URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2023, 12:01

Scandal în breasla dentiștilor, în contextul alegerilor din Colegiul Medicilor Stomatologi. Mai mulți medici din Bihor s-au plâns prefectului Țiplea

Scandal în breasla dentiștilor, în contextul alegerilor din Colegiul Medicilor Stomatologi. Mai mulți medici din Bihor s-au plâns prefectului Țiplea Liana Todor (foto: arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pacienții cu afecțiuni dentare și stomatologii îndreptățiți să îi trateze sunt miza unui conflict declanșat de conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi, după ce aceasta a luat decizii menite să restrângă activitatea dentiștilor și implicit să scumpească serviciile.

Scandalul, în care sunt implicați și medici din Oradea, a ajuns în atenția Ministerului Sănătății, după ce aceștia au cerut ajutorul Prefecturii Bihor.

Cu jalba la prefect

Un grup de șase medici stomatologi din Oradea, în frunte cu președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, conf. univ. dr. Liana Todor, s-au plâns Prefecturii Bihor de ceea ce ei afirmă că sunt abuzuri ale conducerii naționale a breslei, în contextul viitoarelor alegeri pentru un nou Consiliu Național al CMSR, programate să aibă loc la 11 noiembrie.

Concret, medicii i-au cerut prefectului Dumitru Țiplea, atât printr-o petiție înregistrată luna trecută, cât și în cadrul unei audiențe, să sesizeze conducerea Ministerului Sănătății cu privire la faptul că alegerile de luna viitoare nu vor fi corecte, deoarece actuala conducere a Consiliului Național nu va permite prezența la scrutin a unor observatori și a presei, iar asta pentru a-și asigura propria realegere.

„În luna septembrie, în București a avut loc inclusiv un protest al medicilor stomatologi din cauză că Regulamentul electoral nu prevede posibilitatea participării la alegeri a observatorilor și a reprezentanților presei”, a declarat BIHOREANULUI președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, conf. univ. dr. Liana Todor.

Reprezentanții medicilor stomatologi i-au cerut prefectului Dumitru Țiplea să sesizeze Ministerul Sănătății, pentru ca acesta să ia măsuri de asigurare a unor alegeri corecte pentru desemnarea viitoarei conduceri a Consiliului Național al Medicilor Stomatologi.

Miza: concurența marilor clinici

Neobișnuitul demers al stomatologilor bihoreni, primul de acest fel în ultimele trei decenii, survine după ce în această vară au avut loc proteste și împotriva unor reglementări ale actualei conduceri a CMSR care ar fi îngrădit dreptul de liberă practică al stomatologilor, cu efecte asupra pacienților.

Concret, în luna mai, CMSR a adoptat două decizii prin care se restrângea dreptul de liberă practică al medicilor stomatologi, astfel încât numeroase proceduri și intervenții puteau fi făcute doar cu condiția să aibă mai multe supraspecializări. „Era afectat dreptul de liberă practică în conformitate cu competențele dobândite în timpul studiilor universitare și atestate ca atare prin diplomele eliberate de facultăți, de pildă nu orice medic ar fi avut dreptul să facă detartraje sau sigilări de dinți”, a spus BIHOREANULUI președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor, dr. Liana Todor.

Măsura, au acuzat stomatologii, ar fi restrâns activitatea stomatologilor din cabinetele individuale și din clinicile cu puțini angajați, și le-ar fi favorizat pe cele mari, unde medicii se pot supraspecializa mai ușor din simplul fapt că sunt mai mulți. În luna iunie, stomatologii au protestat împotriva reglementărilor, iar conducerea CMSR a fost forțată să-și abroge propriile decizii.

CMSR: a votat și ea

După petiția înaintată de reprezentanții stomatologilor din județ, Prefectura Bihor a cerut Ministerului Sănătății să intervină în conflict, astfel încât la alegerile din noiembrie să fie asigurată corectitudinea procesului electoral.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a trimis un răspuns Prefecturii Bihor, în schimb aceasta a primit un „punct de vedere” semnat de președinta CMSR, prof. univ. Ecaterina Ionescu, care o acuză pe președinta Colegiului Medicilor Stomatologi din Bihor că inclusiv ea a votat în primăvară deciziile care „îngrădeau exercitarea profesiei”, ba mai mult, cele două decizii au fost adoptate cu votul unanim al tuturor membrilor Consiliului Național.

„Prin apelul formulat de către reprezentantul CMS Bihor, doamna conf. univ. dr. Liana Todor nu numai că se dezice de deciziile pe care le-a votat, dar în mod incalificabil le prezintă ca fiind date de conducerea CMSR în mod abuziv”, afirmă președinta CMSR.

De asemenea, aceasta o acuză pe reprezentanta CMS Bihor că în ședința în care a fost adoptat Regulamentul electoral pentru alegerile din 11 noiembrie aceasta „nu a avut nicio intervenție și nicio obiecție cu privire la modalitatea de reglementare a participării observatorilor la procesul electoral” și „nici CMS Bihor, nicio altă persoană fizică sau juridică nu a invocat caracterul anti-democratic al dispozițiilor”.

Referitor la acuzația că a votat controversatele decizii ale CMSR, președinta CMS Bihor a afirmat că a făcut acest lucru, dar numai pentru că nu cunoștea proiectele supuse votului de conducerea centrală, ulterior semnalând - la fel ca alți colegi din țară - că este trebuie abrogate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se revoltă stomatologii noștri locali ...
... pentru că, de fapt, sunt printre cei mai neprofesionști în domeniu, dar nici nu vor să învețe meserie de la colegii bucureșteni, timișoreni, clujeni, etc, care au ridicat standardele profesionale la nivel european.
Postat 24 Octombrie 2023, 18:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON