În ultimul timp, mai mulți orădeni au reclamat autorităților prezența unor șerpi în zone publice. Cel mai recent, săptămâna trecută, educatoarele unei grădinițe din Oradea au cerut ajutorul specialiștilor, după ce un șarpe de mari dimensiuni a ajuns la colțul clădirii.
Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, personalul grădiniței aflate în Parcul Industrial 1 a observat șarpele, dar până la sosirea ajutoarelor, reptila s-a făcut nevăzută. „Era un exemplar de șarpe de apă, neveninos. Dar sunt tot mai des observați în oraș”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.
De altfel, grădinița cu pricina este aproape de apele Crișului Repede, ceea ce explică modul facil în care șarpele a ajuns în apropierea copiilor.
Specialiștii spun că șerpii, prin natura lor, se tem de oameni și nu încearcă să-i atace, iar cei regăsiți în Oradea sunt, cel mai probabil, inofensivi. Așa că oamenii nu trebuie decât să-i evite!
„De regulă, întâlnim în oraș șarpele de apă, care nu este veninos, nu face niciun rău, din contră, în parcuri ar putea să mănânce rozătoare. Toamna caută locuri de iernare și se poate să intre în subsoluri sau în locuri mai ferite, dar vara probabil ajung în preajma unor clădiri în căutare de hrană. Șerpii simt vibrațiile și, de aceea, se retrag când e un om în apropiere. În oraș, fiind mai multe vibrații, ar putea să nu perceapă omul și de aceea să-i întâlnim”, a explicat pentru BIHOREANUL Diana Cupșa (foto), directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Facultății de Științe din Oradea.
Cei care încearcă să prindă un șarpe cu mâna ar putea fi mușcați, dar asta nu le va pune viața în pericol, dacă este vorba de un șarpe fără venin. „Cel mai bine este să conducem șarpele, cu un băț, spre zone ferite”, a mai spus Cupșa.
În Bihor trăiesc însă și vipere (foto jos, sursa: Wikipedia), un gen de șerpi veninoși, dar față de care atitudinea omului trebuie să fie aceeași: retragerea, fără gesturi bruște.
„În general, șerpii se feresc de om, pentru că ne percep ca o pradă prea mare, un animal pe care nu îl pot mânca, așa că nu vor să ne atace. Atacă doar dacă se simt direct amenințați”, a mai spus biologul.
În ultimii ani, multe vipere au fost observate în zona dealului Betfia, o zonă de drumeție și de agrement.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.