ce un angajat al Direcţiei de Cultură Bihor a descins într-un control inopinat pe un șantier. Surprins şi filmat de avocatul proprietarului construcției, Bogdan Bodea, funcționarul s-a înfuriat: i-a smuls telefonul avocatului, care a fost nevoit să-l urmărească şi să-l trântească la pământ, ca să-l poată imobiliza până la sosirea poliţiştilor...

Vizită cu scandal

Incidentul s-a produs luni după-amiază, pe şantierul clădirii aflate în construcţie pe amplasamentul fostului sediu PDL, în imediata vecinătate a Palatului de Justiţie, unde angajatul Direcţiei de Cultură Bihor, arheologul Sorin Bulzan, a fost surprins de avocatul proprietarului certându-se cu muncitorii.

Cum avocatul a pornit şi aplicaţia de înregistrare video a telefonului, funcționarul s-a enervat. I-a smuls acestuia mobilul, a oprit înregistrarea şi a luat-o la goană în momentul în care avocatul i-a cerut să-i returneze aparatul.

„Domnul a început să fugă, iar eu am fost nevoit să alerg după el ca să-mi recuperez telefonul. L-am prins, l-am imobilizat şi am cerut unor martori să sune la Poliţie”, a povestit avocatul Bogdan Bodea, pentru BIHOREANUL.

În control, cu cuțitul...

Arheologul nu s-a calmat nici la sosirea poliţiştilor. A refuzat să se legitimeze, iar în momentul în care oamenii legii au vrut să-l percheziţioneze a devenit violent, motiv pentru care echipajul sosit la faţa locului a decis să-l încătuşeze.

În rucsacul pe care Bulzan îl purta în spate, poliţiştii au găsit şi un cuţit. Ca atare, bărbatul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Oradea, pentru declaraţii, iar în final s-a deschis dosar penal, în care sunt anchetați atât arheologul, cât și avocatul.

„În cauză, polițiștii orădeni s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal, în cadrul căruia efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, față de una dintre persoane, respectiv lovire și alte violențe, față de cealaltă”, a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa.

În anchetă disciplinară

Contactat pe marginea scandalului, șeful Direcţiei de Cultură Bihor, Andrei Borbely, susţine că Sorin Bulzan este în perioadă de preaviz, ca urmare a desfiinţării postului pe care îl ocupa, iar incidentul este al doilea pe care acesta îl provoacă, în decurs de o săptămână, pe acelaşi şantier din Parcul Traian, unde arheologul pare să-și fi făcut un obicei din a descinde de unul singur.

De altfel, evenimentul precedent a și fost relatat de BIHOREANUL. „Noi primiserăm o sesizare, pe 4 martie, cu privire la acel amplasament, iar lucrarea a fost repartizată unei alte persoane. În acea dimineaţă, înainte chiar ca lucrarea să fie repartizată, el s-a dus fără să anunţe pe nimeni, fără legitimaţie, fără ordin de serviciu, pe acelaşi şantier. A strigat la muncitori, a dat ordine unde să se sape şi unde să nu se mai lucreze, a lansat calomnii, injurii, ameninţări la adresa proprietarului, antreprenorului. Când oamenii au chemat Poliţia, a fugit”, explică Borbely.

Reclamat de proprietarul lucrărilor, care a solicitat să fie băgat în anchetă disciplinară, arheologul Sorin Bulzan şi-a luat concediu şi s-a întors după o săptămână. „A revenit, luni, ca să provoace un nou incident. Acum, după scandalul sfârşit la Poliţie, ne-a anunţat că e din nou în concediu medical”, a mai spus şeful Direcţiei de Cultură.

Cercetare arheologică

Cert este că, pentru a lămuri problema vestigiilor arheologice pe care le-a invocat arheologul în timpul scandalurilor, Direcţia pentru Cultură Bihor a dispus declanşarea unei cercetări arheologice.

„A fost trimisă o echipă la faţa locului, care a constatat că există o bucată dintr-un zid de piatră din perioada medievală care a fost reutilizat la fosta clădire, pentru zidul pivniţei. S-a dispus izolarea perimetrului pe porţiunea unde se află zidul, unde se va face o cercetare preventivă”, a declarat Borbely.

Ca atare, în final, Bulzan şi-a atins scopul: lucrările la clădirea din centrul oraşului au fost, temporar, oprite.

UPDATE: Drept la replică

Cu privire la relatările din articol, BIHOREANUL a primit un drept la replică de la arheologul Sorin Bulzan.

Textul integral este redat mai jos:

În atenția:

Conducerii publicației Bihoreanul

Doamnei Laura Gal

Subsemnatul dr. Florin Sorin Bulzan, arheolog specialist atestat de Ministerul Cutrurii, înscris în Registrul Arheologilor din Romania, expert superior la Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Compartimentul Monumente Istorice și Arheologie, vă solicit acordarea unui drept la replică pentru materialul publicat la următorul link: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/scandal-in-centrul-oradiei-un-angajat-al-directiei-de-cultura-bihor-a-furat-telefonul-unui-avocat-care-l-a-trantit-la-pamant-politia-a-deschis-dosar-penal-185029.html, cât și a variantei tipărite, dacă aceasta există.

Conform art. 30, alin 6 din Constituția României,”Libertatea de exprimare nu poate prejudicial demnitatea, onorea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria iamagine”, iar a art. 31, alin 4, ”mijloacele de informare în masă, publice sau private sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice”.

Menționez că nu mi-a fost solicitat un punct de vedere pentru informare și că am fost hărțuit și agresat, trântit pe asfalt și încătușat, dus la sediul Poliției Municipale, unde am solicitat prezența unui avocat și îngrijiri medicale și nu am dat nici o declarație în afară de observația făcută unui agent de poliție și unui jandarm prin care semnalam faptul că patrimoniul vine de la Patrie și că au prestat jurământ pentru apărarea ei. Nu am avut, în nici un fel o atitudine violentă și nu am opus rezistență forțelor de ordine. Menționez că nu mă aflam în timpul programului de lucru.

Prin urmare, vă rog să îmi acordați dreptul la replică.     

Oradea, 26.03.2024
Arhg. Dr. Sorin Bulzan

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La puscarie si dupa psihiatrie
Se trezeste un golan de arheolog sa fure telefon, sa agreseze politisti si mai mult mult decat atat sa umble si cu cutit la el.....incredibil. Deci golanul asta care trebuie sa stea PUSCARIE si PSIHIATRIE a lucrat la Directia de cultura si nimeni nu si-a dat seama????
Postat 13 Martie 2024, 10:30 de BogdanPopa
ciuma galbena
acel "tunel" din centrul civic nu are nici un rol concret altul decat a distruge istoria orasului Oradea asa cum a facut-o si ortodocsii la catedrala cand au sapat si distrus istorie de sute de ani.acesti idioti cauta ca si teroristii din irak si siria sa distruga dovezile,ca mai apoi sa inventeze istorie dupa bunul plac! acest arheolog lupta ptr a nu mai fi distruse aceste importante vestigii din parcul traian.PS :si civilizatia Salca a fost extirpata la fel cu niste proiecte PNL,s-a facut o cercetare de matuiala,iar apoi au fost aduse excavatoarele,si tot ce s-a excavat a fost atribuit unora care aveau pancarta:"accept moloz".
Postat 12 Martie 2024, 21:13 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON