URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
08 Iunie 2023, 15:26

Șarpe observat lângă o grădiniță din Oradea. Biolog: „Nu sunt periculoși, trebuie doar evitați”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimul timp, mai mulți orădeni au reclamat autorităților prezența unor șerpi în zone publice. Cel mai recent, săptămâna trecută, educatoarele unei grădinițe din Oradea au cerut ajutorul specialiștilor, după ce un șarpe de mari dimensiuni a ajuns la colțul clădirii.

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, personalul grădiniței aflate în Parcul Industrial 1 a observat șarpele, dar până la sosirea ajutoarelor, reptila s-a făcut nevăzută. „Era un exemplar de șarpe de apă, neveninos. Dar sunt tot mai des observați în oraș”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

De altfel, grădinița cu pricina este aproape de apele Crișului Repede, ceea ce explică modul facil în care șarpele a ajuns în apropierea copiilor.

Specialiștii spun că șerpii, prin natura lor, se tem de oameni și nu încearcă să-i atace, iar cei regăsiți în Oradea sunt, cel mai probabil, inofensivi. Așa că oamenii nu trebuie decât să-i evite!

„De regulă, întâlnim în oraș șarpele de apă, care nu este veninos, nu face niciun rău, din contră, în parcuri ar putea să mănânce rozătoare. Toamna caută locuri de iernare și se poate să intre în subsoluri sau în locuri mai ferite, dar vara probabil ajung în preajma unor clădiri în căutare de hrană. Șerpii simt vibrațiile și, de aceea, se retrag când e un om în apropiere. În oraș, fiind mai multe vibrații, ar putea să nu perceapă omul și de aceea să-i întâlnim”, a explicat pentru BIHOREANUL Diana Cupșa (foto), directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Facultății de Științe din Oradea.

Cei care încearcă să prindă un șarpe cu mâna ar putea fi mușcați, dar asta nu le va pune viața în pericol, dacă este vorba de un șarpe fără venin. „Cel mai bine este să conducem șarpele, cu un băț, spre zone ferite”, a mai spus Cupșa.

În Bihor trăiesc însă și vipere (foto jos, sursa: Wikipedia), un gen de șerpi veninoși, dar față de care atitudinea omului trebuie să fie aceeași: retragerea, fără gesturi bruște.

„În general, șerpii se feresc de om, pentru că ne percep ca o pradă prea mare, un animal pe care nu îl pot mânca, așa că nu vor să ne atace. Atacă doar dacă se simt direct amenințați”, a mai spus biologul.

În ultimii ani, multe vipere au fost observate în zona dealului Betfia, o zonă de drumeție și de agrement.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lipsa de educatie cronica
ce lipsa de educatie are KP!!! tot ce misca trebuie omorit.. el nu stie ca oamenii au invadat teritoriul sarpelui, nu invers.. nu conteaza ca nu e veninos, ca nu ataca oamenii, ca are rolul lui in natura.. trebuie strivit!! mi-e un pic jena ca fac parte din acelasi regn animal cu kretinelul KP (el nu are niciun rol in natura, este doar un accident nefericit in lantul trofic) dar nu am ce sa fac.. ca daca as putea...! atita timp cit nu ar interveni nici o autoritate publica, strivirea l-ar paste!
Postat 10 Iunie 2023, 12:39 de TanarSiNelinistit
Nu au ce căuta șerpii în oraș, la fel ca alte lighioane sălbatice de fapt.
Atâta timp cât nu intervine nicio autoritate publică la timp, dacă sesizezi prezența în curtea ta a unui șarpe, pe care nu-l cunoști dacă-i veninos sau nu ... decesul prin strivire îl paște.
Postat 09 Iunie 2023, 09:06 de KP
Fobie
În ceea ce privește fobiile, acestea sunt cu adevărat ușor de depășit. Unii oameni cred că le este frică de lifturi, altora de zbor, altora de condus. Unii de la albine, alții de la păianjeni sau chiar de la șerpi, iar unii de la înălțimi. Pentru că oamenii cred doar că le este frică de toate acestea, dar acest lucru nu este adevărat. Nu este niciodată obiectul fricii, cum ar fi înălțimile, care provoacă sentimentul de frică, ci creierul.
Postat 08 Iunie 2023, 19:04 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON