URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2023, 15:26

Șarpe observat lângă o grădiniță din Oradea. Biolog: „Nu sunt periculoși, trebuie doar evitați”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimul timp, mai mulți orădeni au reclamat autorităților prezența unor șerpi în zone publice. Cel mai recent, săptămâna trecută, educatoarele unei grădinițe din Oradea au cerut ajutorul specialiștilor, după ce un șarpe de mari dimensiuni a ajuns la colțul clădirii.

Potrivit comisarului-șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, personalul grădiniței aflate în Parcul Industrial 1 a observat șarpele, dar până la sosirea ajutoarelor, reptila s-a făcut nevăzută. „Era un exemplar de șarpe de apă, neveninos. Dar sunt tot mai des observați în oraș”, a declarat Șerbănescu pentru BIHOREANUL.

De altfel, grădinița cu pricina este aproape de apele Crișului Repede, ceea ce explică modul facil în care șarpele a ajuns în apropierea copiilor.

Specialiștii spun că șerpii, prin natura lor, se tem de oameni și nu încearcă să-i atace, iar cei regăsiți în Oradea sunt, cel mai probabil, inofensivi. Așa că oamenii nu trebuie decât să-i evite!

„De regulă, întâlnim în oraș șarpele de apă, care nu este veninos, nu face niciun rău, din contră, în parcuri ar putea să mănânce rozătoare. Toamna caută locuri de iernare și se poate să intre în subsoluri sau în locuri mai ferite, dar vara probabil ajung în preajma unor clădiri în căutare de hrană. Șerpii simt vibrațiile și, de aceea, se retrag când e un om în apropiere. În oraș, fiind mai multe vibrații, ar putea să nu perceapă omul și de aceea să-i întâlnim”, a explicat pentru BIHOREANUL Diana Cupșa (foto), directoarea Departamentului de Biologie din cadrul Facultății de Științe din Oradea.

Cei care încearcă să prindă un șarpe cu mâna ar putea fi mușcați, dar asta nu le va pune viața în pericol, dacă este vorba de un șarpe fără venin. „Cel mai bine este să conducem șarpele, cu un băț, spre zone ferite”, a mai spus Cupșa.

În Bihor trăiesc însă și vipere (foto jos, sursa: Wikipedia), un gen de șerpi veninoși, dar față de care atitudinea omului trebuie să fie aceeași: retragerea, fără gesturi bruște.

„În general, șerpii se feresc de om, pentru că ne percep ca o pradă prea mare, un animal pe care nu îl pot mânca, așa că nu vor să ne atace. Atacă doar dacă se simt direct amenințați”, a mai spus biologul.

În ultimii ani, multe vipere au fost observate în zona dealului Betfia, o zonă de drumeție și de agrement.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Lipsa de educatie cronica
ce lipsa de educatie are KP!!! tot ce misca trebuie omorit.. el nu stie ca oamenii au invadat teritoriul sarpelui, nu invers.. nu conteaza ca nu e veninos, ca nu ataca oamenii, ca are rolul lui in natura.. trebuie strivit!! mi-e un pic jena ca fac parte din acelasi regn animal cu kretinelul KP (el nu are niciun rol in natura, este doar un accident nefericit in lantul trofic) dar nu am ce sa fac.. ca daca as putea...! atita timp cit nu ar interveni nici o autoritate publica, strivirea l-ar paste!
Postat 10 Iunie 2023, 12:39 de TanarSiNelinistit
Nu au ce căuta șerpii în oraș, la fel ca alte lighioane sălbatice de fapt.
Atâta timp cât nu intervine nicio autoritate publică la timp, dacă sesizezi prezența în curtea ta a unui șarpe, pe care nu-l cunoști dacă-i veninos sau nu ... decesul prin strivire îl paște.
Postat 09 Iunie 2023, 09:06 de KP
Fobie
În ceea ce privește fobiile, acestea sunt cu adevărat ușor de depășit. Unii oameni cred că le este frică de lifturi, altora de zbor, altora de condus. Unii de la albine, alții de la păianjeni sau chiar de la șerpi, iar unii de la înălțimi. Pentru că oamenii cred doar că le este frică de toate acestea, dar acest lucru nu este adevărat. Nu este niciodată obiectul fricii, cum ar fi înălțimile, care provoacă sentimentul de frică, ci creierul.
Postat 08 Iunie 2023, 19:04 de iahim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON