URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2023, 13:00

Săptămâna verde: Elevii și profesorii au la dispoziție un site cu materiale ecologiste

Săptămâna verde: Elevii și profesorii au la dispoziție un site cu materiale ecologiste Traseul tematic amenajat de Direcția Silvică în pădurea din Băile Felix, promovat pe site-ul saptamanaverde.edu.ro (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din acest an școlar, fiecare unitate de învățământ va trebui să desfășoare, timp de 5 zile consecutive, programul „Săptămâna verde”, cu lecții și ateliere dedicate mediului înconjurător. Școlile decid singure când anume vor derula acest program, între 27 februarie și 16 iunie.

În acest context, Ministerul Mediului și cel al Educației au lansat, vineri, platforma de resurse educaționale Saptamanaverde.edu.ro, unde elevii și profesorii vor descoperi informații utile pe teme ecologiste.

„Platforma online www.saptamanaverde.edu.ro conține o serie de materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ. Cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare”, a transmis Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-un comunicat de presă.

Pe site există o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din domeniile: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică; idei de trasee educative în natură; o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea; lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea; resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale; resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri; exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.

Site-ul este, însă, incomplet. De exemplu, harta ariilor protejate, de altfel destul de rudimentară, nu cuprinde siturile din Bihor. Pentru alte județe, harta afișează doar o fișă tematică, cu informații scrise privind ariile protejate.

În alte zone, site-ul dă erori. De exemplu, catalogul „Natura 2000 în România”, care figurează în Biblioteca media, nu poate fi deschis, site-ul afișând mesajul „Eroare 404 - Nu am găsit pagina”.

Nu e clar dacă oficialii celor două ministere au folosit site-ul și au văzut că are și erori, dar este cert că îl laudă, prin comunicatul transmis vineri.

„Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea platformei. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a ne asigura că prima ediție a Săptămânii verzi va fi un succes”, a declarat ministrul mediului, Barna Tánczos.

„Având în vedere importanța educației privind schimbările climatice, platforma educațională lansată astăzi reprezintă un instrument util pentru cadrele didactice și pentru elevii care participă la activitățile din Săptămâna verde. Cu astfel de inițiative, contribuim cu toții la formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător și implicit a unei societăți care își protejează viitorul. Toate materialele și activitățile incluse în această platformă reprezintă un punct de pornire și ne dorim să le dezvoltăm în anii viitori alături de întreaga comunitate educațională. Mult succes elevilor, profesorilor și partenerilor în această primă ediție a programului Săptămâna verde!”, a precizat și ministrul educației, Ligia Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON